Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei 2005. szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Mozgókép és médiaismeret
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
INTERNET BANK A FEJLŐDÉS ÚTJÁN Juhász Róbert Elektronikus Banki Igazgatóság.
Az információs forradalom
Az információszerzés.
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
2009. szeptember 14. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 2. előadás.
A nemzetközi üzleti élet etikája
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
A posztfordista termelési rendszer
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Stratégiai tervezés.
Hipermédia tanulási források az interneten
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
Származás, minőség- és eredetvédelem. Földrajzi árujelzők kialakulása.
Elektronikus dokumentumok
Az információs társadalom jogi alapkérdései, alapfogalmai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Az információs társadalom jogi szabályozásának kérdései
A jogi informatika tananyagának elérhetősége
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Az egészségügyi informatika jövője Dr. Surján György GYEMSZI Informatikai és rendszerelemzési főigazgatóság EGVE Egészségügyi Napok 2012 Balatonfüred.
Minőség menedzsment 6.előadás
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
eMagyarország Program
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Közl_kvéd071 Az EU közlekedéspolitikája Az EU közlekedéspolitikája.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Közigazgatási jog 4. Európai közigazgatás, 2. előadás szeptember 21. Témakörök: 2. Az EU központi közigazgatása 2.1. Az EU központi szervei, avagy.
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT kiépítésének japán modellje 3.Az IT kiépítésének USA modellje 4.Az EU és az IT 1. Az IT-ről általában Az információ és a kommunikáció jelentősége az, hogy egyes szerzők az emberiség történelmét ennek alapján korszakolják. Az információ öt nagy forradalma (Fülöp): a beszéd, az írás, a könyvnyomtatás, a távközlési rendszer, az elektronikus információ-feldolgozás forradalma.

Mások az emberi történelem korszakait a gazdasági-gazdálkodási eszközök oldaláról közelítik meg (Simon) : a mezőgazdaság, ipar, és a számítógép forradalma. Ismét mások szerint az információellátás terén 3 forradalom volt (Adorján): az írás, a nyomtatás, a kommunikációs rendszerek forradalma. Közös pont: a számítógép, amely az ipari társadalmak információs társadalommá való átalakítását eredményezi. Az ipari és az információs társadalom társadalom közötti különbségek kiterjednek az információs technológiára, a társadalmi- gazdasági szerkezetre és az emberi értékekre is. (Masuda)

Az innováció hajtóereje tehát a számítógép, amely négy lépésben hatolt be a társadalomba : - a tudomány (hadsereg) számítógépesítése - a gazdaság- (vállalat-) irányítás számítógépesítése - a társadalom egésze számítógépesítése - az egyén számítógépesítése Tanszéki álláspont: Az információ hatodik forradalmának napjait éljük. Ez nem más, mint a távközlés és a számítástechnika összeölelkezése  Internet Az információs társadalom szimbóluma az információs közmű, melynek 3 összetevője, eleme van: - az információs infrastruktúra - az információ közös termelése - a lakosság aktív részvétele

2. Az IT kiépítésének japán modellje: 1972: „Az információs társadalom terve – nemzeti cél felé közeledve” Cél:1985-ig az információs társadalom alapjainak lerakása Forrás: 65 milliárd USD 1994: „Reformokkal a 21. század intellektuális társadalma felé” Cél: az információs társadalom felépítése Eszköz: az ország egészét átfogó info-kommunikációs infrastruktúra kialakítása 2010-re. Elektronikus (köz)igazgatás Masuda professzor: „Az információs társadalom” c. könyve szerint (Tanszék: helyesen) 2 út áll előttünk: Komputópia Ellenőrzött társadalom

3. Az IT kiépítésének USA modellje A „megosztott értelem” koncepciója 1993: Országos Teljesítmény-felülvizsgálati Program 1996: „Access America – Elérhető Amerika” Cél: minden amerikai elektronikus úton férjen hozzá a közszolgáltatásokhoz Hogyan? A Dokumentum 2 gondolati körbe szervez 18 alprogramot: a. Elektronikus kormányzás: a lakossághoz igazított szolgáltatás témakörében 13 alprogram b. Támogatási mechanizmusok: az elektronikus kormányzás eszközei témakörben 5 alprogram

4. Az EU és az IT 1994: Bangemann Jelentés: „Európa és a globális információs társadalom” 1994: „Európa útja az Információs Társadalom felé Akcióterv” 1996: „Európa a globális Információs Társadalom élvonalában folyamatos Akcióterv” A Tanács és a Parlament 1999/93/EK irányelve az elektronikus aláírásról A Tanács és a Parlament 2000/31/EK irányelve az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokról március, Lisszaboni Stratégia: 2010-re az EU a világ legdinamikusabb, legversenyképesebb tudásalapú gazdasága legyen március: Lisszaboni Stratégia részeként: „e-Európa – Információs Társadalom Mindenkinek” A közszektor számára jelöli ki a feladatokat : minden EU-tagállam elkészíti az információs társadalommal kapcsolatos akciótervét. 2005: EU-beismerés: nem érhetők el a 2010-re kitűzött célok