Merevlemezek Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Készítette: Horváth Gergely
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Tegnap Ma Holnap HDD.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Memória.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Háttértárak.
A számítógép felépítése
Régen és most. Háttértárolók.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Merevlemezek (winchesterek)
A pendrive.
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Tovább Vámosi Zoltán Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskola Csákiné Baukó Beáta Háttértárak Napjainkban.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Áttekintés:  A merevlemezek működési elve  A merevlemezekkel kapcsolatos fogalmak  A merevlemezek története és jövője.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Mágneses háttértárolók
A számítógép teljesítménye
Merevlemez.
Háttértárak.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA ÉS HOLNAP Szele Balázs Szboabi.elte.
1. 2  1953: Az IBM a merevlemezes adattárolás lehetősége után kutat.  1956: IBM 350 (szekrényméret, 50 lemezes, 4.4 Mbyte, 1200 RPM, 8.8 Kbyte/mp-es.
Merevlemezek tegnap, ma holnap! Készítette: Kőszegi Dávid; EHA: KODSAEI.ELTE; Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
A merevlemez(winchester)
Háttértárak.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Honka Ádám. RAMAC szeptember 13 5 megabájt 15 darab, hatalmas 24 hüvelykes tányér író-olvasófej függőlegesen mozog.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Bevezetés az informatikába
Merevlemezek tegnap ma holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Alapfogalmak Bevezetés az informatikába. 2 Az információ felvilágosítás, tájékoztatás, hír, adat valami, amit még nem tudtunk, újdonság jellegű az adatnak.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
Szilárdtest memóriák működése Tölgyes Áron 10. a.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

Merevlemezek Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE

Bevezető Ez a prezentáció a merevlemezek történetét szeretné bemutatni 1956os megjelenésük óta. Vizsgálódásom során elsősorban a kereskedelmi forgalomban kapható, fogyasztói meghajtókra terjed ki. Először vizsgálni fogom az ez idő alatt végbement radikális változásokat a HDDk méretében, tárolókapacitásában és árában. Ezek után bemutatom a mai merevlemezek felépítését és főbb tulajdonságait. Végül a merevlemezek jövőjéről ejtek pár szót.

A merevlemezek kapacitását jelölő egységek SI jelölés Érték (byte) kilobyte (kB) 103 megabyte (MB) 106 gigabyte (GB) 109 terabyte (TB) 1012 petabyte (PB) 1015

A merevlemezek múltja Először a merevlemezek múltját szeretném bemutatni a merevlemezek fejlődésének elemzésre révén. A változásokat az alábbi területeken vizsgáltam: Fizikai méret Kapacitás Ár

Változások a merevlemezek fizikai méretében 1956 - IBM 350 Disk Storage Unit, az első merevlemez Konyhaszekrény méret 1 tonna súly 50 lemez 5 MB kapacitás

Változások a merevlemezek fizikai méretében 1980 – IBM 3380, az első meghajtó ami áttöri az 1 GB-os határt Hűtőgép méret 250 Kg súly 2.52 GB tárolókapacitás

Kezdeti merevlemezek: Változások a merevlemezek fizikai méretében A 80as években a személyi számítógépek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kezdeti merevlemezek: 5.25’’ méret ~5 MB tárolókapacitás 80as évek második fele: 3.5’’ méret (Apple Macintosh, IBM PS/2) Kapacitásuk nem nő jelentősen

Napjainkban Bár hordozható számítógépeinkben és egyéb eszközeinkben gyakran találkozhatunk 2.5 colos, illetve 1.8 colos lemezekkel is, addig a legtöbb asztali számítógépben ma is 3.5 colos merevlemezeket találhatunk.

Változások a merevlemezek tárolókapacitásában Lássuk, hogy változott a merevlemezek kapacitása az évtizedek alatt! Év Maximális Átlagos fogyasztói 1956 5 MB - 1980 2.52 GB 1990 22.7 GB 40 MB 2000 80 GB 10 GB 2010 2 TB 500 GB

Változások a merevlemezek tárolókapacitásában Lássuk ezeket az adatokat oszlopdiagramon! Látható, hogy a kereskedelmi célú merevlemezek kapacitása egyre jobban közelíti az ipari célú merevlemezek kapacitását

Változások a merevlemezek árában Korai merevlemezek drágák és szobaméretű gép is kell a működtetésükhöz Az IBM 350 Disk Storage Unitot még csak megvásárolni sem lehetett, csak az IBM 305 RAMAC-kal együtt kibérelni havonta cirka $3,200-ért, ami az 50es években sem számított kis összegnek.

Változások a merevlemezek árában A merevlemezek ára folyamatosan csökken: 1981 – IBM 3380 (2.52 GB) - $81,000 Ugyanekkor 5 MB-os, majd 10 MB-os fogyasztói modellek - $3,000 90es évek – 40 MB - $1,000 1995 – Seagate 1 GB - $849 1999 – 10GB - $200 2010 – 2TB - $199

Változások a merevlemezek árában Ha vizsgáljuk hány centet kellett volna fizetnünk az évek során, újabb érdekes felfedezéseket tehetünk. 1GB kapacitás átlagára: 80as évek eleje - $700,000 2010 - $0.08, azaz 8¢ Napjainkban $700,000-ból megközelítőleg 8,75PB tárolására alkalmas merevlemezhalmot vásárolhatnánk!

A merevlemezek jelene Ezek után a mai merevlemezeket szeretném bemutatni. Ezen a témán belül is kiemelve a Merevlemezek felépítését Merevlemezek főbb jellemzőit

A mai merevlemezek alapvető felépítése Adatok tárolása a mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken történik. Egy merevlemez meghajtóban általában több lemez található. Lemezenként 2-2, az írást és olvasást végző fej, egy alul és egy felül. A lemezek azonos középpontú, különböző sugarú körökre, sávokra tagolódnak, a sávok pedig szektorokra. A fejeket egy vezérlőszerkezet mozgatja, amely a fej helyzetének igen kis változtatásaira is képes. A fej a cacheből olvassa a lemezre írandó, illetve a cachebe írja a lemezről olvasott adatokat. A számítógép többi részéhez az adat a csatolófelületen keresztül jut el. (Általában SATA, esetleg a régebbi szabvány PATA)

A mai merevlemezek főbb jellemzői A merevlemezek a méreten és kapacitáson kívül még sok más aspektusból vizsgálhatjuk. A legfontosabbak talán az adatátviteli sebesség, elérési idő, cache mérete, fordulatszám, energiafogyasztás és a csatlakozók. A merevlemez „sebességét” főként az adatátviteli sebesség, az elérési idő, a cache mérete, és a lemez fordulatszáma határozzák meg.

A merevlemezek főbb jellemzői A ma elterjedt lemezek fordulatszáma általában 7200RPM Elterjedtek még az 5400RPM-es, illetve 10000RPM-es meghajtók is, az előbbiek alacsony fogyasztásuk, utóbbiak nagyobb teljesítményük miatt kedveltek. Az adatátviteli sebességet legfőképp a lemezről a cachebe történő beolvasás határozza meg. Egy 7200RPM-es meghajtó esetén ez nagyjából 70 MB/s, de sok más tényező is befolyásolja. Az elérési idő, azaz a „seek time” azt határozza meg, hogy az olvasófejnek mennyi időbe telik elérni a lemez felületén a különböző szektorokat. Az elérési idő manapság a merevlemez minőségétől függően nagyjából 3-15ms. A cache egy köztes tároló a lemez és a számítógép többi része közt, feladata hogy a merevlemez működését gyorsítsa. Mérete a mai meghajtókban általában 8-64MB-ig terjed. Az utóbbi időben a merevlemezek energiafogyasztásának csökkentése is előtérbe került a hordozható eszközökben való használatuk miatt, illetve a „Zöld Számítástechnika” jegyében. Több gyártó jelentetett meg energiatakarékos modelleket.

A merevlemezek jövője A merevlemezek fejlesztése jelenleg is folyik. Egyik fő kutatási terület: adatsűrűség növelése A Merőleges Rögzítés (Purpendicular Recording) Seagate HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) Cél: 1Terabit/négyzetcol adatsűrűség Legújabb alaplapok: SATA3 – 6 Gbit/s

A merevlemezek jövője Azonban még az is előfordulhat, hogy pár év múlva a merevlemez meghajtók eltűnnek a piacról. Az SSDk, azaz Solid-state Drive – Szilárd félvezető áramkörökre épülő meghajtók, bár még újdonságnak számítanak, egyre nagyobb teret hódítanak a háttértárak piacán. A merevlemez meghajtókkal ellentétben az SSDk nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért teljesen csendesen működnek, véletlen elérésűek, így sokkal gyorsabbak, kevesebbet fogyasztanak. A fejlesztésük azonban még gyerekcipőben jár, kapacitásuk a merevlemez meghajtók kapacitásának csak töredéke és áruk is igen borsos, nem beszélve arról, hogy a szektorok újraírhatósága is igencsak limitált, ebből következően a meghajtók hamar elhasználódnak, ennek ellenére már ma is gyakran találkozhatunk SSDkel hordozható eszközeinkben.

Köszönöm a figyelmet! Irodalomjegyzék: DISK/TREND Reports - Five decades of disk drive industry firsts http://www.disktrend.com/5decades2.htm HARD DISK DRIVE GUIDE - A Brief History of the Hard Disk Drive http://www.duxcw.com/digest/guides/hd/hd2.htm Royal Pingdom - Amazing facts and figures about the evolution of hard disk drives http://royal.pingdom.com/2010/02/18/amazing-facts-and-figures-about-the-evolution-of-hard-disk-drives/ Cost of Hard Drive Storage Space http://ns1758.ca/winch/winchest.html Wikipedia http://www.wikipedia.org/ Köszönöm a figyelmet!