Dijkstra-algoritmus. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Floyd-Warshall algoritmus
Advertisements

A Dijkstra algoritmus.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Készítette: Major Máté
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Erősen összefüggő komponensek meghatározása
DAG topologikus rendezése
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus ADT szintű leírása: A d[1..n] és P[1..n] tömböket, a korábban ismertetett módon, a távolság és a megelőző csúcs.
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Dijkstra algoritmus Baranyás Bence. Feladat Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges.
Gráf Szélességi bejárás
Készítette Schlezák Márton
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
Ág és korlát algoritmus
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 3.
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
DAG topologikus rendezés
Prím algoritmus.
Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.
1 Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 03 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus Bellman-Ford Algoritmusa S a b d e
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Dijkstra algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Gráfok Készítette: Dr. Ábrahám István.
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus elve Kezdésnél a start csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞. (A start csúcs távolsága 0) Feltételes minimum.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy élsúlyozott, véges gráf  Negatív élsúlyokat nem tartalmaz  Lehet irányított vagy irányítatlan  Továbbá adott egy.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy irányított vagy irányítatlan, véges gráf.  Írjuk ki a csúcsokat egy kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Dijkstra-algoritmus ismertetése
Algoritmusok II. Gyakorlat 3. Feladat Pup Márton.
A Dijkstra és a kritikus út algoritmusok kapcsolata és szemléletes tanítása Kiss László főiskolai docens OE RKK MKI augusztus 25.
1 AAO folytatás ++ Csink László. 2 Rekurzív bináris keresés (rendezett tömbben) public static int binker(int[] tomb, int value, int low, int high) public.
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráf.
A Dijkstra algoritmus.
Dijkstra algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE)
Prim algoritmusa Gubicza József (GUJQAAI.ELTE). Jellemzők Cél: Adott egyszerű gráfban a min. költségű feszítőfa meghatározása. Algoritmikus szinten: 3.
Előadó: Nagy Sára Mesterséges intelligencia Kereső rendszerek.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
1 Dijkstra Algoritmusa Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Április 02 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S a b c d e
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Business Mathematics A legrövidebb út.
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1 Floyd-Warshall-algoritmus Legrövidebb utak keresése.
Bellmann-Ford Algoritmus
Útkeresések.
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
DIJKSTRA- ALGORITMUS. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráfokban.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
Prim algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Dijkstra algoritmus. Egy minimális költségű utat keres élsúlyozott gráfban A gráf lehet irányított vagy irányítás nélküli Feltétele, hogy pozitív élsúlyok.
Dijkstra algoritmus. Az algoritmus működése  Kezdésnél a kezdő csúcson kívül minden csúcs távolsága legyen ∞, a kezdő csúcs távolsága 0.  Feltételes.
Dijkstra algoritmus Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
Eötvös Konferencia, 2008 április 26. Kovács Máté 1 Útkeresések optimalizálása számítógépes játékokban.
Algoritmus DAG = irányított körmentes gráf. Először ezt a tulajdonságot ellenőrizzük (mélységi bejárással), aztán rendezzük: Q: Sor adatszerkezet, kezdetben.
V 1.0 Szabó Zsolt, Óbudai Egyetem, Programozás II. Gráfok Dijkstra algoritmus Kruskal algoritmus.
Gráfalgoritmusok Tassy Gergely Veres Péter Gimnázium, Budapest június 30.
A Dijkstra algoritmus.
Gráfok szélességi bejárása Dijkstra algoritmus
Greedy heurisztikán alapuló közelítő algoritmusok
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) IDE KELL: prioritási sor kupaccal. Juhász.
Készítette Tácsik Attila
Gráfalgoritmusok G=(V,E) gráf ábrázolása
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Dijkstra algoritmusa: legrövidebb utak
Előadás másolata:

Dijkstra-algoritmus

A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított gráfokban lehet megkeresni a legrövidebb utakat egy adott csúcspontból kiindulva. Az algoritmus a futása során a G gráf minden egyes v csúcspontjára nyilvántartja s csúcspont és a v közötti, a futás során addig legrövidebbnek talált út költségét. Az algoritmus indulásakor ez az érték 0 az s pontra és végtelen a G gráf minden más pontjára. Az algoritmus befejeződésekor a d[v] az s-ből v-be vezető legrövidebb út költsége, ha létezik ilyen út - és végtelen, ha nincs ilyen út.

Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   3 9

Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   9 3

Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A       9

Elemek: Min- -> A B C D E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A        Kész: Szomszédok: AB,D,E 9 3

Elemek: Min- -> A B C D E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A     Kész: Szomszédok: AB,D,E 3

Elemek: Kész A B C Min- -> D E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A     Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E 9 3

Elemek: Kész A B C Min- -> D E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A    Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E 9 3

Elemek: Kész A B C Kész D E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E 9 3

Elemek: Kész A B C Kész D Min --> E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E EC 9 3

Elemek: Kész A B C Kész D Min --> E Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Hátravan: AB,D,E DB,C,E E (van rövidebb)C 9 3

Elemek: Kész A Min - ->B C Kész D KészE Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Hátravan: AB,D,E DB,C,E E (van rövidebb)C 9 3

Elemek: Kész A Min - ->B C Kész D KészE Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E E B,C B(van rövidebb)C,D 9 3

Elemek: Kész A KészB Min - ->C Kész D KészE Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E E B,C BC,D 9 3

Elemek: Kész A KészB Min - ->C Kész D KészE Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E E B,C BC,D C (van rövidebb)E 9 3

Elemek: Kész A KészB KészC Kész D KészE Példa Dijsktra algoritmusra: D B C E A   Kész: Szomszédok: AB,D,E DB,C,E E B,C BC,D C E 9 3

Vége…