Európai és hazai tapasztalatok a csomagolóanyag hulladék begyűjtésében Budapest, 2009. február 24. Az európai helyzet áttekintése Joachim Quoden General.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
A papír hulladékként is érték
1 © Hermann Koller Fenntartható és hatékony csomagolóanyag- hulladék kezelés - Tapasztalatok Ausztriából Budapest, február 24.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Groupama Garancia Biztosító Zrt.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Valóban használható alternatívát nyújt-e a betétdíj rendszer a szelektív csomagolóanyag begyűjtési rendszerrel szemben? A döntéshozási folyamatot támogató.
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Az Európai Unió története
Magyar diákok külföldön. Miért? Kaland? Állás? Referencia?
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Webes változat, animáció nélkül !!!
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1914.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Munkavállalás az Európai Unióban
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ösztöndíj-tájékoztató
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Campus Mundi ösztöndíjak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

Európai és hazai tapasztalatok a csomagolóanyag hulladék begyűjtésében Budapest, február 24. Az európai helyzet áttekintése Joachim Quoden General Manager

Betétdíj rendszerek Európában Svédország Németország Norvégia Finnország Dánia Észtország Hollandia

Betétdíj rendszerek Európában Finnország, Dánia, Izland: Nincs háztartási gyűjtés az egyéb csomagolások tekintetében Hollandia: A betétdíj rendszert le fogják állítani, ha az ipar a műanyag palackok egy bizonyos százalékát begyűjti 2012-ig Svédország + Norvégia: A betétdíj rendszert hosszú idővel a háztartási gyűjtési rendszer előtt vezették be Németország: A műanyagok újrahasznosításának számadatai hosszú évek óta csökkennek, így az összesített műanyag csomagolások tekintetében nincs növekedés a betétdíj miatt Skandinávia: A betétdíj rendszer monopólium-jellegű megközelítése szemben a németországi verseny-jellegű megközelítéssel

Előrehaladás az EU újrahasznosítási céljai felé: 2006-os újra- hasznosítási arányok Kitűzött határidő

A környezetvédelmi szempontok Visszanyerési arányok  A kötelező betétdíj rendszerrel rendelkező országokban nem magasabb a visszanyerési arány, mint azokban, amelyekben mindenféle típusú hulladékra a háztartási begyűjtést alkalmazzák Források felhasználása  Mivel a háztartásokban keletkező egyéb hulladékokat begyűjtő rendszert fenn kell tartani, járulékos szállító rendszer létrehozására van szükség Szemetelés  Mivel az ital-csomagolások a szemétként eldobott hulladéknak csak kis részét képviselik, a szemetelés problémája nem megoldott  A lakosság képzése, elegendő hulladék gyűjtőtartály, valamint megfelelő hatású büntetések és a folyamatos megfigyelés jelentik azokat az eszközöket, amelyek segítségével sokkal sikeresebben lehet küzdeni valamennyi típusú szemeteléssel szemben

A szemetelési probléma megoldódik a betétdíj miatt?

Környezetvédelmi szempontok Fogyasztók hajlandósága a szelektív hulladékgyűjtésre  Egy újabb, járulékos csatorna megnyitása a szelektív gyűjtésben a fogyasztók frusztrációjához vezet, és csökkenti motivációjukat az általuk termelt hulladék szétválogatásában Az újratölthető szektor védelme  Az egyszer használatos ital-csomagolásokra vonatkozó kötelező betétdíj-rendszer nem védi az újratölthető szektort  Svédországban és Dániában az egyszer használatos csomagolások szektorának piaci részesedése évről-évre nő  Németországban az újratölthető arány víz és üdítőitalok esetében kevesebb mint 30 %-ra esett vissza, az elvárt 72 %-ra emelkedés helyett Gyártói felelősség  Ha a csomagolások gyártói és töltői részt vesznek az összes csomagolásfajta visszavételére és újrahasznosítására vonatkozó megfelelőségi rendszerben, ez megelőzésre és a csomagolások optimalizálására ösztönöz, míg ezek az ösztönzők a betétdíj rendszerben nem léteznek

Gazdasági szempontok Megnövekedett költségek az ipar és a fogyasztók számára A meglevő begyűjtő rendszerek drágábbá válnak, mivel kevesebb csomagolást gyűjtenek be, de fenn kell tartaniuk ugyanazt az infrastruktúrát A kötelező betétdíj rendszerek 2-3-szor költségesebbek ugyanarra a csomagolásra vonatkozóan, mint a háztartási begyűjtő rendszerek A betétdíj, amit a fogyasztó a kereskedőnek kénytelen fizetni, nem fogyasztásra fordítódik Piaci hatások A fém italos dobozokat Németországban kivonták a piacról A kisebb üzleteknek sokkal több a problémájuk a rendszer üzemeltetésével, a visszaváltó gépekhez szükséges helyigény és pénzhiány miatt. Eltérő típusú csomagolásokat kel kifejleszteni az egyes országokban, ahol a betétdíj rendszer létezik. Gazdasági nyertesek A visszaváltó gépek gyártói

Az egyes csomagolások költsége

Feltételek a betétdíj rendszer bevezetéséhez Az Európai Bizottság az elkövetkezendő hetekben közzéteszi a „Kommunikáció a betétdíj rendszerről“ c. kiadványt ezzel irányelveket adva a tagállamoknak, mivel a bírósági ügyek nagy része a betétdíj rendszer bevezetésével kapcsolatos. Akadályok az áruk szabad áramlásának útjában A kötelező betétdíj rendszerek valószínűleg akadályozzák az importot. Ezért csak ott jogszerűek, ahol a belőlük származó környezeti előnyök világosak és arányosak. Állandó problémák a határmenti területeken (Dánia/Németország; Finnország/Észtország) Elérhetőség Annak a tagállamnak,amely bevezeti a kötelező betétdíj rendszert, biztosítania kell, hogy legyenek olyan rendszerek, melyeket az importőrök könnyen el tudnak fogadni annak érdekében, hogy teljesíthessék kötelezettségeiket. Átmenet Elégséges átmeneti időszakot kell biztosítani az üzemeltetők és főleg az importőrök számára, hogy hatékonyan adaptálni tudják üzletvitelüket az új rendszerhez

Feltételek a betétdíj rendszer bevezetéséhez Nem-diszkriminatív hozzáférés Minden rendszernek diszkrimináció mentes hozzáférést kell biztosítania az összes töltőüzem, kereskedés és egyéb olyan szereplő számára, amelynek a rendszer alapján kötelezettségei vannak. A díjaknak ésszerűeknek, arányosnak és nem-diszkriminatívnak kell lenniük Nem kerül sor kényes információk cseréjére A törvényalkotóknak és a piaci szereplőknek biztosítaniuk kell, hogy a kötelező betétdíj rendszer nem vezessen mesterséges piaci átláthatósághoz azáltal, hogy kényes információk cserélődnek ki a kereskedők, töltőüzemek, stb. között. Nincs kizárólagosság A vásárlókat nem szabad megakadályozni abban, hogy konkurens rendszerekhez csatlakozzanak. A skandináv monopolisztikus megközelítés jövője kérdéses Nincs „árukapcsolás” Járulékos szolgáltatások hozzákapcsolása a betétdíj rendszerhez veszélyes aggályokat vet fel.

Van-e alternatíva? Környezeti célok meghatározása Annak meghatározása, milyen utak vezethetnek ezeknek a céloknak a megvalósításához Megegyezés ezekről a célokról az összes érintett között Az ipar szabad döntési lehetősége a fenti környezeti célok elérési módjának meghatározásában Hiszünk abban, hogy a csomagolások ÖSSZES típusának vonatkozásában a háztartási begyűjtés a kedvezőbb megoldás mind gazdasági, mind környezeti szempontból.

Tagság 2008 Svédország Lengyelország Németo. Franciaország Spanyolország Portugália Írország Norvégia Lettország Belgium Ausztria Magyaro. Görögország Luxembourg Törökország Litvánia Szlovénia Cseh Közt. Szlovákia Ciprus Nagy-Britannia Málta Bulgária Észtország Románia Ukrajna Finland Izland Hollandia Kanada Horváto.

Tények és Számok (2007/2009) 31 megfelelőségi rendszer működik aktívan 31 országban 2009-ben, melyekből 25 használja a Zöld Pontot (Green Dot) Kb. 140,000 cég engedélytulajdonos / tag a PRO EUROPE tagsági rendszerben Több mint 460 milliárd csomagolási tételt címkéztek fel a Zöld Ponttal Több mint 565 millió lakos él a PRO EUROPE tagországokban Több mint 310 millió lakos rendelkezik hozzáféréssel a szétválogatott gyűjtéshez a PRO EUROPE tagrendszerekben ben PRO EUROPE rendszerek a tagországokban több mint 22,100,000 tonna csomagolást nyertek vissza 2007-ben a PRO EUROPE tagrendszereknek köszönhetően több mint 1,800,000 tonna műanyag csomagolás került újrahasznosításra

Mi nem hiszünk a betétdíjban! A járdaszéli begyűjtés a jobb megoldás ! Kötelező betétdíj rendszerek Egyértelmű környezeti és gazdasági bizonyítékok hiánya Torzításokat vezet be a belső piacra Negatívan befolyásolja a fogyasztók általános hulladék szétválogatási hajlandóságát Valamennyi fajta csomagolás esetében hátrányosan befolyásolja a meglévő, bizonyított és optimalizált gyűjtési rendszerek életképességét A környezetszennyezés fokozódásához vezet Nem jelent hatékony megközelítést a szemetelés problémája szempontjából Nincs magasabb begyűjtési arány az összes típusú, háztartásokból származó műanyag csomagolások tekintetében Ezért, mi megkérdőjelezzük a betétdíj rendszer kiszabását az egyszer használatos csomagolásra és javasoljuk, hogy a gyártók és a megfelelő szervezetek minden tagállamban szabadon választhassák meg, melyik a lehető legmegfelelőbb mód az újrahasznosítási célok eléréséhez, a belső piac működésének veszélyeztetése nélkül.