FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, 2012.09.12. FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Advertisements

Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
A piac Szakiskola.
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
2001. szeptember 13 LOGI-TECH Déri András 1 az e-kereskedelem után Déri András.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
ÉRTÉKESÍTÉSI POLITIKA
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment 2. előadás
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Logisztika 6.előadás.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Új törekvések a logisztikaiközreműködésben
1 Logisztika Szakirány – II. 2. téma Vállalkozási rendszerek átszervezése Bp.2008.febr. Prof.Dr.Knoll Imre.
E-beszerzés Bravo csoport.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A regionális gazdaságtan tárgya
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Az ellátási láncok biztonsága
Új tendenciák és kihívások a vasúti szállítmányozó és logisztikai szolgáltató vállalatok piacán.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
KNOLL-FÉLE „Innovációs ellátási lánc” --modell 10-- Ellátási láncok,bővítésük és gazdasági elemzésük
Együttműködési lehetőségek az Észak- adriai kikötők és a Nyugat-Dunántúli regionális logisztikai szereplők között PBN Szombathely.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
„Egészséges étel az egészséges életért”
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Ötletek a klaszterek előnyeinek kihasználására ClusteriX Clusters for European Innovation Cross-Linking ~ „Európai Innovációs Klaszterláncok”
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Klaszterek, Akkreditált Klaszterek pályázati lehetőségei Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST február 10. NOS.
Készletgazdálkodás és logisztika
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Beszerzések hatékonyság növelése
A külső környezet elemzése
ÜDVÖZÖLJÜK!.
8. tétel.
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Előadás másolata:

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, FoodManufuture Nemzeti Workshop Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek Berczeli Attila Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Az élelmiszergyártás teljes átgondolása, új irányok kijelölése  Növekvő vásárlói igények  Igény egyre nagyobb mennyiségű élelmiszer előállítására  Várható nyersanyaghiány  Új technológiák  Egyre növekvő energia igény – csökkenő készletek 2 Jövőbeli lehetséges forgatókönyvek

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, A jövő kihívásainak, trendjeinek meghatározásához 8 előzetesen felsorolt kutatási és innovációs terület: 1. Energia- és anyag megtakarítás, alternatív nyersanyagok 2. Költség hatékonyság 3. Rugalmas termelés és a szolgáltatások, automatizálás és / vagy az felügyeleti rendszerek 4. Ellátási lánc menedzsment, logisztika és kiskereskedelem 5. Új funkcionalitások (pl. intelligens csomagolás, higiéniai szabályozás, stb.) 6. Innovatív és kiváló minőségű élelmiszerek 7. Üzleti modellek 8. Technológia Transzfer és Oktatás 3 Kutatási / innovációs területek

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Jövőkép forgatókönyvek 1. Globális mikrorendszer3. Integrált értéklánc 2. Összetevőkön alapuló élelmiszerek 4. Dezintegrált értéklánc

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Globális „mikro” rendszer Önellátó társulás partnerek között egy meghatározott kisebb regionális területen Társulás a teljes értéklánc mentén (energiaszolgáltatás, hulladékkezelés, logisztikai, stb.) Főbb jellemzők: - Szűkebb régió - Önfenntartó rendszer - Szoros együttműködés a felek között

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Megosztott tulajdon Vagy Helyi „lánc” integrátor (külső igények alapján a helyi szereplők koordinálása) Kulcsfontosságú a partnerek közti Együttműködés Lojalitás Megbízhatóság Tudás megosztása: anyagok, folyamatok, mennyiség, minőség Globális „mikro” rendszer Működtető elemek

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Termékhez szükséges nyersanyagok és a termék előállítása a regionális határokon belül Kiváló minőségű termékek gyártása, adott régióra jellemző tulajdonságokkal (pl. íz) Védjegy és együttműködés kulcs tényező Jó minőségű termék gyártása nagy volumenben szintén lehetséges (standardizált élelmiszer) szoros együttműködés a felek között növeli az új termékek fejlesztésének és ezek kezelését célzó támogató rendszerek (ICT, logisztika) fejlesztésének lehetőségét Globális „mikro” rendszer Jellemző előnyök

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Összetétel-alapú élelmiszerek 8 Nyersanyag előállítás a legoptimálisabb helyen Alapanyagok feldolgozása segédanyagokká A segédanyagok szállítása a feldolgozó helyhez Összetevők keverésével késztermék előállítása (pl: portermékek, italok)

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Az optimális alapanyag előállításának / kiválasztásának szempontjai - Természeti erőforrások elérhetősége (klíma, bérszínvonal, stb.)  Pl.: Szarvasmarha a legtermékenyebb területen, gyümölcs a legmelegebb éghajlaton, stb. Összetevők „kinyerése” / feldolgozása a nyersanyagokból – jelentős átalakítás, a mainál jóval előrehaladottabb módon (hús, zöldségek, stb.). Nagyobb választék – nem kizárólag különböző ízek, hanem pl.: különböző tápanyag karakterisztikák Eközben sok összetevőt termelő területtől függetlenül egyszerűen laboratóriumban is előállíthatnak Végfelhasználó határozhatja meg a késztermék tulajdonságait Összetétel-alapú élelmiszerek Kulcselemek

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, A különböző szereplők adaptálják saját rendszereiket, működésüket, hogy az illeszkedjen az értéklánc többi eleméhez Optimalizálható oly módon, hogy a teljes értéklánc egyedi rendszerként legyen észlelhető Megszervezhető különböző földrajzi területeken, lehet nagy, globális rendszer, de kis, regionális értéklánc is Integrált értéklánc

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Az értéklánc szereplői egymástól függenek – ha egy tag nem rendelkezik egy elemmel (tudás, eszköz, stb.) ahhoz hozzájuthat a láncon belül Magas szintű tudás-megosztás  Szoros kapcsolat  Bizalom, lojalitás  Információ védelme - szerződések Akár globális kiterjedés – de akár egy elem sérül, az veszélyezteti a teljes láncot Integrált értéklánc Fő tulajdonságok

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Dezintegrált értéklánc 12 Alapfeltevés a piac nyitottsága A különböző anyagok és folyamatok jól definiálhatók és világ-szerte beszerezhetők Nincs szükség előre meghatározott érték-láncra, hosszú távú kapcsolatokra. Bárki, bármit, bárhonnan beszerezhet a megfelelő feltételek alapján (Specifikációk) A mennyiség teljesen flexibilis

FoodManufuture WP3 - Nemzeti Workshop Budapest, Fókusz csoportos megbeszélés megállapításai:  Egy-egy téma / terület több forgatókönyvhöz is tartozhat  Az „Összetevőkön Alapuló Élelmiszerek” kilóg a többi szcenárió közül futurisztikus jellege miatt  A másik három forgatókönyv egymással összefüggnek, egymás variánsai – vitatott Nem teljesen új, meglévő elemekből összeállítható néhány kiegészítéssel Továbbgondolása szükséges - jövőkép Ehhez várunk ötleteket Összegzés 13