Adatbázis-kezelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

Az adatbázis kezelés alapjai
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Relációs adatbázisok készítése
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
Az egyed-kapcsolat modell
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Adatmodellezés: E-K modell
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
SQL, Relációs adatmodell
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisrendszerek világa
Mérnöki informatika I.év
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázisok gyakorlat
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
Relációs adatbázissémák
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Készítette: Kiss András
Kovács Gergely Péter A relációs adatmodell
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Adatbázis alapfogalmak
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Előadás másolata:

Adatbázis-kezelés

Alapfogalmak: Információ: új ismeret a felhasználó számára. Az informatikában az információ nagy része a számítógépen tárolt adatok feldolgozásában nyerjük. Az alkalmazások jelentős része foglalkozik az adatok tárolásával és kezelésével. Ezek az adatbázis-kezelő rendszerek. Az adatbázis fogalma nem csak a tárolt adatok összességét jelöli. Beletartozik az adatok szerkezetének, a közöttük lévő kapcsolatoknak a leírása.

Alapfogalmak: Adat: rögzített ismeret. Adatbázis: tárolt adatok és a közöttük levő kapcsolatok rendszere. Adatbázis-kezelő rendszer: az adatok rögzítését, biztonságos tárolását, módosítását visszakeresését szolgáló rendszer.

Adatbázis-kezelő rendszer funkciói: Adatdefiníció: az adatbázis szerkezetének kialakítása, módosítása, az adatok közötti kapcsolatok létrehozása. Adatmanipuláció: adatok bevitele, módisítása, tárolása Adatfelügyelet: hibás adatok bevitelének megakadályozása, védelem illetéktelenek ellen, egyszerre több hozzáférés biztosítása, archiválás, helyreállítás.

Az adatmodell elemei: Egyed (entitás): az a dolog, amiről adatokat tárolunk. Tulajdonság (attribútum): az egyed egy jellemző adata. Előfordulás: az egyed egy konkrét értéke. Egyszerű tulajdonság: egyetlen részből áll. Összetett tulajdonság: több részből áll. Pl. részekre bontunk lakcímnél város és utca Dátumnál év, hó nap,

Adatmodell elemei: Egyértékű tulajdonság: egy előfordulásnál csak egy értéke van. Többértékű tulajdonság: több értéket is felvehet egy előfordulásnál. Pl. egy születési év, több telefon, több jegy egy egy tantárgyból

A kapcsolatok típusai: Az egyedek között kapcsolatot fedezhetünk fel. Egy-egy fokú kapcsolat: az egyik egyed egy előfordulásához a másik egyed legfeljebb egy előfordulása tartozik. Egy-több fokú: az első egyed egy előfordulásához a második egyed több előfordulása tartozhat. Több – több fokú: bármely egyed egy előfordulásához a másik egyed több előfordulása tartozhat.

Egy – egy kapcsolat: Napló Tanuló 1 Tanuló 2 Notesz Tanuló 1 Tanuló 2

Egy – több kapcsolat: Városok Megyék Csongrád Csongrád megye Karcag Szentes Hódmezővásárhely Balástya Szolnok Törökszentmiklós Szajol Megyék Csongrád megye Szolnok megye

Több-több kapcsolat: Tanuló Jó Jenő Közepes Kázmér Elégséges Elemér Jeles János Bukott Bertalan Sport Kézilabda Kosárlabda Vízilabda Labdarúgás

A kapcsolatok típusai: Az egy-egy fokú kapcsolatokat egyetlen táblában tároljuk. A több-több fokú kapcsolatok egy illesztőtáblázat beiktatásával egy-több fokú kapcsolatokra bontjuk fel.

Adatmodellek: Hierarchikus adatmodell: az adatok közötti kapcsolatokat emeli ki. Objektumorientált adatmodell: az egyedet objektumként kezeli. Relációs:Az adatokat táblákban tároljuk. Az egyedeket táblák képviselik, a tulajdonságokat a tábla oszlopai jelzik. A tábla egy sora egy egyed konkrét előfordulását adja meg, a cellákban a tulajdonságok értékeit tároljuk.

Adatmodell (relációs): A táblák oszlopait mezőknek, a sorokat pedig rekordoknak nevezzük. A táblákra vonatkozó előírások: A tábláknak egyedi nevük van A táblában az oszlopoknak egyedi nevük van A táblának nem lehet két teljesen egyforma sora A sorok oszlopok sorrendje tetszőleges