Horváth Gábor főtitkár.. Évfordulók 25 év telt el az „új rendszerben” 25 éve jött létre a MOSZ 10 éve vagyunk az EU tagja Lezárult WTO tárgyalás – Dohai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Külső finanszírozási lehetőségek az agrárgazdaságban Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Nemzeti Földalap és Földtörvény nemzeti kincsünk, a magyar föld védelmében.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Horváth Gábor főtitkár.. Σ. Miről lesz szó - mi a mondanivalóm 0. Évfordulók 1.Gazdasági válság – mezőgazdaság (helyünk és helyzetünk a nap alatt) 2.Az.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
A k özös a grárpolitika jövője Horváth Gábor főtitkár főtitkár Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)‏
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Szolnok, február 22. Összeállította: Dr. Túróczi Imre Forrás: NAV Információs levelek 13. szám.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató. ESÉLY A FALUNAK ÉS A MAGYAR VIDÉKNEK Agrár- és vidékfejlesztési költségvetés 2005.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Vagyon-, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem Mezőgazdasági tevékenység adózása az Szja-ban.
Mediátor képzés Kártérítés.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A nagy átverés: Meddig szórakoznak még a nyugdíjakkal? Korózs Lajos Elnökségi tag.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A szaktanácsadás támogatása között
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Hogyan nyerjünk 12,6 millió Forint támogatást Magyar Tibor Fiatal gazda roadshow.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Horváth Gábor főtitkár.

Évfordulók 25 év telt el az „új rendszerben” 25 éve jött létre a MOSZ 10 éve vagyunk az EU tagja Lezárult WTO tárgyalás – Dohai forduló Új 7 éves EU költségvetési ciklus kezdődik Újra parlamenti választások jönnek (EU is) Ciklust zár az érdekképviseleti vezetés 500 éve volt a Dózsa féle parasztfelkelés

I. Agrárágazati teljesítmény 1.A mezőgazdaság bruttó termelésének indexe, 1989=100% A 90-es nagy agrárátalakítás következményeiből semmit nem sikerült az elmúlt 4 évben helyrehozni! A időszak eredményei alatt teljesített a mezőgazdaság az utóbbi 4 évben. Ami most folyik, nagyon hasonló következményekkel járhat.

A mezőgazdaság bruttó termelésének indexe, 1989=100%

2. Állattenyésztés alakulása A szarvasmarha állomány szerény növekedése részben a jó tejáraknak köszönhető, de részben a hús-vágómarha piac visszaesése miatt bent ragadt állományok miatt következett be. A szarvasmarha állomány nagy részét a gazdasági szervezetek adják, még a növekedésben is jelentős a szerepük. A tejtermelő tehénállomány több mint háromnegyedét ők tartják. A sertésprogram ellenére csökkent a sertésállomány az elmúlt 4 évben, ezen belül a társas mezőgazdasági szervezetek részesedése már 75%-os, mert az egyéni termelők csökkentették a sertéstartást. A mezőgazdasági termelők helyzetét, reakcióit az EU támogatás határozza meg (jövedelem kiegészítő támogatások összege 450 Mrd Ft) Ez adja a kiszámíthatóságot és a motivációt A mezőgazdaságban nincs hitelezési probléma (MNB hitel, bankok magatartása) A piaci folyamatok, főképp az áralakulás ad feladatot termelőnek, államnak

3. Növénytermesztés

4. A mezőgazdasági jövedelmek felhasználásáról A támogatásoknak csak egy része jövedelemkiegészítő Támogatás nélkül nincs jövedelem Társas gazdaságok kb. 112 Mrd Ft adót, járulékot fizettek be Orbán-kormány SZJA-val terhelte az agrár foglalkoztatást Új elem a jövedelem felhasználásában a tőke hozadék igény

Osztalékfizetés a mezőgazdasági társas vállalkozásoknál Jóváhagyott osztalék Jegyzett tőke %-ban Adózott eredmény %-ban ,7 mrd Ft6,5%12,3% ,1 mrd Ft6,2%13,3% ,2 mrd Ft3,2%20,1% ,2 mrd Ft2,5%21,8%

Osztalékfizetés a társas vállalkozásoknál /folyt./ Osztalék még nem általános, mértéke igen szolid, saját tőkére vetítve 1-2%. A „kölcsönföld” tőke költsége jelentősebb (70 Mrd Ft)(Ezen cca. 1 millió ember osztozik)

II. Orbán-kormány agrárpolitikája felváltásában vagyunk érdekeltek FIDESZ-nek agrárpolitikája sosem volt Az Orbán-kormány agrárpolitikája változik (kisgazdákkal indult)

1. Ángyán műve - Darányi terv Az agrárgazdasági potenciált teljesen leértékelte A vidéket az önfoglalkoztatásra kényszerítené /+100 ezer fő/ A tanyai létformát reinkarnálná /demográfiai földprogram/ Helyi piac a legfontosabb, a felesleg exportra A természetvédelem homályos érdekeivel elutasítja a korszerű termelést Célja szakmailag vitatható, de diszkriminatív is

2. Stratégiai partnereket keresett Ágazati, szakmai érdekképviseletek sokan vállalták Volt, aki eminensként szolgált (Egy koca, egy porta) MOSZ a nyílt elutasítást választotta Számunkra elfogadhatatlan, hogy az adófizető, legálisan foglalkoztató, törvényesen működő szervezeteket diszkriminál és leépíteni kíván /EU versenyjog/ Az élelmiszeripar is lapult, pedig a kézműves technológia nem az övé A következményei leginkább az élelmiszeripar leépülésében mérhetők Erőszakos eszközöket is bevetettek (állami föld - kötelező állat) A partnerek támogatása ellenére megbukott

3. MOSZ agrárpolitikája a rendszerváltás óta változatlan A cél adottságaink kihasználása, intenzív termelés Export árualapokat és élelmiszeripari nyersanyagot a piac igényeihez alkalmazkodva termelni Vegyes üzemszerkezet, kiegyensúlyozott arányok Még a kistermelésben is piaci és szociális célok A tudomány és a technika legszélesebb alkalmazása Mérnöki szintű szakmai munka, munkaidős foglalkoztatás A világ erre tart – Orbán-kormány nem fogadja el

4. Érdekvédelmi munka Kölcsönösen ellenséges viszony, de nem eredménytelen :(pl.) Földhasználati nyilvántartás díját eltörölték Gázolaj jövedéki adó igazolás módosult Földforgalmi törvény – kimaradt a foglalkoztatási köt. – 1200 ha mellett van 1800 ha is – bekerült az alkalmazotti föld – speciálisan a tagi illetve a tulajdonosi föld (25%) – állattartás, vetőmag, öntözés.

4. Érdekvédelmi munka Földtörvény fél évet élt a tulajd.váltás alapján bérletfelmondás lényegesen leszűkült a kimérés, mint felmondási ok használati megosztás esetén nem kell hivatalos vázrajz Szövetkezeti törvény félretették a Hangya pusztító törvénytervezetét (Patay V.) PTK-ba javaslataink alapján élhető szabályok kerültek PTKé-be reparálták a különös gondjainkat (Nyugdíjas tagok, tagi elszámolás)

4. Érdekvédelmi munka Pápai Húsipar termelői veszteseinek kompenzálása (Kamara) Munkatörvénykönyvi alkalmazás mezőgazdasági specialitásai Szárítók energia vételezése (-5 C-ig) Vidékfejlesztési pénzek kiírása (ÁTK, Gép) Az új EU ciklus rendszerének tervezése Állattartási folyó támogatások emelése, stb. Sok-sok napi munka annyi eredménnyel, mint a Ti eredményeitek árvíz, belvíz, aszály idején ….

5. Világos változások a kormányzati gyakorlatban az állami földek osztásának ideológiája és valósága a „Professzor” félreállítása az üzemtörvény halasztása? a földtörvényekbe befogadott érdekképviseleti javaslatok a családi gazdaság definíció változása (Nem üzem) az eredeti cél felerősödött (megszerzés) a földalapú támogatás változatlansága az állami földeknél arrogánsan felrúgták a szerződéseket forradalom, rendszerváltás, korrekció

6. Mit hozhat a kormányváltás? FIDESZ földígéretekkel harcol a vidékért számunkra csak jobb helyzetet Bajnai: PM ideológia veszélye, de MOSZ szakértő is van DK: az agrárszövetségi agráros a listán MSZP: Gőgös Zoltán a fiatalok között e nélkül 80-20%

III. Zavarodott időszak az EU agrárpolitikájában – Dr. Máhr András előadása

IV. Hogyan tovább? 1.Rövidtávon védekezés de hát megtámadtak: 80:20 (?) igaztalanul minősítenek a vagyonunkról és a mellettünk levő emberekről van szó Az életünk és javaink mentésére „minden eszközt” igénybe vehetünk. (Alaptörvényből következik, persze arányosnak kell lenni)

IV. Hogyan tovább? a.) Elfogadtak földhöz kapcsolódó törvényeket, de – ezek a törvények nem azt tartalmazzák, amit hirdetnek – a törvények változtatásai jelzik, hogy a gondolataik változnak – nem hozták meg azokat a törvényeket, amelyeket alaptörvénybe emeltek – fél év után bezártak, általuk nyitott kiskapukat – alapkoncepciótól eltérő javaslatokat is befogadtak /MOSZ/ – véletlen a nehezen értelmezhető paragrafusok sora? – szövetkezeti törvény ügyben „csak” visszaléptek – EU támogatások normatívak maradtak!?

IV. Hogyan tovább? b.) De hát előttünk zajlott más területek „átalakítása”! Média világa Közigazgatás (szélesen) személyi cseréje Állami földek osztása Trafik elfüstölés Közbeszerzéses ügyek Takarékszövetkezetek Sporttámogatás (irányítás – Török Ferenc) A veszélyt nem szabad alábecsülni, de nem kellene kapkodni és még annak is eleget tenni, amiben ők is engednek!

Hogyan tovább? 2. Áttevődik a harc a faluba éhes, vidéki szekértolók ragadozóvá vállnak rengeteg „agráros” került ki közülünk, akik elindulnak helyet keres magának az-az 1000 Mrd Ft, amit kistermelőként adóból megtakarítottak a feketegazdaságból és az államtól könnyen szerzett pénzek is rárepülnek a támogatásokra A jogszabályok adta legkisebb lehetőség kihasználásával is szembe szállni, elutasítani, kártérítést követelni, pereskedni, szankcionálni!

Hogyan tovább? 3. Van egy teljesen új jogrendszer – a temérdek jogszabály átírta kötelezettségeinket és a lehetőségeinket – Alkotmány Bírósági indítványból gyakorlatilag mindenkit kizártak (MOSZ) – a normál működéshez is határidőhöz kötött feladataink vannak (Szövetkezetek, Társaságok III. 1-jéig) – az alaptörvénytől, a vízgazdálkodásig, a választásoktól az öröklésig minden ügyben elavultak az ismereteink – pl. MOSZ földtörvény ügyben a tulajdonsérelmekre hivatkozva fordult az Ombudsmanhoz. Kiderült, hogy az Alaptörvény nem védi a törvényes tulajdont, az közcélból korlátozható

Hogyan tovább? Meg kell tanulnunk és az érdekeink szerint értelmezni a jogszabályokat! (MOSZ jogi szakértők rendelkezésre állnak) Át kell tekinteni és alakítani (Dr. Orosz Sándor): a belső szabályzatainkat (felelősség) önvédelmi lépéseket tenni az állandó szerződéses kapcsolatainkat a munkaadói szabályrendszerünket (Mt.) stb.

Hogyan tovább? 4. Időt nyertünk, amikor a bérleti szerződéseket megújítottuk Az érdekképviseleti lobbi információ és kezdeményezés ahol megvalósult éve meg van az esély El kell tudni veszteni a következő 2-3 évben lejárt területeket Meg kell őrizni az érdekközösséget az érintettek között (földtulajdonosok – szakvezetők – tagok – munkavállalók) Figyelemmel kell kísérni különösen a vezetőtársak életviszonyának változását és mozgását. Legtöbb bajt belülről lehet okozni. Földtörvény előadás: Pápainé dr. Halmai Olga

Összegzés Az alkalmazkodás azon eszközei, amelyek a meglévő szervezeti rendszer kereteink szétszedésével kínálkoznak, még nem látszanak aktuálisnak és igen sok kockázatot hordoznak. (összerakni, egyben tartani) Az új kormány ismerete, a hiányzó jogszabályok tartalmának megszagolása, a támogatási rendszer 2014 utáni részletei is szükségesek a döntésekhez. Az érdekképviselet szakmai munkával készül a módszerek kidolgozására.