Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Advertisements

Az életminőség mérése Kelemen Rita
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Kísérlet a roma integráció szempontjainak fokozott érvényesítésére: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek programja Kullmann Ádám, Nemzeti Fejlesztési.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Mi is az a társadalmi integráció?
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A SERDÜLŐK SIKERESSÉG FELFOGÁSA A siker mint társadalmi érvényesülési cél az információs társadalom korában Dr. Szabó Éva.
Foglalkoztatás-politika
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Hét április 8. A társadalmi participáció különbségei Magyarországon, kilenc nagyváros térségében Társadalmi konfliktusok.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A városi területi-társadalmi struktúra, a biztonság, valamint a társadalmi jól-lét összefüggései Berki Márton Kodolányi János Főiskola
Civil Európa – civilek Európában
Szubjektív biztonságérzet szociodemográfiai aspektusai
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Egészségvédelem hónapról-hónapra
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Köszöntjük kedves vendégeinket!. A projekt az Európai Unió támogatásával, A z Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ELŐZMÉNY Társadalmi.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
TÁRSADALMI INNOVÁCIÓ GENERÁLÁSA BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉNMEGYÉBEN (T – MODELL) KOCZISZKY GYÖRGY „Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj- Zemplén megyében”
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
LEADER, Identitás, Sport
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
AZ ATHÉNI DEMOKRÁCIA PERIKLÉSZ KORÁBAN
KLEISZTHENÉSZ REFORMJA
A SZOLÓNI ÁLLAMSZERVEZET ATHÉNBAN
Európai Uniós ismeretek
Spárta államszervezete
A FEUDÁLIS TÁRSADALOM MŰKÖDÉSE.
AZ INVESZTITÚRA
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
A KERESZTES HÁBORÚK OKAI
A KÖZÉPKORI VÁROS POLITIKAI
A KÖZÉPKORI EGYETEMEK FELÉPÍTÉSE
A RENESZÁNSZ VILÁGKÉPE
Előadás másolata:

Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája Budapest, –10. T ÁRSADALMI KONFLIKTUSOK − TÁRSADALMI JÓL - LÉT ÉS BIZTONSÁG − VERSENYKÉPESSÉG ÉS TÁRSADALMI FEJLŐDÉS Timár Judit, Nagy Erika

A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN TÁMOP A-11/1/KONV Jól-lét deficitek a marginális vidéki terekben − elméleti kérdések: Összeilleszthető-e a marginalizáció és a jól-lét koncepciója? Felfogható-e a marginalitás a jól-lét hiányaként?

TÁMOP A-11/1/KONV Strukturális és diskurzív megközelítések – sokdimenziós koncepciók: - Gazdasági: piaci kapcsolatok, tőkevonzás, foglalkoztatás, jövedelmek - Társadalmi: közjavak, tudás, identitás, közösség - Politikai: érdekfelismerés, -artikuláció, -érvényesítés - „Megélt” marginalitás a mindennapokban A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN Marginalizáció – koncepciók Középpontban: az integráció hiánya, DE: mint térbeli folyamatot kevesen vizsgálták!

TÁMOP A-11/1/KONV A vidéki terek marginalizációjának összetevői a helyi ágensek nézőpontjából - Gazdaság - lokális erőforrások, külső függőségek, munkapiaci marginalizáció; - Társadalom – munkanélküliség és szegénység; a társadalmi kötelékek eltűnése; a közszolgáltatások eltűnése, ill. romló minősége; - Politika – az érdekérvényesítés hiányzó/ nem működő mechanizmusai A koncepció segít megérteni a társadalmi és térbeli leszakadás mechanizmusait és összekapcsolódását. A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN

TÁMOP A-11/1/KONV Arisztotelész értelmezésétől - a Stieglitz-Sen-Fitoussi Jelentésig I. Anyagi életszínvonal (jövedelem, fogyasztás és vagyon) II. Egészség III. Oktatás IV. Egyéni tevékenységek (beleértve a munkát) V. Politikai képviselet és kormányzás VI. Társadalmi és személyes jellegű kapcsolatok VII. Környezet (jelenlegi és jövőbeli feltételek) VIII. Gazdasági és fizikai jellegű bizonytalanság A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN Sokdimenziós A jól-lét koncepció szemlélete I.

A jól-lét koncepció szemlélete II. - Szubjektív−objektív aspektus - Területiség (helyitől a globálisig, de a „nemzetiről” a kistérségire/településire átskálázás nehézségei) A társadalmi-területi egyenlőtlenségek elfedésének veszélye A koncepció politikai/fejlesztési eszköz. TÁMOP A-11/1/KONV A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN

TÁMOP A-11/1/KONV „Én azt értem a jól-lét alatt, hogy nekünk a megélhetésünkkel kapcsolatban… a jó lét azt jelenti hogy napról napra megvan az ennivaló, megvan nekünk a kis magánéletünk, a kis ruhánk, a kis nyugalom, szóval ettől nagyobb jó lét szerintem nem kell. A jólét azt már nem tudom, az már a felső tízezer.” (József, roma közmunkás, Körösnagyharsány, 2013) A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN Kinek a koncepciója a „jól-lét”? Periférikus/marginalizált térségek kutatásában jól kiegészítheti egymást a marginalitás és a jól-lét koncepciója

TÁMOP A-11/1/KONV A „ JÓL - LÉT DEFICITEK ” ÉS TÁRSADALMI KONFLIKTUSOK FELTÁRÁSA VIDÉKI TÉRSÉGEKBEN Köszönjük a figyelmet! A publikáció az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Készült a ` „Társadalmi konfliktusok - Társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés” című, TÁMOP A- 11/1/KONV azonosító számú projekt keretében