Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A kiválasztás.
Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kiválasztás Dr. Járos Ildikó.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A vitaminok és ásványi sók
A CUKORBETEGSÉG.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
A hasnyálmirigy.
Százalékszámítás.
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Homeostasis = Belső egyensúly
A kiválasztás.
Takarmányok fehérjetartalma
Pajzsmirigy.
A kiválasztás élettana
Takarmányozástan.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Tóth Tamás, egyetemi docens
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Mozgás szükséglete.
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os veszteség az állat pusztulásához vezethet –a belső környezet állandóságának (homeosztázis) fenntartásáért felelős –a szervezet vízháztartásának szabályozása hormonális kontroll alatt áll –a szervezetben zajló hidrolitikus és enzimatikus folyamatok vizes közegben játszódnak le –a szervezeten belül a sejten kívüli és a sejten belüli térbe oszlik meg –magas fajhője révén fontos szerepe van a hőháztartás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában Vízforrások: –a takarmányok víztartalma (vegetációs víz) –ivóvíz –anyagcsere víz (a szükséglet csupán 15-20%-át elégíti ki)

Víz ürítés: –bélsárral –vizelettel –termékekkel (tej, tojás stb.) –izzadással –kilégzéssel A vízszükségletet befolyásoló tényezők: –az elfogyasztott szárazanyag mennyiség –a takarmány fehérje és sótartalma –a környezeti hőmérséklet –a vízveszteség mértéke (pl. izzadás, tejtermelés, hasmenés stb.)

Néhány gazdasági állatfaj vízszükséglete 1 kg takarmány sz.a.-ra vonatkozóan: szarvasmarha4-6 liter juh2-3 liter ló2-3 liter sertés2,5-3 liter baromfi2-2,5 liter nyúl2 liter

Az ivóvíz minőségét befolyásolja annak: –hőmérséklete –kémiai összetétele Az üde ivóvíz o C hőmérsékletű, tiszta, átlátszó, szagtalan, idegen ízeket, szerves anyagokat nem tartalmaz Néhány minőségi kritérium (maximális értékek): pH6,5-9 ammónia0,5 mg/l nitritnyomokban nitrát40 mg/l klorid350 mg/l szulfát250 mg/l vas0,1 mg/l ólom0,1 mg/l arzén0,2 mg/l

Gazdasági állatok takarmányfelvétele Éhség: –a vérben bizonyos metabolitok (glükóz, aminosavak stb.) koncentrációja lecsökken –csökken az emésztőenzim szekréció –lanyhul a bélperisztaltika –éhségkontrakciók Étvágy: –külső ingerek hatására kialakuló kellemes érzés –a bélperisztaltika és az enzimtermelés fokozódik

Jóllakottság: –hatására az állat befejezi a takarmányfelvételt –kialakulhat fizikai hatásra (az emésztőtraktus egyes szakaszainak teltsége) –kémiai hatásra (táplálóanyag igények fedezve) A takarmányfelvétel szabályozása: –az éhség és jóllakottsági központ a hipotalamuszban található –a metabolitok koncentrációjának változását receptorok érzékelik –az étvágy kialakulásában külső ingerek (látás, szaglás, ízlelés) is szerepet játszanak

A takarmányfelvétel kémiai szabályozása: –éhezéskor csökken a vérben a glükóz és az aminosavak koncentrációja –nő a plazma szabad zsírsavtartalma –kérődzőknél a bendő ecetsav és propionsav szintje lecsökken –a vízhiány blokkolja az étvágyközpontot A takarmányfelvétel fizikai szabályozása: –az emésztőtraktus egyes szakaszai (begy, gyomor, bendő) teltségi állapotba jutnak –kérődzőknél a takarmányfelvételt elsősorban a bendő teltségi állapota befolyásolja

A takarmányfelvételt befolyásoló egyéb tényezők: –a takarmány energiatartalma –a takarmány fehérjetartalma –a táp formátuma (granulált – dercés) –a takarmány antinutritív anyagai –a környezeti hőmérséklet –kérődzőknél: a takarmány rosttartalma a takarmány aprítottsága (szecskaméret) az etetések száma a bendő befogadóképessége (vemhesség)