A tápanyagszükséglet általános szempontjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
„A NÖVEKEDÉS ÉS A TÁPLÁLTSÁGI ÁLLAPOT ÉRTÉKELÉSE C. PROGRAM BEMUTATÁSA
Táplálkozási alapfogalmak
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Táplálkozás.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Humánkineziológia szak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Flavon max termékcsalád
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Az ásványi anyagok forgalma
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A szervezet energiaforgalma
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Teljes Parenterális Táplálás
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Oktatás kiemelkedő fontossága
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Az ember táplálkozása.
Táplálkozási ismeretek II.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
A tápanyagszükséglet általános szempontjai
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Az anyai táplálkozási szokások magzatra gyakorolt hatása Dr. Hajdú Júlia Med. Habil. Semmelweis Egyetem Budapest, Általános Orvostudományi kar I.sz. Szülészeti.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egyedi mérések összegzése
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

A tápanyagszükséglet általános szempontjai

A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők Tápanyagok felhasználása: - a hiányzó és elhasználódott anyagok pótlása - a gyarapodás igényének kielégítése Befolyásoló tényezők: - testméretek, testtömeg, testalkat - életkor, nem, élettani állapot (pl. terhesség) - táplálkozás, tápláltság - egészségi állapot - fizikai tevékenység - klimatikus és egyéb környezeti tényezők

A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők A szükségleti értékek meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy azok: általában nagyszámú statisztikai méréseken alapulnak emberek csoportjaira vonatkoznak, az egyénekre nem mindig igazak egészséges emberekre igazak az adott táplálóanyagra vonatkozó szükséglet feltételezi a többi táplálóanyag megfelelő szintű meglétét

A kiegyensúlyozott táplálkozás komplex szemlélete a tápanyagok helyettesíthetik egymást az energiaforgalomban esszenciális tápanyagok (aminosavak, zsírsavak) tápanyagok arányának fontossága tápanyagok hasznosítása függ: - egyéb anyagok (pl.: vitaminok, gyógyszerek) - egyéb körülmények (pl.: környezet, betegségek) a szervezet alkalmazkodó képessége a táplálkozás mennyiségi és minőségi hibái felboríthatják a szervezet belső egyensúlyi állapotát, hiánybetegségek léphetnek fel, csökken a várható élettartam

Táplálkozási standardok az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Egészségügyi Világszervezet (WHO) Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által összeállított standardok

Táplálkozási standardok élettani, kórélettani alapokon nyugszanak biztonsági ráhagyással készülnek nemzeti táplálkozási szokásokat, adottságokat is tükröz nem egyénekre, hanem populációkra dolgozták ki lehetőséget nyújt egy-egy népességcsoport táplálkozásának vizsgálatához étrendek összeállítása és értékelése, közétkeztetés gyógyintézeti étrendek tervezésének egyes személyek táplálkozásának elbírálása

Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Egyéni energia- és tápanyagszükséglet

Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Átlagos tápanyagszükséglet (b pont)

Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Legkisebb tápanyag-beviteli érték (a pont)

Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Tápanyag-beviteli referenciaérték (c pont)

Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Biztonsági tartalékkal megnövelt tápanyag-beviteli referenciaérték (d pont)

Tápanyag-beviteli referenciaértékek (Európai Közösség, 1993)

Tápláltsági állapot vizsgálata klinikai tünetek - diagnosztikai, műszeres és fizikális vizsgálatok a külső megjelenés, fizikális állapot felmérésére biokémiai tesztek - a vérben, vizeletben jelen lévő anyagcseretermékek és enzimek vizsgálata testméretekkel összefüggő mutatók - testtömeg, testmagasság, test zsírtartalmának értékelése a populáció átlag segítségével, illetve referenciaértékekkel

Fizikai vizsgálattal észlelhető jelek a tápláltsági állapot megítélésekor Tünet Következtetés haj száraz, fakó pigmenthiányos spontán hullik fehérje/energia hiány fej, arc golyva sápadtság jódhiány anémia szem szemhéjszöglet piros sápadt kötőhártya riboflavin, piridoxin hiány ajak sebesedés, hegek niacin, riboflavin hiány fogíny pír, duzzanat, vörös, vérző íny aszkorbinsav hiány nyelv sima, sápadt vörös, hámló, ödémás bőr szimmetrikus bőrgyulladás a láb fényérte részein bőrgyulladás ödémaképződés niacin hiány cinkhiány fehérje, tiamin hiány mozgásszervek bordaporc duzzanatok a csöves csontok izületi vége megvastagszik görbült láb kézizmok sorvadása aszkorbinsav, D-vitamin hiány D-vitamin hiány fehérje/energia alultápláltság idegrendszer vibrációs érzet hiánya ínreflexek hiánya tiamin hiány

Biokémiai tesztek vér: szénhidrát fogyasztás – nő a vércukorszint gyümölcs fogyasztás – nő a C-vitamin tartalom éhezés – nő a szabad zsírsav-tartalom A-vitamin – csak a hiánya állapítható meg karotin – változik a felvétellel vizelet: a felesleges ásványi anyagok, vitaminok, aminosav bomlástermékek a vizelettel ürülnek haj, köröm: Zn, Cu, Se ellátottság mérése zsírszövet: információ az elmúlt 1-3 évben fogyasztott zsírok minőségéről

Biokémiai tesztek a mutatók változása az idő függvényében: pl. szérum triglicerid – az elmúlt néhány óra során elfogyasztott zsír minősége vörösvértest membrán koleszterin észter – az utóbbi néhány hét-hónap zsírbevitele bőr alatti zsírszövet – 2-3 évre visszamenőleges információ az értékelést meghatározó mutatók száma: általában 1 paraméter ismerete kevés pl. vas ellátottság – szérum vas koncentráció, hematokrit érték, transzferrin telítettség a normál biokémiai értékeket befolyásoló tényezők: életkor a vér lipid értékei nőnek, míg bizonyos enzimek aktivitása csökken az életkor előrehaladtával

Biokémiai tesztek nem a férfiak és nők között szignifikáns a különbség a vér húgysav-, karbamid-, magnézium- és vastartalma vonatkozásában terhesség nő a szérum triglicerid, koleszterin és húgysavszintje testtömeg: elhízáskor emelkedik a szérum húgysav szintje biológiai ritmus: több paraméter napszakos ingadozást mutat étkezés: pl. a szérum koleszterin nem függ tőle, de a szérum triglicerid tartalmat 12-14 óráas éhezést követően célszerű mérni

A tápláltsági állapot mérésére leggyakrabban használt biokémiai mutatók

A tápláltsági állapot mérésére leggyakrabban használt biokémiai mutatók

Testméretekkel összefüggő mutatók relatív testtömeg Trel = tényleges / kívánatos

A különböző testmagasságokhoz tartozó kívánatos testtömeg értékek

Testméretekkel összefüggő mutatók testtömegindex (Body Mass Index, BMI) BMI = T / M 2 = testtömeg (kg) / magasság (m2) kívánatos érték: nők: 20,8 (18,7-23,8) férfiak: 22,0 (20,1-25) soványság 20 > súlyos alultápláltság 18 > testesség, elhízás 25 < (25-30 I. fokú; 30-35 II. fokú; 35-40 III. fokú; 40 < IV. fokú) Broca-index (kívánatos testtömeg;TB): TB = M - 100 (kg) módosított Broca-index: férfiaknál: TB* 0,9 nőknél: TB* 0,85

Testtömeg indexekhez tartozó sziluettek

A test zsírtartalmának meghatározása a test zsírtartalma és zsírmentes testtömegének aránya a testtömegen belül a zsír részaránya 31-60 év közötti férfiaknál 13-20%, nőknél 21-30% bőrredő-vastagság fajsúlymérés 40K-izotóp mennyiségének vizsgálata test vezetőképességének vizsgálata CT

Táplálkozási anomáliák Malnutríció: nem kieglégítő tápláltsági állapot Elhízás és kóros soványság veszélyei Hiányos táplálkozás formái: - - éhezés - alultápláltság - hiánybetegségek, ill. hiánytünetek - egyoldalú táplálkozás Táplálkozási magatartási zavarok: - anorexia - bulimia nervosa - marazmus és kwashiorkór (gyermekeken)