Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
SP2 telepítés.
Alapvető tudnivalók A számítógép.
A Windows használata Bevezetés.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A Vocatude program telepítése
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
A számítógép alapegységei
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László Damn Small Linux Microsoft VPC környezetben.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver A szoftver fogalma Szoftvertipusok Operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
Számítógépes üzemmódok
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
A számítógép elindítása
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
A szoftver, szoftvertípusok
Szoftverek.
Az operációs rendszer.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Az operációs rendszer feladata
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Avagy mitől megy a Hardware
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

Az operációs rendszer feladata

1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek adják meg. Ezt viszont jelentősen befolyásolja a gép teljesítménye, a rendelkezésre álló részegységek. Ezeket a gép működése szempontjából meghatározó fontosságú részegységeket erőforrásoknak nevezzük. A gép működése során ügyelni kell az erőforrások megfelelő kihasználására. Az viszont nem elvárható, hogy a felhasználó munkája során ezekkel a problémákkal is foglalkozzon, ugyanis elvárás az, hogy a gép könnyen, minimális ismeretekkel használható legyen. Ezeknek a problémáknak a megoldására született a szoftverek egy speciális fajtája, az operációs rendszer. Az operációs rendszer olyan a gép működését alapvetően befolyásoló programrendszer, amelynek feladata a gép erőforrásaival való gazdálkodás és a felhasználóval való magas szintű kapcsolattartás.

2. Feladatai: a perifériák tesztelése, a gépi erőforrások kezelése programok indítása, működtetése a feldolgozás ütemezése, vagyis a gépi erőforrás-megosztás a futó programok között adatok kezelése programok és adatok biztonságos megőrzése a működési zavarok jelzése párbeszédes kapcsolattartás a gép kezelőjével

3. Csoportosításuk(1/2): a. Kezelői felület szerint: szöveges (MS DOS, UNIX, LINUX) grafikus (Windows XP OS/2, LINUX) b. A felhasználók száma szerint: egyfelhasználós (MS DOS) többfelhasználós (NOVELL, Windows 2003 Server, UNIX, LINUX)

3. Csoportosításuk(2/2): c. Az egyidőben futtatható programok száma szerint: monoprogramozott (MS DOS) multiprogramozott (Windows, UNIX, LINUX)

A számítógép indítása A számítógép bekapcsolásakor elindul a BIOS (Basic Input Output System), ami a ROM-ban van. Először végrehajt egy öntesztet, vagyis leellenőrzi az összes perifériát és egyéb alkatrészeket (alaplap + integrált eszközök, stb.). Majd ezek után megpróbálja elindítja a BIOS-ban beállított boot eszközt (általában HDD, floppy, CD, DVD, ZIP-DRIVE, USB-DRIVE). Ezt követően betölti az operációs rendszert, (floppy-n történő boot-olás esetén komplett operációs rendszer betöltése a kapacitásai miatt nem lehetséges); az IO.SYS-t, MSDOS.SYS-t, COMMAND.COM-ot, végrehajtja a CONFIG.SYS-t és futtatja az AUTOEXEC.BAT-ot.

I: Windows operációs rendszer esetén(1/3): Windows operációs rendszerek indítása figyelemmel kísérhető, mert a képernyőre kiírásra kerül a: A Windows indítása (felirat) Egy Windows-os feliratú kép jelenik amely, tájékoztat a Windows típusáról (Windows ’95, ’98, stb.), valamint egy betöltést jelző sávból. Ha még ezek előtt megnyomjuk az F8-at, vagy lenyomva tartjuk a SHIFT billentyűt, akkor elérhető a Windows indítási menüje. Ami hasznos lehet a számunkra, ha Windows-unk nem indul a „megszokott” módon.

I: Windows operációs rendszer esetén(2/3): Ennél az operációs rendszernél is szükség van a DOS- nál már említett fájlokra, de ezek tartalma eltérő, sőt, ha valaki megnézi az AUTOEXEC.BAT-ot, akkor meglepődhet, hogy Windows’98-tól a fájl teljesen üres. Ezt illetve ezeket a fájlokat más fájlok helyettesítik. Ilyenek a: SYSTEM.INI, WIN.INI, BOOT.INI. Ezek a fájlok megérthetők, de bonyolultabbak, mint a DOS-os fájlok, de a másik oldala a dolgoknak, hogy több és sokkal részletesebb beállítások érhetők el használatukkal (Ezek tartalma könnyen megtekinthető, ha valaki a START- Menü  Futtatás–ra kattint és beírja az MSCONFIG nevű szót. Ha valaki egy programot minden indításkor futtatni akar, akkor itt ezt könnyedén megteheti, természetesen ennek több módja is van)!

I: Windows operációs rendszer esetén(3/3): A Windows már sokkal több eszközt kezel, emiatt is használja ezeket az indítófájlokat, hiszen minden egyes periféria működéséhez külön-külön illesztőprogram van. Ha ezeket a Windows automatikusan nem telepíti, akkor nekünk kell. Természetes ezt nem kell minden indításnál megtennünk (erre vannak az indítófájlok).

A számítógép leállítása(1/2) A kikapcsolás előtt minden esetben érdemes menteni a futó alkalmazások adatait, majd ezeket az alkalmazásokat lezárni. A kilépéshez a Start menü A számítógép kikapcsolása parancsát kell használni. Az ezután megjelenő ablakból választhatjuk ki a kívánt kilépési módot. Kikapcsolás - Amennyiben munkánk befejeztével szeretnénk a számítógépet kikapcsolni, a Kikapcsolás parancs használata után kattintsunk a "Leállítás" feliratra. Ekkor a Windows rendszer leáll, majd egy üzenettel tudtunkra adja, hogy a számítógép kikapcsolható. Fejlett energiagazdálkodású alaplappal (ACPI) rendelkező számítógépek a leállítás paranccsal a teljes kikapcsolást is végrehajtják, ez esetben külön üzenetet nem kapunk.

A számítógép leállítása(2/2) Újraindítás - Bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép újraindítására. (pl. valamilyen alapbeállítás megváltoztatása után a rendszer igényelheti az újraindítást, hogy az új beállítás érvényt kapjon.) Ebben az esetben a Leállítás parancs használata után válasszuk az "Újraindítás" parancsot. Ennek hatására a Windows rendszer végrehajtja a teljes leállási, majd a teljes indulási folyamatot. Ezután újra be kell jelentkeznünk, ha szeretnénk tovább dolgozni. Készenlét - Készenléti állapotban a számítógép egésze alacsony fogyasztású állapotra vált, amelyben a géphez csatlakoztatott eszközök (például a képernyő és a merevlemezek) kikapcsolnak, így a számítógép kevesebb áramot fogyaszt. Amikor újra használni szeretnénk a számítógépet, az gyorsan visszaáll készenléti állapotról normál üzemmódra, és az asztal pontosan úgy jelenik meg, mint akkor, amikor otthagytuk a gépet. A készenléti állapot különösen hasznos a hordozható számítógépek esetében, ahol a telep energiájának megtakarítása lényeges szempont.

Leállítás hiba esetén Előfordulhat, hogy egy program lefagy. Ilyenkor is ki kell tudnunk lépni belőle. A CTRL+ALT+DEL billentyűk együttes lenyomásával a Windows feladatkezelőjéhez jutunk. A Feladatkezelő a számítógépen futó programokra és folyamatokra vonatkozó információkat jelenít meg. Ezenkívül megjeleníti a folyamatok leggyakrabban használt teljesítményjellemzőit is. Ha egy program lefagyott, akkor a feladatkezelőben az alkalmazás nem válaszol felirat látható. Az alkalmazást kiválasztva, a Feladat befejezése nyomógombra kattintva érhetjük el a futó alkalmazás bezárását. Időnként az is előfordulhat, hogy a számítógép semmire sem reagál. Ebben az esetben a bekapcsoló gomb folyamatos nyomva tartásával kikapcsolható a számítógép. by: Három Nevű