Közösség és közéleti aktivitás (Vizsgálat három ország hét magyar kistelepülésén ) Utasi Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Republikon Tolerancia-kutatások
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Készítette: Geszler Nikolett
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Állampolgári aktivitás a fiatalok körében
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Bizalom, paternalizmus igazságtalanságérzet Tárki 2009 október 12.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
eMagyarország Program
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A falu jövője az összefogás – szövetkezés - Somai József - Romániai Magyar Közgazdász Társaság Kolozsvár-Székelyszentistván.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Thomas Piketty Paris School of Economics
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
A diszfunkcionálisan működő család
A politikai rendszerek tipológiája I.
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Közösség és közéleti aktivitás (Vizsgálat három ország hét magyar kistelepülésén ) Utasi Ágnes

A kutatás címe= A közösségi kapcsolatok igénye - a demokrácia megújításának esélye Kutatási hipotézis: Közösséghiányos, bizalomhiányos, atomizált társadalomban nincs esélye a demokratikus közéletnek. Empirikus felvételek: a)2009- országosan reprezentatív b) Három ország, hét falu

A DEMOKRATIKUS KÖZÉLETRE és KÖZÖSSÉGRE ÉPÍTŐ demokrácia-elméletek A demokratikus működés kritériumai: Információ biztosítása, ezek feldolgozásához szükséges tudás- műveltség ( Dahl, 1989) „Közösségi részvétel”, „közös akciók”, (Barber, 2003) „A közösségi élet legfontosabb kérdéseiben köteles és jogosult minden felnőtt véleményt nyilvánítani” ( Bíbó, 1957) DE! Rétegzett a társadalom, a szükségleti igények hierarchizáltak. ( Maslow, 1953, Allard,

A KÖZÉLET A közösségek ( informális és/vagy szervezett ) eszmecseréje, érdeklődése, aktív fellépése a körülmények pozitív változtatásáért.

A KÖZÖSSÉG DOMINÁNS PARAMÉTEREI BIZALOM SZOLIDARITÁS IDENTITÁS-TUDAT

A BIZALOM A BIZALOM= A körülmények kedvező alakulásába vetett hit, virtuális kötőelem BIZALOMERŐSÍTŐ: HOSSZÚ ISMERETSÉG, HASONLÓSÁG (valamely dimenzióban) EGYÜTTMŰKÖDÉSI TAPASZTALAT RÁUTALTSÁG KÉNYSZERE

A NAGYÜZEMI PIACGAZDASÁGGAL A KAPCSOLATHÁLÓK ÁTSTRUKTURÁLÓDÁSA A BIZALOMTELI ERŐS KAPCSOLATOK ARÁNYÁNAK CSÖKKENÉSE GYENGE, MÁSODLAGOS KAPCSOLATOK ARÁNYÁNAK NÖVEKEDÉSE NINCS IDŐ A KAPCSOLATOK BIZALMI TARTALMÁNAK FELÉPÍTÉSÉRE, FELGYORSULT ÉLETTEMPÓ, FLUKTUÁLÓ KAPCSOLATOK= CSÖKKENŐ KÖZÖSSÉGI SZOLIDARITÁS

A SZOLIDARITÁS VÁLTOZÁSA Folyamatosan csökkenő mechanikus szolidaritás A rendszerváltás előtt erős „patriarchális” intézményi organikus szolidaritás A rendszerváltás után a forráshiány miatt elvárás a „megfosztottak” öngondoskodása A legutóbbi évekig tartó tévhit= az intézményesen szervezett (organikus) szolidaritás felmenti a hozzátartozókat és más közösségi tagokat a segítségnyújtás felelőssége alól

MIÉRT VOLT ERŐSEBB A KÖZÖSSÉGI BIZALOM és SZOLIDARITÁS A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT Teljes foglalkoztatottság, gyengén működő munkaerőpiac, egyformán alacsony jövedelem= értelmetlen erős versengés, rivalizálás Biztonság, állandóság (munkahelyek, kötelékek) Magánkapcsolatokban gazdasági együttműködés= második gazdasági reciprocitás, kaláka Erősebb tradicionális értékek, erősebb családi kapcsolatok

A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN AZ ATOMIZÁLÓDÁST és BIZALMATLANSÁGOT FOKOZÓ STRUKTURÁLIS OKOK PIACGAZDASÁGI VERSENY= EGYENLŐTLENSÉGEK NÖVEKEDÉSE POLITIKAI SZABADSÁG = TÖBB PÁRT, ÉRDEKKÉPVISELET HELYETT CÉL A „MÁSIK PÁRT” BIZALMI TŐKÉJÉT ROMBOLÓ HATALMI RIVALIZÁLÁS TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓT, biztonságot, szolidaritást FÉKEZŐ FORRÁSHIÁNY ( Offe, Dahrendorf)

A BIZALOMVESZTÉS, BIZTONSÁGHIÁNY és SZOLIDARITÁSHIÁNY HATÁSA A GAZDASÁGRA és KÖZÉLETRE Alacsony hatásfokú A) közösségi gazdasági együttműködés B) közéleti-politikai érdekérvényesítés Pótlékok = virtuális kapcsolatok, tömeg- rendezvények, mesterséges bizalomépítő tréningek

FALUSI KÖZÖSSÉGEK és KÖZÉLET kutatása A minta települései 3 ország 7 magyar községe Magyarországról : Petőfiszállás, Ruzsa, Ramocsaháza Szerbiából (Bácskából ): Hajdújárás, Bácsgyulafalva Romániából( Erdélyből): Bögöz, Agyagfalva Korábban szövetkezeti agrártermelést folytató falvak ( 58% ma is végez agrártermelést ) A település lakosságával súlyozott minta (N= 814)

Hipotézisek a) Falvakban még erősebb lehet a bizalom = erősebb lehet a mechanikus szolidaritás = kedvező a helyi közélet igényének felkeltéséhez. b) Falvakban kisebb az anyagi jólét,anyagi biztonság, alacsonyabb a műveltség-iskolázottság= A nélkülözés és műveltséghiány mellett többnyire csak primer szükségletek alakulhatnak

Az iskolai végzettség trendje a vizsgált falvakban( Z-score átlagok)

A vagyoni javak indexének (Z-score-okban mért) átlagai (skála= 0-14, TV,kábeltévé,mobil,mosogatógép,automata mosógép,DVD,személyi számítógép,Internet csatl.,személygépkocsi,nyaraló,saját lakás,másik lakás,kert, föld)

A bizalom-index Z-score- átlagai (Kevesen vannak, akiben az ember teljesen megbízik, Általában nem kell kételkedni mások jóindulatában, Ha az ember nem vigyáz, kihasználják,Legjobb, ha mindenki magára számít 4=igaz,0=nem igaz skála=0-16)

A mechanikus szolidaritás összevont indexének átlagai a minta településein (Z- score-átlagok (adott és/vagy kapott munka+pénz+érzelmi támogatást az elmúlt évben skála=0-24)

A szintetizált standardizált közösségi együttlét indexének átlagai (inform.köz.+,formalizált közösség+ faluközösségi együttlét+ individuálisan.választott társas szórakozás

A szintetizált standardizált közéleti index átlagai ( helyi politikai érdeklődés+országos politikai érdeklődés+petíciót aláírna, tüntetésben részt venne+eszmecserét folytat a falu dolgairól,skála=0-33)

A szintetizált standardizált közéleti és közösségi index Z-scorokban mért átlagai

Néhány következtetés I. 1. A falusiak helyben tervezik a jövőt, 75 %-uknál meg sem fordul a gondolat, hogy elköltözzön. 2. A mások iránti bizalom erősebb az erdélyi falvakban és a vajdasági zárványban, itt erősebbek még a tradicionális közösségek és kohézionál a nemzetiségi összezárás. 3. A szolidaritás-hálóból csak a minta 3,2%-a maradt ki. A jómódú nemzetiségi falvakban dominánsan hagyománykövetésből, a szegény falvakban gazdasági szükségből él a segitségnyújtó szolidaritás 4.Nem ott a legpozitívabb a vélemény a saját falu összetartásáról, ahol intenzív a szolidaritás, mert a rétegenkénti reciprocitás konfliktusokat is generál.

Néhány következtetés II. 6.A falusi minta 69%-ának van magántársasága, 59%- nak van szervezett közösségi köteléke (= vallási közösség nélkül 33%) (Reprezentatív mintában ezek aránya kisebb: országosan 28%-nak van szervezett civil köteléke, 78%- nak van magántársasága). 7. Közösségektől izolált 16%, közélettől izolált 41% 8.Az erős közösségi összefogás a falvak többségében intenzívebb közéletet eredményez. Kivétel = szuburbán és „ex-lex” civilizációs települések, ahol a trend fordított= a képzettebb „eljáró” lakosság közéletisége intenzívebb, közösségi kapcsolatai redukálódnak. 9. A helyi közélet igénye nagyobb eséllyel alakul anyagi biztonságot és magasabb műveltséget jelző falvakban

…minden felnőtt ember igenis illetékes, jogosult és köteles a közösségi élet legfontosabb ügyeiben véleménnyel bírni és véleményt nyilvánítani. S ha ennek megfelelő fóruma nincsen, akkor az országos politikában óhatatlanul egy szűk körű oligarchia kerül uralomra, mely a tömegeket politikailag „éretlen”, zavaró elemnek tekinti eleje” Bibó István [1] Bíbó István: A munkástanácsok és a többpártrendszer. In: Válogatott tanulmányok IV., 1990.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!