Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sport XXI. Felméréseinek Eddigi Eredményei augusztus 11. Fadd-Dombori.
Advertisements

Major József IRONMAN bajnok 3,8 km úszás 180 km kerékpározás 42,2 km futás Portfolió 2010.
AZ ÓKORI HELLÁSZ.
A bank, amelyik érted van!
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Néhány gondolat egy volt „edzőtől”…. Örököltem egy csapatot… ! március március 21.
Pogány Frigyes Szakközépiskola
Sikeres pályázatai Természetjáró Szakosztály sikeres pályázatai Örömmel tájékoztatjuk Szendrő város lakosságát, hogy az Edelényi Kistérségen keresztül.
Az egyéniség szerepe a fizikai felkészülésben
A sport és a magyar olimpikonok
Készítette:Tóth Nikolett
Steven Saylor texasi születés ű, amerikai író történész diploma, ókortudományi érdekl ő dés mindig regényírónak készült, nem akart kutató vagy akadémikus.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A közösség számodra annyit jelent amennyit Te hozzáteszel ! A baranyai tájékozódási futás felépítése és működésének struktúrája, a PVSK-n keresztül.
A MENTORÁLÁS AZ ESÉLYTEREMTÉS LEHETŐSÉGE
Építsünk családi fészket!
És itt vannak a legjobb képek amik az Interneten forogtak ban.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
A tájfutás elméleti alapjai
SZVSE utánpótlása
Geocaching, avagy kincskeresés a 21. században. Geocaching, avagy kincskeresés a 21. században • Rövidfilm • Elérhetőségek • Ládatípusok • Extrák • Ismertető.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
SZVSE tájékozódási futóinak tehetség gondozása
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, február 05. Beszámoló a évi tevékenységről 1. Szakmai tevékenység 1.1 Versenyrendezés 1.2 Eredményesség.
Egy helyzetfelmérés terepmunkája, a kerékpáros útvonaltervezés bemutatása kerékpáros szemmel.
Orosz szépkiejtési verseny
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, január 26. Beszámoló a évi tevékenységről 1. Szakmai tevékenység 1.1 Versenyrendezés 1.2 Eredményesség.
Tabáni Spartacus SKE Bemutatkozás.
Szerkeztő : Szűcs Dániel Szérmazási hely : Románia,Szatmárnémeti Vissza!!!
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
2008-as idény Török Zsolt Nándor (TOZNAAI.ELTE).  Zárt, szilárd burkolatú, külön erre a célra épített versenypálya  Egyes helyszíneknek részben vagy.
Természetjárás Kirándulás, túra
Testnevelés: Tenisz Majoros Lívia MF13M3.
„Mielőtt belekezdesz, konzultálj az orvosoddal”
A KUTYA TOVÁBB.
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Civil szervezetek kistérségi találkozója Pacsán 2010.május 22-én Válogatás a rendezvényen készült képekből Foto: Oláh György.
Mesterséges Intelligencia Alapjai II. beadandó Orosz György – Vörös Gyula – Zsiák Gergő Pál.
Mesterséges Intelligencia Alapjai II. beadandó Orosz György – Vörös Gyula – Zsiák Gergő Pál.
Menedzsment, struktúrák az egyéni sikersportágakban Versenyképesség?
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
ÖSSZEFOGLALÓ április 24.. A Magyar Atlétikai Szövetség második alkalommal rendezte meg a Hozd mozgásba a családot! Sport és Egészségnapot a Puskás.
Meghívó Természetbarát
A gyorsaság fejlesztése futásnál
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
Az olimpiai sportágak az egyetemi sportban Fábián László MOB sportigazgató.
,,Rátermett gyerekek’’ Diósförgepatonyban Készítette: Molnár Viktória Bernáth Boglárka.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
Forgalomcsillapítás- Gyalogos Zónák Élhető Belváros
A mi földink.
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
EDZÉSTERVEZÉS.
37. Postás kupa Verseny az alföldi „hegyek” között Vetítés indítása: F5.
Triatlon. Történet o Első triatlon verseny California, USA. o ITU (Nemzetközi Triatlon Szövetség) o Olimpiai debütálás Sydney, AUS.
(1953 – ) olimpiai bronzérmes tornász
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
(1970 – ) Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes tornász 2015-ben a Magyar Tornasport Halhatatlanjainak Klubjába került versenyző kategóriában:
(1922 – 1997) olimpiai ezüstérmes tornász
A távlovaglás története, verseny – és szabályrendszere.
Irányok a nemzetközi tájfutó élsportban Scultéty Márton január 31.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
A verseny helyszíne a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és AMI, Százhalombatta.
OLIMPIA OLIMPIA Az első nyári olimpiát hivatalosan a görögországi Athénban rendezték április 6-a és április 15-e között.
Atlétika versenyszervezés
DARUS a gyermekekért.
Készítsünk saját címert! Készítette:Szabó Katalin
HÓDítsd meg a biteket! 2. sorozat
Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség Közgyűlés, január 28
Szociális regiszter publikus felület használata
Szeretettel nőnapra.
Előadás másolata:

Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó barlangjához, vagy eltalált-e számára fontos helyekre. A mai embernek is alapvető a tájékozódás: legyen az eligazodás egy ismeretlen városban nyaraláskor, útvonal megtervezése utazáskor vagy csak egy bevásárlás a szupermarketben. A tájékozódás mindennapi szükségletünkké, készségünkké vált. A tájékozódási futás, röviden tájfutás – lehetőséget ad két, különböző (szellemi és fizikai) készség együttes próbára tételére.

Mit is jelent a tájfutás? A versenyzők egy számukra ismeretlen versenypályán haladnak végig, mely természetes környezetben, erdőben, parkban vezet. A térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell – meghatározott sorrendben – megkeresni a terepen, és a legrövidebb idő alatt a célba érni. Az útvonalat a versenyző a pontok között maga választja meg.

EGY KIS TÖRTÉNELEM Az első versenyt 1899-ben Skandináviában rendezték meg, ma is ennek a régiónak a sportolói a legjobbak. Itt a legeredményesebb, és a legtöbb embert itt mozgat meg a sportág. Magyarországon az első tájékozódási versenyt 1925-ben rendezte Ripszám Henrik, bólyi festőművész, aki az orosz hadifogságból Skandinávián keresztül való hazatértében “fertőződött meg” a tájfutással.

EGY KIS TÖRTÉNELEM A mai napig három felnőtt világbajnoki aranyérmet nyert Magyarország 1972-ben Monspart Sarolta 1991-ben és 1995-ben Oláh Katalin

A tájfutó verseny eszközei Tájoló Térkép Dugóka Ellenőrző pont

Mit is kell csinálni egy versenyen? A versenyzők egyenként indulnak, az azonos kategóriabeliek 2-4 percenként egymás után. A rajtban kapja meg mindenki a térképet, amelyen a rajt, a versenypálya pontjai megszámozva és a cél be van jelölve. A rendezők a térképen adják meg a pontmegnevezéseket, hogy mit kell az adott helyen keresni, megtalálni Például: szikla, gödör, ösvénykanyar

Mit is kell csinálni egy versenyen? A pontokon egy úgynevezett „bója” van elhelyezve amelyen azonosító kód látható Ebből lehet beazonosítani, hogy valóban jó helyen vagyunk, és nem egy másik ellenőrző pontnál kötöttünk ki.  A bójánál annak igazolására, hogy valóban ott voltunk az ujjunkra húzott “dugókát” kell a pontra szerelt ellenőrző dobozba illeszteni. Az egyes pontok között mindenki azt az utat választja, amelyik számára a legmegfelelőbb, amelyet a legjobbnak ítél

Tudtad, hogy Gödöllőn is él egy kiváló tájfutó? Kati néni 2013. augusztus. 5-én, Olaszországban a Szenior Világbajnokság sprint versenyszámában, N55-ös kategóriában bronzérmes lett. KÁRMÁN KATALIN!

Tájfutás - a családi zöld sport A tájfutásban az élsport és a családi szabadidősport ideálisan ötvöződik. A korcsoport-beosztás (a 10 éves gyermekektől akár 90 évesekig) lehetővé teszi, hogy a család minden tagja megtalálja a maga versenyfeladatát, ellenfeleit. Az egyes korcsoportokon belüli fokozatok pedig – Elit, A, B, C – a feladat fizikai és technikai nehézségében különböznek

Gyere el, próbáld ki TE is!