Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Advertisements

MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
" Függőséget okozó anyagok és magatartásformák –
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Gyermekvédelmi munka áttekintése
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Készítette: Galán Anita Debreceni Egyetem Szociálpolitika MA, I. évf.
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
dr. Simich Rita mb. főigazgató-helyettes szeptember 29.
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Eredmények és kételyek az iskolai agresszió megelőzésében Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben október 6. NÉMETH.
MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata egy komplex ifjúsági szolgáltató rendszer egy eleme a kortárssegítés Ifjúsági iroda, közösségi tér Felkereső ifjúsági munka.
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Oktatás kiemelkedő fontossága
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Erdei barátaink – Szakács Sándor.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Egészségvédelem hónapról-hónapra
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
TRANZIT ADDIKTOLÓGIAI SZOLGÁLAT
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
MUSZÁJ MUSZAJMUNKACSOPORT.HU Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző Új utak az iskolai konfliktusok kezelésében c. konferencia 2012. december 13.

Stratégia alkotás

A kortárssegítő tréning Az elsődleges függőség megelőzés és primer prevenciós programok egyik leghatékonyabb módszere ma már Magyarországon is a kortárssegítés, mely során elsősorban tizenéves fiatalok próbálnak tenni elsősorban saját tizenéves társaik érdekében. nem csak a tizenévesekkel való foglalkozásról szól hanem az önkéntes munkáról is, a kortársak egyfajta mintaként, pozitív példaként is állnak a társaik, s a társadalom tagjai előtt.

Önmagunk meghatározása

Kortárs oktatás a tudás és ismeretanyag átadásra koncentrál, főként tréningek tartása kapcsán, melynek lényege, hogy kiképzett egyetemista kortárs oktatók járnak közép és felsőoktatási intézményekbe CÉL: tréningeket, előadásokat tartani, mellyel felhívják a hallgatóság figyelmét a megelőzés fontosságára (pl.:HIV/AIDS, szexuális felvilágosítás, szenvedélybetegségek, egészséges életmód, stb.) a tréningek lényege, hogy képessé tegyék a tréning résztvevőket arra, hogy a tréning elvégzése után legyenek alkalmasak a saját kortársaiknak továbbadni a megtanult ismereteket.  a kortárs oktatók megmaradnak csak és kizárólag az ismeretátadás szintjén

Csapatban dolgozunk

Kortárs segítés Tartalmazza az oktatói lehetőségeket is alapvetően abban más, hogy a kiképzett fiatalokat arra készíti fel, hogy visszatérve saját közegükbe hatékony segítési programokat tudjanak megvalósítani a szociális munka eszközrendszere és felnőtt szakember kontroll segítségével

Mindenkinek meg van a saját feladata

Kortárssegítés témái Szenvedélybetegségek prevenciója / alkohol, dohányzás, kábítószerek, játék / Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Szexuális úton terjedő betegségek Áldozattá válás, áldozatsegítés Környezetvédelem

Az egyes tevékenységek kidolgozása

Iskolán belüli kortárssegítés lehetséges módjai Oktatás, tájékoztatás: Előadások tartása Iskolamédia: Faliújság, iskolarádió, iskola TV, Internetes felületek Konkrét segítések: Lelki tanácsadás Korrepetálás Preventív beszélgetések Segítő beszélgetések Klubfoglalkozások: Pl.: stressz mentes szoba Iskolai programok: vetélkedők, iskolanapok, diáknapok, egészségnapok Adománygyűjtések és szétosztások

Iskolán kívüli kortárssegítés Szinte már önkéntes munka, pl: - beteglátogatás - speciális szociális intézményekben élők látogatása, pl. idősotthonok - Programszervezések intézményeknek, pl. Gyermekvédelmi intézményekben színjátszó kör, sportnap, stb. - Hajléktalan ellátás pl. teajárat - Koncertek, szórakozóhelyek „felügyelete”

Őszinte szívvel és hittel a cél felé

Szükséges és elégséges feltételek - 1 fő felnőtt szakember háttértámogatása - Iskola beleegyező támogatása - 3 napos felkészítő tréning kortársak számára+ havi konzultáció + utóképzés - 1-2 napos felkészítő tréning pedagógusok és szakemberek részére - 6-8 fő / iskola már hatékony eredményt produkál - Megfelelő emberi és lelki hozzáállás, elköteleződés

Programtapasztalatok - Van hitünk a fiatalokban! Volt olyan iskola, ahol a fiatalok szabadidejüket áldozták a programért! - Aktívak, motiváltak voltak többségében - Megérintődtek, megértették a program lényegét - Várják a folytatást, mert érzékelik a problémákat s valóban segíteni szeretnének kortársaiknak - Vállalnák a tréninget is, akár szabadidejük terhére is - Többeknek saját vagy közvetlen környezetükből való élményük is van, s már próbálkoztak is a segítés művészetével

A kiképzett segítők hatékonysága

Köszönjük a program adta lehetőséget. Köszönöm a figyelmet Köszönjük a program adta lehetőséget! Köszönöm a figyelmet! Az előadás prezentációja megtekinthető a www.ofi.hu oldalon.