Az Algyői Általános Iskola bemutatása az ökoiskola kritériumrendszer tükrében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
TÁMOP / RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium „Innovatív speciális szakiskola” című projekt tevékenységeinek bemutatása.
Iskolánkról.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Tehetségpont létrehozása
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
 Pedagógiai program  MIP  IMIP  Helyi tantervek minden tantárgy esetében  Munkaközösségek munkatervek  Ökoiskola munkatervek.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
KÖRNYEZETTUDATOS ÉRTÉKEK AZ ÖKOISKOLÁBAN Apáczai Napok – KÖRNYEZETTUDATOS ÉRTÉKEK AZ ÖKOISKOLÁBAN Apáczai Napok – Győr, október Horváth Dániel.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Szűts József Általános Iskola
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
A Zákányszéki Általános Iskola és AMI bemutatása az ökoiskolai kritériumrendszer tükrében
Napocska Napköziotthon
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
A TTKT nyelvi munkaközösség alakuló értekezlete Waldmann-né Baudentisztl Éva.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
Iskolánk futó projektjei
KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS LEHETŐSÉGEI AZ ÖKOISKOLÁKBAN NYME-EMK Tudományos Doktorandusz Konferencia – Sopron, április 13. Témavezető: Kovátsné.
Ökoiskolai beszámoló 2010/2011
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
Körlánc Egyesület.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Néder Katalin Ökoiskolai nevelési-oktatási program fejlesztése.
Diáktalálkozó Dél-alföldi Zöld Diákparlament I. ülése 2009-ben az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola szervezésében célunk, hogy a Zöld Diákparlament.
Nagyné Horváth Emília.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kertvárosi Általános Művelődési Központ.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Dél-alföldi Régió ökoiskolái Ökoiskola találkozók milyen céllal? egymás munkájának megismerése diáktalálkozók szervezése segítségnyújtás a mindennapi.
Általános tájékoztatás Körzetünk Feál1-2. évfolyam Darus3-8. évfolyam „Gurulós módszer” Általános osztály (a) - projektoktatás Emelt óraszámú matematika.
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
DARUS a gyermekekért.
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
DARUS a gyermekekért.
Támogató alap dokumentumok
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Az Algyői Általános Iskola bemutatása az ökoiskola kritériumrendszer tükrében

1. Alapdokumentumok Pedagógiai program Minden tantárgy helyi tanterve Munkaközösségek munkatervei IMIP Mind a fenntarthatóságra nevelés célkitűzésein alapul, és annak elérését szolgálja.

2. Szervezeti feltételek Ökoiskola munkacsoport – minden munkaközösségből, technikai dolgozók is Minőségfejlesztés: felmérésekben környezettudatossággal kapcsolatos kérdések, tantestületi, egyéni továbbképzések, műhelymunkák, ökoiskola vezetőképző (4 fő) Pedagógus teljesítményértékelésében megjelenik a fenntarthatóságra nevelés terén végzett munka „zöld” diákönkormányzat

Ökoiskolává válásunk kezdete – erdei iskola Bugacon 3. Pedagógiai munka Ökoiskolává válásunk kezdete – erdei iskola Bugacon

Egy hónapig tartó programsorozatok: 1 Egy hónapig tartó programsorozatok: 1. A Víz Világnapjától a Föld Napjáig A központi témát, tartalmi elemeit és a megvalósítás lehetséges módjait a zöld munkaközösség, a diákönkormányzat és a Zöld Diákparlament tagjai döntik el. Az osztályok előzetes feladatokat kapnak: szakirodalmat keresnek az iskola zöld könyvtárában és az interneten, megismerik a helyi természet- és környezetvédelmi problémákat, felfedezik természeti környezetük szépségeit. A projekt feldolgozása: tanórán és tanórán kívül történik. A gyerekeken keresztül a családtagok és a lakosság is részeseivé válnak az iskola ismeretterjesztő és szemléletformáló munkájának. A témák között szerepelt már a hulladékgazdálkodás, az energia, a klímaváltozás és a Tisza. A 2010/2011-es tanév témája a Dél-Alföld növény- és állatvilága.

Az óvodától a szülőkig Családi pályázat Rajzpályázat „hulladékból hasznosat”

Diákfórum a faluházban Az aktuális témáról a diákok kérdeznek a településünk elöljáróitól, valamint a meghívott szakemberektől. A figyelemfelkeltésről is a gyerekek gondoskodnak a drámapedagógia eszközével.

Zárónap - Vetélkedő

2. A parlagfű projekt A projekt célja: - gyakori allergiák, megelőzési és együttélési módok, a parlagfű élettanának, gyérítés lehetőségeinek, az egyén és a társadalom felelősségének megismertetése a dákokkal. A projekt részfeladatainak, megvalósításának tervezése a diákönkormányzat és a Zöld Diákparlament tagjainak javaslatai alapján, és velük együtt történik. Szakmai segítség a pedagógusok részére: továbbképzések keretében Megvalósítás: tanórákon, tanórán kívüli foglalkozásokon

Témahetek: 1.Öko - hét Témaválasztás: a diákok javaslatai alapján történik (pl.: kukorica, parlagfű, őszi gyümölcs, tök, alma) A téma feldolgozása: a tanulók projektként dolgozzák fel különböző tanítási órákon, tanórán kívül és a napköziben.

2. Honismereti témahét A projekt célja: a tanulók ismerjék meg a környezetükben lévő mai és a ma már nem használatos mesterségeket, hagyományokat Témák: Ősi mesterségek Algyőn, Algyői népszokások

Rendhagyó órák: Tanórák a vadasparkban Az alsó tagozatos gyerekek minden tanévben két alkalommal (Állatok Világnapja, Víz Világnapja) látogatnak el a Szegedi Vadasparkba, ahol érdekes feladatokat kell megoldaniuk egy-egy világnaphoz kapcsolódóan.

Specialitások: 1. JAM-szakkör Az 1995/96-os tanévben került bevezetésre iskolánkban, Hegyi Gabriella kolléganőnk kezdeményezésére. A szakkör célja: a későbbi társadalmi, gazdasági ismeretek megalapozása, valamint a vállalkozói attitűd kialakítása. A diákok önismeretének fejlesztése, önmaguk elhelyezése mikro- és makro környezetükben, a közösségi kapcsolatok értékének tudatosítása. Környezetbarát szemléletű vállalkozási , gazdálkodási ismeretek oktatása vizsgával Az elindításhoz szükséges feltételek: - OKJ-s továbbképzések, ösztöndíj pályázat (tananyag írása 7-8. osztályosok részére), belső képzések, külsős segítők bevonása, az iskolai órakeretbe és a Pedagógiai Programba való beilleszthetőség felmérése.

A program koordinálása: szakmai vezető – saját program kidolgozása, mellyel helyivé tette; az algyői vállalkozói struktúra feltérképezése a gyerekek képességeire fókuszálva. Résztvevők köre: Alsó és felső tagozaton egyaránt vesznek részt benne diákok. 7. osztályban heti egy, szakköri óra keretében ismerkednek meg a tanulók a gazdasági alapismeretekkel. A tananyag: - üzemlátogatások helyi vállalkozóknál (pl.: Lambris, algyői gyógycipő készítő stb.), meghívott előadók, saját üzleti terv készítése, vizsga.

Rendezvények, programok: Adventi koszorú készítés az iskolában; Régiós karácsonyi vásár rendezése, melynek helyszíne a Faluház (2007. óta) Kulcsszavak: ötletes, anyag- és energiatakarékos, esztétikus, praktikus, hagyományőrző, újító, természetes, vidám

2. Természetbarát szakkör

3. Zöldség- és gyümölcsnap

4. Zöldügyelet – energia járőr Zöldügyeleteseink különös figyelmet fordítanak arra, hogy a tanulók ügyeljenek az energiatakarékosságra és a szelektív hulladékgyűjtésre.

5. Drogprevenciós tréningek

Segítség a felkészüléshez – a zöld könyvtár

Szülők bevonása az iskola életébe – Önkéntesség napja

Szülők bevonása az iskola életébe – Évszaktúrák (kerékpártúra Hódmezővásárhelyre, téli túra)

Oktatásunk frissítése OECD-ENSI Akciókutatás a pedagógusképzésben HEFOP 3.1.3, TÁMOP 3.1.4 KEOP 6.1.0/B (CSEMETE, KNP együttműködéssel) Integrált természettudományi mintaprojektek kipróbálása Szitakötő természetismereti program GRID Comenius – iskolai együttműködések Ökováros – nemzetközi vetélkedő a klímaváltozásról Rendhagyó órák, terepi programok (KNP, CSEMETE) „Szegénységből a virágzásba” nemzetközi program – oktatócsomag a globális problémákkal kapcsolatban

Oktatási módszereink Kompetenciaalapú oktatás:Szövegértés, szövegalkotás, matematika, szociális, életviteli és környezeti, báb-dráma, idegen nyelv (angol, német), életpálya. Nem szakrendszerű oktatás

Fejlesztő pedagógia környezeti neveléssel gyógypedagógia logopédia szurdopedagógia fejlesztő foglalkozások pszichológiai szaktanácsadás gyógytorna

Napközis projektek Újra együtt szeptemberben Ősz, őszi népszokások októberben Én és a családom novemberben Téli ünnepek, szokások decemberben Mese januárban Farsang februárban Tavasz, tavaszi népszokások, ünnepek márciusban Barátunk a természet áprilisban Egészség májusban

Diákoknak diákokkal szervezzük Zöld Diákparlament Megyei játékos természetismereti vetélkedő (1-4. évf.) Kistérségi természetismereti vetélkedő általános- és középiskolások számára Rövid ismeretterjesztő Fehér Ignácról Színdarab mikulás alkalmából Almás vetélkedő Farsangi vetélkedő

Eredményeink A „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság és a Körlánc Egyesület által meghirdetett iskolák közötti országos egészségnevelési verseny: I. helyezés Energiakaland - TV felvétel (M1 Fogadóóra)

Az iskolaújság és „gyermeke”

Egy fontos szempont - az értékelés Zöld kártya – egyén Zöld levél – az osztályközösség Napközis jutalomkártya – napközis gyerekeknek

Nemzetközi kapcsolatok, melyeket a környezeti neveléssel szereztünk Hebertsfelden Általános Iskola (Németország) Socrates Comenius 1. Iskolakapcsolatok, EU programban való részvétel (Finnország, Ausztria, Nagy-Britannia, Litvánia) Comenius 2009/2010 (Spanyolország, Anglia, Olaszország, Lengyelország, Hollandia) USA Ohio - Perrysburg Temesvár , Újvidék: Ifjú kutatók - 3 éves nemzetközi projekt Kórógy Újvár – Ótelek Egyesült Királyság, Bulgária, Ghána – „Szegénységből a virágzásba- nemzetközi program

4. Az iskola működtetése Néhány közülük: Szelektív hulladékgyűjtés Környezetbarát, energiatakarékos eszközök Újrahasznosított papír használata Kerékpártároló Esővíz használata Konyhakert, dísznövények, zöld felületek – őshonos növények Fenntarthatósággal kapcsolatos információs bázis(könyv, CD) Osztályoknak saját tér Dekoráció összhangban az iskola arculatával

5. Kommunikáció Diákokkal, szülőkkel egyeztetés Zöld hírek diákszemmel Honlap, iskolaújság , kiadványok a fenntarthatóság pedagógiájának elvét követi - algyoiskola.hu, okosulik.hu, Zöldellő, HEFOP, TÁMOP, KEOP kiadványok Szülőknek, társadalmi környezetnek szervezett környezettudatosságot fejlesztő akciók, programok – Önkéntesség napja, Falunap Médiamegjelenés – Algyői Hírmondó, Délmagyarország, TiszaPartTV Pedagógus továbbképzések, bemutató órák, diáktalálkozók - Dél-alföldi Régió ökoiskoláinak több ízben, különböző témákban

6. Együttműködések, kapcsolataink Magyarországi Ökoiskola Hálózat CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Körlánc Országos Egyesület a Környezeti Nevelésért Dél-alföldi Régió ökoiskolái – ökoiskola – találkozók, Régiós Diákparlament Kiskunsági Nemzeti Park KOKOSZ Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Homokháti Iskolaszövetség Algyői Általános Iskola Alapítvány Pro Musica Alapfokú Művészeti és Zeneiskola Algyői Szivárvány Óvoda Algyő intézményei, civil szervezetei

7. Helyi közösség, közvetlen környezet Gondnokság természeti vagy épített környezeti érték felett - TANÖSVÉNY Helyi értékek megismerése, védelme Helyi környezet- és természetvédelmi problémák felismerése, megoldási javaslatok (pl. szemétszüret a településen) Helyi környezetvédelmi program kidolgozásában, végrehajtásában részvétel Közösségfejlesztésben részvétel – KEOP, Falunap, Mobilitas hét

8.,9. Az iskola arculata, specialitása illetve vállalásai Saját kritériumok: évszaktúrák, gyümölcshét, zöld hírek diákszemmel, ökohét, témahetek, erdei iskola, zöld kártya és zöld levél jutalomút, egy hónapos rendezvénysorozat A 2011-ben átadásra kerülő új iskola zöldítése (pl. tematikus biokert kialakítása)

Elérhetőségek Iván Zsuzsanna igazgató: ivanzs@freemail.hu, 30 3369848 algyoisk@freemail.hu, 62/517 192 www.algyoiskola.hu www.okosulik.hu malustyikne@vipmail.hu pallagianna@citromail.hu 30 3539847