Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Dunaújvárosi Főiskola környezetvédelmi kutatásai X. Országos Környezetvédelmi Konferencia – Dunaújváros június 4. Kiss Endre.
Advertisements

Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A víz oxigéntartalmának meghatározása
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
Tájékoztató a 2010/2011-es téli árvíz tapasztalatiról Előadó: Fejes Lőrinc szakaszmérnök Kisköre KÖTI-KÖVIZIG Téli vízszintegyeztető tárgyalás Kisköre,
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Környezeti kármentesítés a DUNAFERR Kokszolómű területén KIOP F /2/ Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt. Környezetvédelmi.
Felszíni víz monitoring
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
Felszíni vizek minősége
Innovatív szennyvíztechnológiai módszerek a felszíni vizekbe kerülő prioritás szennyezőanyag terheléseinek csökkentésére Dr. Fleit Ernő, egyetemi docens.
Vízminőségi jellemzők
Vörösiszapok kezelése és hasznosítása
Közúti közlekedés, talajvédelem és vízvédelem Moyzes Antal 2010
Statisztika Érettségi feladatok
Hidrológiai monitoringrendszerek
Levegőtisztaság-védelem 5. előadás
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
A kiskorúak védelme a hatósági gyakorlatban dr. Futó Gábor Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiafelügyeleti főosztály szeptember 28.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Előzetes szakvélemény
A KDT-KTVF TEVÉKENYSÉGE A GÁTSZAKADÁS UTÁN :
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Felszíni vizek minősége
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek minősítése
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
FELSZÍNI VÍZ MONITORING.
Felszíni víz monitoring
Felszín alatti vizek minősítése
AQUIFER Kft.. A diagnosztikai vizsgálat célja: a vízbázis megismerése a lehetőségek szerinti legteljesebb mértékben.
HU-1 Intenzív búzatermesztés (Öthalom) HU-2 Erdő (Kiszombor) HU-3 Intenzív búzatermesztés (Kiszombor) HU-4 Legelő (Kiszombor) HU-5 Bio-búza (Kiszombor)
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Vízszennyezés.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Felszíni vizek minősége
A hígtrágya tárolása, injektálás, tápanyagként történő hasznosítása
Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére Környezetvédelmi helyzetkép – különös tekintettel a felszíni vizek védelmére.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
„SZOMJAS ÖKÖRNEK A ZAVAROS VÍZ IS JÓ”? Balázs Katalin Hogyan befolyásolhatja az emberi tevékenység vizeink vízminőségét?
XXIII. KONFERENCIA A FELSZÍN ALATTI VIZEKRŐL
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Dunaújvárosi Főiskola Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék Műszaki Intézet Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék A Duna dunaújvárosi szakaszának rendszeres kémiai, fizikai és biológiai vizsgálata hallgatók bevonásával Kovács-Bokor Éva, tanszéki mérnök XI. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, 2012. június 15.

A mintavételi helyszín bemutatása Forrás: Google Earth

1. A Duna vizének kémiai, fizika és biológiai vizsgálata

A Szabadstrand vizének klorofill-a tartalma 2008 júliusában és októberében II. osztályú, jó (10-25 μg/l) kategóriába, míg augusztusban III. osztályú, tűrhető (25-75 μg/l) kategóriába volt sorolható. 2008 szeptemberében algavirágzás jött létre, és a víz minősége az V. osztályú, erősen szennyezett (>100 μg/l) kategóriába romlott le az aszály és a 30 C feletti vízhőmérsékleteknek köszönhetően. 2009-ben és 2010-ben a víz minősége II. osztályú volt. V. osztály Visszahúzódott partszegély Eredeti partszegély

A Duna dunaújvárosi szakaszának foszfát koncentrációja A Szabadstrand vizének foszfát tartalma legtöbb esetben 100- 200 μg/l között változott; A kikötői Öböl vize szinte minden esetben nagyobb foszfát koncentrációt tartalmazott. A koncentráció a vizsgálati években a nyári hónapoktól kezdve őszig fokozatos emelkedést mutat.

A Duna dunaújvárosi szakaszának nitrát koncentrációja A Duna vizének nitrát tartalma minden esetben magasabb volt, mint a Szabadstandé. Egyik esetben sem érte el a jogszabály által előírt 25 mg/l-es határértéket, tehát a vizek minőségét az I. (kiváló) osztályba sorolhattuk. A koncentráció a vizsgálati években a nyári hónapoktól kezdve őszig fokozatos emelkedést mutat.

A Duna dunaújvárosi szakaszának pH értéke A felszíni vizekre vonatkozó határértékek szerint a Szabadstrand és a kikötői Öböl vize általában II. osztályú (6,5-8,5), jó kategóriába sorolható.

A Duna dunaújvárosi szakaszának vezetőképessége A két vízfelület közül a kikötői Öböl vizének nagyobb a fajlagos vezetőképessége. Minden évben, a nyári hónapokhoz képest őszre növekedés volt megfigyelhető a mért értékekben. Mindkét terület vize a fajlagos vezetőképességre nézve I. osztályú (< 500 S/cm3), azaz a kiváló kategóriába sorolható.

A Duna dunaújvárosi szakaszának hőmérséklete A felszíni vizek hőmérsékletére megállapított határérték: 25-30 C.

A Duna dunaújvárosi szakaszának oldott oxigén tartalma Mindkét víztömeg esetében az oldott oxigénszint egyszer sem csökkent a 7 mg/l szint alá, ezért a vizek I. osztályúnak (> 7 mg/l), kiváló minőségűnek sorolhatóak be.

2. A víz és az iszapos üledék nehézfém tartalmának vizsgálata

Mintavételezés A mintákat az adott években( 2008-2010) júliustól októberig, kéthetes időközönként gyűjtöttük be a mintavételi helyek part menti régióinak felső, 15 cm mély rétegéből. A víz- és üledékminták rendszeres vizsgálatát a Szabadstrandra, illetve a befolyó felszíni vizek több mintavételi pontjára végeztük el.

Mintavételezés A helyszíneket a szennyezések lehetséges bekerülése szerint három fő csoportba soroltuk be: Kikötő (1); Szabadstrand (2); Duna befolyó ága (3). Forrás:www.duf.hu 3 2 1

Mintavételezés A mintavételezést 2010. októberében kezdtük meg, novemberben, 2011. márciusban és áprilisban gyűjtöttünk be mintákat a zagytérből. Az üledék időközönkénti vizsgálatához a zagytér három különböző pontjáról vételeztük mintát 10, 20 és 40 cm mélységből. M2. M1. M3.

A mérés alapelve Az üledék nehézfém tartalmának feltárását az MSZ 12739/4-78 szabvány szerint, többlépcsős savas roncsolással végeztük el. Ennek során: a tömegállandóságig szárított üledékmintákból tömény savakkal több lépcsőben kioldottuk az összetevőket, majd ezek koncentrációját a kapott szűrletből atom abszorpciós spektrofotométerrel (AAS) mértük meg.

Jogszabályi háttér Az üledékre kapott értékeket: a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet a földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről, (korábban: 50/2001. (IV. 3.) Korm. Rendelet a szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól 3. sz. melléklete) szerint értékeltük. A vízben mért szennyezők koncentrációit: 10/2000. (VI. 2.) KöM-EüM-FVM-KHVM együttes rendelet a felszín alatti víz és a földtani közeg minőségi védelméhez szükséges határértékekről, és az MSZ 12739/4-78 szabványban szereplő határértékek szerint értékeltük.

Az üledékminták pH tartalma Az iszapminták pH értékei többségében 8,1 – 10 közé, a lúgos tartományba esnek. Szignifikáns növekedés vagy csökkenés nem volt tapasztalható, bár a 2010. évben a mért értékek főként a 8,5 – 9 közötti tartományba kerültek, tehát kismértékű növekedés felfedezhető az előző évekhez képest.

A víz- és üledékminták ólom tartalma Az iszapos üledék esetén: 2009-ben és 2010-ben az ólom tartalom szeptemberig fokozatosan növekedett, majd októberre jelentős csökkenést mutatott. Az ólom tartalom mindegyik mintavételi helyszínnél határérték (100 mg/kg) alatt maradt. A vizek esetében: 2009. szeptemberéig fokozatosan növekedett a koncentráció, a Duna befolyó ágában és a Szabadstrandban meghaladta a 250 μg/l értéket. A vizek ezen összetevőre nézve az erősen szennyezett, V. osztályba (>10 μg/l ) voltak sorolhatók.

Az ólom mélységi eloszlás vizsgálata Az üledék ólomtartalma nem haladta meg a határértéket, A tavaszi hónapokra jelentős koncentráció növekedés megfigyelhető. Határérték: 100 mg/kg

A víz- és üledékminták réz tartalma Az üledék esetében megállapítható, hogy: Az üledékek egyik esetben sem haladták meg a határértéket (75 mg/kg). A Szabadstrand esetében 2009. októberéig koncentráció növekedés volt megfigyelhető, ezzel szemben a Kikötőben 2009-ben a réztartalom folyamatosan csökkent, majd 2010-ben októberig folyamatosan növekedett. A Duna vizsgálati eredményei 2009-ben növekedést, majd 2010-ben csökkenést mutatnak. A felszíni vizek esetében látható, hogy Mindhárom évben a réztartalom határérték (> 100 μg/l) alatt maradt, kivéve 2009. szeptemberét. Átlagosan a vizek III. osztályú (10-50 μg/l), tűrhető kategóriába sorolhattuk 2008-2009-ben. Kiugró eset 2009. szeptemberében [V. osztályú (>100 μg/l), szennyezett kategória] volt megfigyelhető. 2010-ben a víz minősége az V. osztályba (> 100 μg/l) romlott le.

A réz mélységi eloszlás vizsgálata Az M2 ponton kismértékű mobilizáció figyelhető meg, a tavaszi hónapokban. Az M2, M3 pontokon a mélyebb rétegekben felhalmozódást tapasztaltunk. Határérték: 75 mg/kg

A víz- és üledékminták kadmium tartalma Az üledékminták esetében: A nagyobb értékeket a 2009-ben gyűjtött mintákból mutattuk ki. A kadmium tartalom meghaladta az 1 mg/kg-os határértéket. A vízminták esetén: A kadmium tartalom folyamatosan növekedett. A vizsgált évek szeptemberében és októberében meghaladta az 5 μg/l-es szennyezettségi határértéket, így a víz minősége I.- II. osztályú, kiváló-jó kategóriából leromlott az erősen szennyezett, V. osztályba.

A kadmium mélységi eloszlás vizsgálata Határérték: 1 mg/kg Magas értéket M1 esetben az üledék alsó régióiban mértünk. A koncentráció a határértéket inkább az őszi hónapokban haladta meg.

A víz- és üledékminták vas tartalma Az üledékek vizsgálati eredményeit a 2007-ben készült II. Közös Duna Felmérés (Joint Danube Survey II.) eredményeivel vetettük össze. A felmérés dunaföldvári adatait alapul véve (10 g/kg-os vas tartalom) elmondható, hogy ehhez képest az üledékben általunk mért eredmények közel kétszer akkorának, átlagosan 20 g/kg-nak bizonyultak a nyári időszakban. A vizek vastartalma egyik hónapban sem érte el a 0,1 mg/l-es értéket, tehát a vízminőség az I. osztályba (< 0,1 mg/l), a kiváló kategóriába sorolható.

A vas mélységi eloszlás vizsgálata A közös Duna felmérés eredményeivel szinte azonos értékeket kaptunk. A koncentrációk arányaiban mindegyik mérőponton megegyeznek (18-23 g/kg).

Összegzés Klorofill-a tartalomra vonatkozóan a Szabadstrand magasabb vízállásnál jobb minőségű (II. osztályú, jó), mint apadáskor, elzáródás esetén (IV. osztályú, szennyezett). A kikötői Öböl a legtöbb esetben a IV. osztályba, azaz a jó kategóriába sorolható. A Szabadstrand foszfát-tartalma átlagosan 0,1- 0,2 mg/l között változott, azaz a víz minősége III. osztályú, a tűrhető kategóriába sorolható. A pH értékeket összehasonlítva mind a Szabadstrand, mind a kikötői Öböl vize II. osztályú, azaz a jó kategóriába sorolható. Mindkét terület vize a fajlagos vezetőképességre nézve I. osztályú, azaz a kiváló kategóriába sorolható. A mintavételi helyek hőmérsékleti értékei átlagosan nem közelítették meg a felső határértéket, azaz a 30 C-ot, kivéve a szárazabb, melegebb hónapokat. Mindkét víztömeg az oldott oxigénszintje szerint I. osztályúnak, kiváló minőségűnek sorolható be.

A mérési eredmények összegzése Az üledékek minősítése a vizsgálati időszak átlag-értékei alapján: Megjegyzés: V. osztály (erősen szennyezett); I. osztály (kiváló); HA: határérték alatt; HF: határérték felett Mintavételi helyszínek Pb Cu Fe Cd 2008 2009 2010 Duna - üledék: - víz: HA n.a. I.-V. I. III.-IV. III.-V. - HF II.-V. Szabadstrand Kikötő

Az üledékben található nehézfém tartalom mélységi eloszlásának összesítése Mintavételi pontok Cd Zn Pb Ni Cu Fe M1. HF (40cm)O (20cm)O HA M2. (10;20 cm) O (10;20cm)O M3. (10;20;40cm)O;N (10;20;40cm)O HA: határérték alatt; HF: határérték fölött O: 2010. október; N:2010. november; Á: 2011. április; M:2011. március

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!