Valójában ki találta fel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Aranymetszés képviselői
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Matematika a csillagászatban
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Nikolausz Kopernikusz
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Internetes keresés április.
A bolygómozgás törvényei
Besenyei Éva Csillagászat földrajz tantárgy
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
Kepler-féle távcső.
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Csillagászati műszerek
A csillagászat keletkezése
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Készítette :Varga Sára
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Christiaan Huygens ( ) Horologium (1658).
UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Föld körüli keringés fizikája
A fénysebesség mérése a 18. századig
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
Issac Newton Gravitáció
Christiaan Huygens élete
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Evangelista Torricelli
A Fénysebesség mérése 1800 előtt
Newton és gravitációs törvénye
Galilei-féle relativitási elv
Nikolausz Kopernikusz
Galileo Galilei élete és munkássága
Galilei és a csillagászat
Johannes Kepler.
Farkas Lilla, 9.b.  Született:1571. december 27., Weil der Stadt  Anyja és a csillagászat  Iskolái: adalbergi iskola, Tübingben ( itt hallott először.
James Watt Verebes Erika 10. a.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Készítette: Juhász Alexandra
Galilei és az inkvizíció
Newton : Principia Katona Bence 9.c..
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
Christiaan Huygens a csillagász
Kepler-féle távcső fejlődése
Galilei és az Inkvizíció
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
A bolygópályák kutatása Nicolaus Cusanus ( ) a világ határtalanságáról, a Föld nem középponti jellegéről, mozgásárólNicolaus Cusanus ( )
Galileitől Newtonig vezető út
Galileo Galilei élete és munkássága
Isaac Newton élete.
Készítette: Topp István Dániel
Készítette:Kereszti Laura
A felvilágosodás előfutárai
Készítette: Varga Boglárka
Galileo Galilei Készítette: Bezalló Adorján Nagy Árpád.
Előadás másolata:

Valójában ki találta fel a távcsövet?

A távcső forradalmasította a tudományt és a csillagászatot Attól a pillanattól, hogy a távcsövet az égbolt felé fordították, olyan műszerré vált, amely képes feltárni a múltunkat és a jövőnket.

A távcső forradalmasította a tudományt és a csillagászatot Lehetővé teszi, hogy visszatekintsünk a múltunkba, és a planetáris ködök tanulmányozásával megtudjuk, mi lesz a Naprendszerünk sorsa a jövőben. Évszázadok óta vitatkoznak azon, hogy ki volt az első, aki távcsövét a csillagos égbolt felé fordította.

Kik voltak az első teleszkópok kifejlesztésének kulcsszereplői? Image: American Institute of Physics Image: Wikipedia A legkorábbi ismert távcső tervrajz. Giovanbattista della Porta 1609 augusztusában írt leveléhez csatolt vázlat. A csillagász Johannes Hevelius egy korai készítésű teleszkóppal figyeli az égboltot.

Hans Lipperhey (1570-1619) Az első távcsövekben használt lencsék üvegből készültek. Ilyen lencséket először 1350 körül gyártottak. Ismereteink szerint Hans Lipperhey volt az első ember, aki távcsövet készített. 1608 szeptember 25-én írt levelében Lipperhey beszámol egy általa feltalált készülékről, amely képes felnagyítani a dolgokat, ahogy írja: “Ha a nagy távolságban lévő dolgokat közelről szeretnénk látni, keresztül kell néznünk a lencséken, amelyeket az új találmányomba szereltem.” Images: Luxorion ezine 2000

Hans Lipperhey (1570-1619) Lipperhey szemüvegkészítő volt a Német-Római császárság nyugati részén. Ma úgy tudjuk, hogy az ő érdeme volt a teleszkóp feltalálása. Lipperhey (Lippershey néven is ismert) Wesel-ben született (most Németország). Németalföldön tehetséges szemüvegkészítőnek ismerték. 1608. október 2-án szabadalmi kérelmet ad be az általa feltalált teleszkópra, de kérelmét elutasítják. Az új eszköz híre azonban gyorsan elterjedt egész Európában. Lipperhey-vel egyidőben többen is beadták szabadalmi kérelmüket a távcső feltalálójaként, de ma Lipperhey-t tartjuk a teleszkóp feltalálójának. Images: Wikipedia

Sacharias Janssen (1585 – 1632) Sacharias Janssen szemüvegkészítő mester volt Middelburg-ban, munkatársa és egyben vetélytársa Lipperhey-nek. Janssen az egyike volt azoknak, akik maguknak követelték a teleszkóp feltalálója címet. A szóbeszéd szerint Janssen már 1600 előtt készített távcsövet, de ezt dokumentumokkal nem lehet alátámasztani. Image: American Physical Society

Thomas Harriot (1560 – 1621) Thomas Harriot egy oxfordi tudós, csillagász volt. Számos munkája mellett Sir Walter Raleigh által szervezett amerikai expedíció térképésze is volt. Egyesek szerint ő volt az első, aki teleszkópot használt csillagászati megfigyelésekre. A közhiedelemmel szemben az első távcsöves Hold megfigyeléseket nem Galilei, hanem az angol csillagász Thomas Harriot végezte. Észleléseit azonban nem publikálta. 1609 július 26-án – távcsöves megfigyelései alapján – készített Hold-rajzait később Zach Ferenc Xavér találta meg. Állítólag Galileit megelőzve, napfolt megfigyeléseket is végzett. Image: East Carolina University | http://www.ecu.edu/cs-cas/harriot.cfm Images: The Galileo Project Moon observations by Harriot on 26 July 1609 (left) and 17 July 1610 (right)

Galileo Galilei (1564 - 1642) Kortársai részéről sok támadás érte a nehéz természetű Galileo Galileit. Ennek ellenére el kell ismernünk, hogy ő volt a modern csillagászat megalapítója. Az ő első égitest-megfigyelései a következő századok kutatásának alapját képezték. Galilei első teleszkópját 1609 nyarán építette meg. 1609. augusztus 25-én bemutatta távcsövét a velencei törvényhozás tagjainak. Dokumentálhatóan ez volt az első nyilvános csillagászati bemutató, amin távcsövet alkalmaztak. Images: Wikipedia & The Galileo Project Galilean Telescope

Galileo Galilei (1564 - 1642) 1609 októberére Galilei új távcsövet épített magának, amelynek már 20-szoros nagyítása volt. Ezzel a teleszkóppal figyelte meg a Holdat és fedezte fel a Jupiter négy legnagyobb holdját. Tanulmányozta vele a napfoltokat és megfigyelte a Vénusz fázisait. Galilei megfigyelései forradalmasították a csillagászatot és alapvetően megváltozatták a világról alkotott képünket. Images: Wikipedia & The Galileo Project Galilei vázlatai a Holdról, amelyeken már ábrázolta a Hold hegyeit.

Johannes Kepler (1571-1630) Johannes Kepler 1571-ben született a németországi Weil-ben. Az égitestek mozgásának matematikai leírása és megfigyelései egyaránt forradalmiak voltak. 1601-től a híres dán csillagász, Tycho Brahe segédjeként dolgozik Prágában. 1610-ben kézhez kapta Galilei munkáját, a Siderius Nuncius-t. 1611-ben megjelent Dioptrice (Optika) c. művében az általa feltalált Kepler-féle távcsövet is leírja. A bajor hercegtől kölcsönkapott távcsővel maga is megfigyeli a Jupiter legnagyobb holdjait. Images: Wikipedia Image: Wikipedia

A távcső születésének időszalagja Hans Lipperhey Hollandiában benyújtja a szabadalmi kérelmét a távcsőre. Az első, általános használatra készített szemüvegek. Pisa, Itália. Images: Wikipedia c. 1286 c. 1350 1608 Images: Wikipedia Detail of portrait of Hugh de Provence, 1352 Szemüvegkészítő és lencsecsiszoló.

A távcső születésének időszalagja Julius Thomas Harriot teleszkóppal végzett hold-megfigyelései Galilei a Hold felé fordítja távcsövét. Galilei és mások megfigyelik a Vénusz fázisait. Szeptember Szeptember – Október (?) Image: Galileo Project Image: Il Saggiatore (1613) 1609 1610 1611 Teleszkó-pokat lehet vásárolni a párizsi szemü-vegbol-tokban. Galilei első távcsőbemu-tatója a velenceieknek. Johannes Kepler megírja az optikáról szóló művét, amelyben ismerteti a két nagyító- lencséből álló újfajta távcsövét (a Kepler-féle teleszkópot) Image: Galileo Project Image: Universe Review Augusztus Galilei az égbolt felé fordítja távcsövét és meglátja a Jupiter holdjait. c. 1609 Január

A Nemzetközi Csillagászat Éve 2009 magyar nyelvű honlapjai: www.csillagaszat2009.elte.hu www.csillagaszat2009.hu IYA 2009 Secretariat Hubble European Space Agency Information Centre Space Telescope-European Coordinating Facility ESO – Garching – Munich – Germany Contact: Pedro Russo, prusso@eso.org Magyar fordítás: Gesztesi Albert