A létfenntartás táplálóanyag szükséglete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Energia a középpontban
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
A takarmányok összetétele
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Összefoglalás 7. osztály
A KÉMIAI REAKCIÓ.
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
HŐSZABÁLYOZÁS.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Pajzsmirigy.
FIZIKA A NYOMÁS.
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Halmazállapot-változások
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Biológiai anyagok súrlódása
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet biokémiai folyamatai
A szervezet energiaforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Energetikai gazdaságtan
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
pH mérésre alkalmas marhabendő szonda fejlesztése
SPAR-Präsentation A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM A SPAR ÉS AZ ÁLLATVÉDELEM Laber Zsuzsa, SPAR Magyarország kft. Kommunikációs vezető, CSR szakértő.
Ökológiai állattenyésztés
A sivatagok élővilága.
Mikroelemek.
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

A létfenntartás táplálóanyag szükséglete A gazdasági állatok a takarmány táplálóanyagait elsőként létfenntartásra használják, ezt követően történhet az állati termékek előállítása. A létfenntartás és a termék előállítás aránya fajonként és hasznosítási típusonként változik: a napi takarmányadag létfenntartásra fordított hányada (%) hízómarha 40 tehén 20 l tej 36 tojótyúk (280 tojás) 57 hízósertés 35

A létfenntartás energiaszükséglete A létfenntartás energiaszükséglete = alapanyagcsere + a takarmány elfogyasztásához, emésztéséhez, a minimális mozgáshoz szükséges energia Alapanyagcsere: hőközömbös környezetben, teljes nyugalomban lévő, koplaló, nem termelő állatok energiafelhasználása. Meghatározása nehéz, ezért az éhezési hőtermelést mérjük. A létfenntartásra használt energia hő formájában hagyja el a szervezetet. Mérése biokaloriméterben (direkt kalorimetria) vagy respirációs berendezésben (indirekt kalorimetria) történhet.

A biokaloriméter vázlatos rajza

A létfenntartás energiaszükségletét befolyásoló tényezők Az állatok testtömege a nagyobb testű állatok szükséglete nagyobb de az egységnyi testtömegre jutó hőtermelés csökken Rubner féle testfelületi törvény: az állatok éhezési hőtermelése nem a testtömegükkel, hanem a testfelületükkel arányos. Anyagcsere testtömeg: a testtömeg 0,75-ös hatványa (W0,75) Az anyagcsere testtömegre vonatkozó éhezési hőtermelés fajtól függetlenül állandónak tekinthető (290 KJ/W0,75) A kisebb testtömegű állatok egységnyi testtömegre vonatkozó hőtermelése részben nagyobb testfelületükkel, részben élénkebb anyagcseréjükkel magyarázható

Az állatok életkora, ivara és termelése a fiatal állatok éhezési hőtermelése nagyobb, mint a kifejlett állatokra vonatkozó érték a különbség annál nagyobb, minél intenzívebben növekszik az adott faj, illetve fajta a hímek éhezési hőtermelési erélye mintegy 10-15%-al nagyobb, mint a nőivarú egyedeké

A környezeti hőmérséklet a létfenntartó energia szükségletet leginkább a környezeti hőmérséklet befolyásolja az állatok hőegyensúlyra törekszenek (külső környezetből felvett hő + a szervezetben képződő hő = hőleadás) hőközömbös, termoneutrális környezet vagy komfort zóna: ebben a tartományban az állatok hőtermelése a legkisebb, testhőmérsékletüket fizikai módszerekkel képesek szabályozni. a testhőmérséklet fizikai szabályozása: ha csökken a környezeti hőmérséklet a vérerek összehúzódnak, a bőr pórusok záródnak, csökken a párolgás a környezeti hőmérséklet növekedésekor a vérerek tágulnak, a bőr pórusai kinyílnak

Az állat hőszabályozásában résztvevő tényezők

a testhőmérséklet kémiai szabályozása akkor kerül rá sor, ha a termoneutrális zóna alatti vagy feletti a környezeti hőmérséklet hideg környezetben az endokrin rendszer (adrenalin, tiroxin) hatására élénkül a sejtanyagcsere, fokozódik a sejtszintű oxidáció amennyiben ez sem elég izommunkával képes az állat tovább növelni a hőtermelését (didergés, vacogás), mivel a fizikai munkavégzés transzformációs hatásfoka csupán 30% körül van komfort zóna feletti hőmérsékleti tartományban intenzívebbé válik a vérkeringés és a tüdőventilláció a hőleadás leghatékonyabb formája az izzadás, a víz elpárologtatása az izzadságmirigyek száma fajonként eltérő (a madárnak nincs) az izzadni kevésbé képes fajok fokozott lihegéssel, a nyelv és egyéb bőrképleteken keresztül történő párologtatással pótolják, helyettesítik az izzadást

a termoneutrális zóna alsó és felső határát befolyásolja: az állat faja az újszülött borjú zsírtartalékkal jön világra, kritikus hőmérséklete alacsonyabb, mint a kevés zsírtartalékkal születő, gyenge hőszabályozó képességű malacoké vagy a kiscsirkéké a kérődzők alsó kritikus hőmérséklete a bendő fermentáció miatt alacsonyabb, mint a monogasztrikus állatoké madárnál a felső határ lehet kritikus a korlátozott hőleadási felület miatt a kor a fiatal állatok hőszabályozó képessége gyengébb (szőrzet, tollazat hiánya)

a takarmányozás a takarmányt fogyasztó állat hőtermelése a koplalóhoz képest növekszik (koplaló szarvasmarha kritikus hőfoka 14-16 oC, 10 l tejet termelő tehéné – 2 oC) takarmányfelvétel (rágás) emésztés, felszívódás a táplálóanyagok hasznosulása az intermedier anyagcsere folyamatok során a különféle táplálóanyagoknak más a hőszolgáltató képessége (specifikus dinámiás hatás); legtöbb hő a fehérjék metabolizmusa során képződik, legkevesebb, ha a takarmány zsír közvetlenül zsírdepóba épül

a mozgás a fekvő állathoz képest az állás vagy mozgás növeli az energia szükségletet (pl. ketreces tartáshoz képest a mélyalmos tartás 10-15%-al növeli az energia igényt, a legeltetés úgyszintén növeli az energia igényt a kötött tartáshoz képest) a levegő mozgása, szél, huzat növeli az áramlással leadható hőmennyiséget a szociális termoreguláció, az állatsűrűség kismalacoknál pl. fontos szempont

A létfenntartás fehérjeszükséglete Mivel az állatok testszöveteiket folyamatosan lebontják és felépítik, a termelést nem végző állatoknak is van fehérjeszükségletük Ez alatt a bélsár és a vizelet endogén nitrogéntartalmú anyagainak, valamint a bőr és szőrkopásból származó N-tartalmú veszteségek összességét értjük (az endogén N veszteségeket tárgyaltuk a fehérjék minősítése kapcsán) nagyságát befolyásolja a szárazanyag felvétel a takarmányfehérje emészthetősége biológiai értéke a takarmány energiatartalma stb.