Az ókori római étkezési szokások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szentendre Épített örökségek. Szentendre a Duna-parton """"A templomokra rávillan az alkony, A kusza város csillag bíborában, Csobban a Duna lassú.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Angol – amerikai projekt hét
Protokolláris vendéglátás
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mindennapi élet Shakespeare korában
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori egyiptomi étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Franciaország gasztronómiája
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Reformtáplálkozás.
Változások az utóbbi évtizedekben
Artisztika avagy zöldség és gyümölcs faragás
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
MEXIKÓI KONYHA.
JÓ REGGELT!.
A magyarság eredete és vándorlása
A magyarok őstörténete
Románia mezőgazdasága
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Obrusánszki Borbála: Őseink évszázadok óta Jézus születésének ünnepét tartják meg karácsonykor, néhány évszázadig ez volt egyben az újév kezdete. Néphagyományainkban.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Készítette:Bogdán Dorottya és Kiss Bernadett Sára 9.B
Mikulás Készítette: Zsanett 5.e. Szent M iklós Szent Miklós egy valódi személy volt, Kr.u. 271 környékén született, és 342. december 6-án hunyt el Myra-ban,
Római étrend,étkezés.
Ételkészítő technológiák
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

Az ókori római étkezési szokások Készítette: Hárs Bianka

a vendéglátás Rómában fontos társadalmi eseménynek számított A római vendégszeretet a vendéglátás Rómában fontos társadalmi eseménynek számított Jellemző szokásaik voltak; a fogadott vendéget minden jóval ellátták távozásakor ajándékkal kedveskedtek neki a vendégbarátsággal való visszaélést a legnagyobb gyalázatnak tartották

Társadalmi eltérések Vagyonosabb rétegek Szegényebb rétegek Pazarló lakomák Általában: több fogás  gyakori az előétel, főétel, desszert húsok (sertés-, borjú-, birka-, baromfihúsok, vadak, énekesmadarak) halételek gyümölcsök bor Szegényebb rétegek Egyszerűbb étkek Általában: árpa-, búza-, köleskásák, melléjük különböző mártások saláták apróbb halak gyümölcsök bor

Étkezések A rómaiak naponta háromszor étkeztek

1. Reggeli (Ientaculum) 6-7 óra között fogyasztották el jellemzően egyszerű ételeket reggeliztek általában: gyümölcs, kenyér, olajbogyó, sajt, esetleg mézes bor

2. Ebéd (Prandium) 11-12 óra körül került rá sor már több fogásból állt többnyire kása vagy főzelékféle, gyümölcsök, halak, hideg és meleg húsételek, valamint must, mézes bor és méhser (esetleg az előző napi cena maradéka)

3. A nap főétkezése, a cena késő délutáni órákban (kb. 3 körül kezdődött) jellemzően bőséges ételsor módosabbaknál először étvágyserkentő előételek (tojás, saláták, osztriga, olajbogyó, apró sós halak) utána több fogásból álló tényleges cena desszert (sajt, befőzött és friss gyümölcs, többnyire alma)

„A rejtélyek terme” Pompejiben (The Hall of Mysteries, Pompeii, 79 AD)

Az étkezés helye korai időkben a ház központi helyiségében, az átriumban folyt a köztársaság korában külön ebédlőket építettek a vendégek vacsora előtt kezüket és a lábukat megmosva, kényelmes heverőkön heverve ettek és ittak a heverők 3 oldalról fogták körül az asztalt, a negyedik oldalt a tálalás és a közlekedés miatt szabadon hagyták a heverőket puha takarókkal fedték, párnákkal tették kényelmesebbé és szebbé

Általános római ételek

Halételek sütve-főzve egyaránt szerették tengeri és édesvízi halakat is ettek tengeri halból főleg makrélából készült a legkedveltebb mártás, a „garum” pl.:angolna, lepényhal, tintahal, osztriga

Húsételek ezek voltak a főfogások sok mindent ettek, pl.: disznó, juh, szamár, nyúl, meztelen csiga, szárnyasok: baromfi, fácán, fogoly, pulyka, kacsa, liba, gólya, apró énekesmadarak „A fényűzéstől sorvad Mars ős városa… A páva, melynek tolla arany babylon palást, numida gyöngytyúk és gallus kappan – ím! – ketrecben él, hogy ínyed csiklandozza majd, A gólya, messze tájak kedves vándora a hűszívű, a karcsúlábú, cserregő, a télen száműzött, tavaszhozó madár dorbézoló nép serpenyőjén fészkel itt.” (Petronius)

Édességek nem ismerték a cukrot mézzel vagy sűrített mustpárlattal édesítettek nem nagyon voltak édesszájúak, csemegeként jobban kedvelték a gyümölcsöket

Gyümölcsök sok gyümölcsöt termesztettek és fogyasztottak sokat ők honosítottak meg (cseresznye, őszibarack, szelídgesztenye) alma, körte, szilva, cseresznye, szőlő, őszibarack, datolya, mandula, dinnye egyaránt megtalálható volt az asztalukon körtéből: körtebort, körteborecetet, mézben főtt körtét készítettek

Zöldségek termeltek vörös- és fehér céklát, több mint 12 féle salátát, articsókát, spárgát, tököt, uborkát, karalábét szerették a hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) különösen odavoltak a pörkölt csicseriborsóért

Italok vízzel hígított, különböző fűszerekkel ízesített borok kecsketej árpából készült sör

Említésre méltó rómaiak Érdekességek: Említésre méltó rómaiak Marcus Gabius Apicius (Kr. u. 1. század) Lucius Licinus Lucullus (Kr. e. 118-57)