TUDOMÁNY, EURÓPA, MAGYARORSZÁG. KROÓ NORBERT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA ELTE,2007.02.13.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Könyvtári és Informatikai Szövetség
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Innovatív Magyarország
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Tudományos életpálya kilátásai Európában és Magyarországon Köllő Hanna március 29.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
EU IST PRO EU IST Promóciós Csoport 6. keretprogram Projekttípusok (INSTRUMENTS)
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A magyarországi K+F politika
Európai Uniós ismeretek
Megújuló energiaforrások: közös kutatási lehetőségek és kilátások Olaszország és Magyarország számára Dr. Ilona Vass Közös kutatási lehetőségek Olaszország.
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

TUDOMÁNY, EURÓPA, MAGYARORSZÁG. KROÓ NORBERT MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA ELTE,

ÚJ HELYZET A TUDOMÁNYBAN AZ ALAPKUTATÁSOK FELÉRTÉKELŐDNEK (TUDÁSTERMELÉS, TEHETSÉGEK, KÉPZÉS KUTATÁSBAN) (NANO-, INFORMÁCIÓ- ÉS BIOTECHNOLÓGIA FORRADALMA) ÉV MÚLVA GYÖKERESEN MÁS TUDOMÁNY. FELKÉSZÜLNI A VÁLTOZÁSOKRA KIÜRÜLŐ TECHNOLÓGIÁK KÉNYSZERE ENERGETIKA. MEGÚJULÓ FORRÁSOK! KÖRNYEZETKÍMÉLŐ MEGOLDÁSOK, ÚJ PRIORITÁSOK

MIÉRT ÉRDEMES ALAPKUTATÁSOKAT VÉGEZNI ILLETVE FINANSZÍROZNI? - MEGISMERNI ÉS KÖVETNI A VILÁG FEJLŐDÉSÉT: TUDÁSGENERÁLÁS, KÉPESSÉGFEJLESZTÉS, HOSSZÚTÁVÚ HASZNÁLATRA ALKALMAS KUTATÁSI INFRASTRUKTÚRA FENNTARTÁSA. - PROBLÉMAMEGOLDÁS (PL. A KÖRNYEZETVÉDELEMHEZ, EGÉSZSÉGÜGYHÖZ, GAZDASÁGHOZ, TÁRSADALMI PROBLÉMÁKHOZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDÉSEKBEN). - GAZDASÁGTÁMOGATÁS (JOBB/OLCSÓBB TERMÉKEK, JOBB/HATÉKONYABB SZOLGÁLTATÁSOK) - PhD ÉS POSZTDOKTORI KÉPZÉS, IZGALMAS ÉS KIHÍVÁSOKKAL RENDELKEZŐ KUTATÁSI KÖRNYEZET. - TŐKEVONZÁS A SZELLEMI TŐKÉHEZ

MI A HASZON? - TUDÁSTŐKÉT TEREMT A DISZCIPLINÁK SZÉLES SPEKTRUMÁBAN ° tanácsadáshoz a nemzeti és regionális (kormány)szervezetek részére; ° új ötletek megfogalmazásához ill. felkarolásához - BELÉPŐJEGYET JELENT A NEMZETKÖZI KUTATÁSI KÖZÖSSÉG KLUBJÁBA,PL. ° formális együttműködéssel; ° konferenciarészvétellel; ° informális személyes kapcsolatokkal. - AZ AKADÉMIAI ÉS GAZDASÁGI (ÖSSZTÁRSADALMI) SZFÉRÁK KÖZÖTTI KAPCSOLAT ERŐSÍTÉSÉNEK POTENCIÁLIS ESZKÖZE - HASZNOSULÁS AZ OKTATÁSBAN ÉS KÉPZÉSBEN

EURÓPAI HELYZET HAGYOMÁNYOK AZ IPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI FORRADALMAK, TOVÁBBÁ A MODERN TUDOMÁNY BÖLCSŐJE AGYELSZÍVÁS A II. VILÁGHÁBORÚ ALATT ÉS UTÁN (keretprogramok eredeti célja: ellensúlyozni) HIDEGHÁBORÚ: (ALAP)KUTATÁSOK NEMZETI KERETEK KÖZÖTT (nemzetbiztonság) 1990-TŐL: VERSENYKÉPESSÉG, MUNKAHELYTEREMTÉS ERŐSÖDŐ FELISMERÉS: az alap ugyancsak a kutatás DE: az EU alapszerződése (Róma) csak a keretprogramokban enged finanszírozást. [Lisszabon(2000,ERA), Barcelona(3%), FP7(ERC, megduplázott K&F támogatás?]

AZ EURÓPAI KUTATÁSOK GYENGE PONTJAI 1. AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS GYENGE A STRATÉGIAI PRIORITÁSOK MENTÉN 2. A KUTATÁS FRAGMENTÁLT 3. KEVÉS A PÉNZ A KÉPZÉSRE, A MOBILITÁSRA ÉS A KUTATÁSI INFRASTRUKTÚRÁRA 4. A TUDOMÁNYOS – TECHNOLÓGIAI KOHÉZIÓ HIÁNYA 5. KEVÉS A KIVÁLÓ KUTATÁS ÉS KUTATÓCSAPAT 6. KIS EU SZINTŰ FIGYELEM AZ ALAP-ÉS STRATÉGIAI KUTATÁSOKRA (változóban). És nálunk?

EURÓPAI JELENLÉT A PUBLIKÁCIÓS „PIACON”

 FP7 >54 Mrd 7év alatt KÖLTSÉG VETÉS ~5%?

AZ EURÓPAI TUDÁSALAP BŐVÍTÉSE ÚJ ELEM: AZ ERC (EURÓPAI KUTATÁSI TANÁCS) - A KIVÁLÓSÁG (kizárólagos) ELISMERÉSE AZ (alap-és stratégiai)kutatásban (jelenleg nincs európai szintű finanszírozása; ERC, technológiai platformok) - KUTATÓK TOBORZÁSA, KÉPZÉSE ÉS KARRIERPÁLYÁJA ( kutatói-mérnöki állás 2010-ig) - INFRASTRUKTÚRA (a modern kutatás alapja,vonzó kutatási lehetőségek) - A GYENGÉBB RÉGIÓK TUDOMÁNYOS POTENCIÁLJÁNAK JOBB KIHASZNÁLÁSA ÉS FEJLESZTÉSE (strukturális alapok)

MI TÖRTÉNT LISSZABON ÓTA? ERA KONCEPCIÓJA BARCELONA (3%) GÖTEBORG (FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS) TECHNOLÓGIAI PLATFORM KONCEPCIÓ ERC ! (a közösségi erőfeszítések a versenyképesség megalapozására és nem a versenyképességre magára koncentráljanak) EIT? (a ház fontosabb, mint az agyak; nálunk is?) POZITIV (de arcmentő) ELMOZDULÁSOK KÖLTSÉGVETÉS (>70Mrd HELYETT >54Mrd EURO)

A 7. KERETPROGRAM ALAPFILOZÓFIÁJA A LISSZABONI ELVEK ALAPJA A TUDÁS: A TUDÁSHÁROMSZÖG: KUTATÁS ÉS TECHNOLÓGIA OKTATÁS ÉS KÉPZÉS (KUTATÁSBAN IS) INNOVÁCIÓ KUTATÁSI ERŐFESZÍTÉSEK NÖVELÉSE (FP7!) 3%, EGYSZERŰBB BÜROKRÁCIA A KAPACITÁSOK JOBB KIHASZNÁLÁSA TUDOMÁNYOS EREDM.-EK JOBB HASZNOSÍTÁSA (TERMÉKEKBEN, FOLYAMATOKBAN, SZOLGÁLTATÁSOKBAN)

A TARTALOMRÓL (1) NÉGY SPECIFIKUS PROGRAM: - KOOPERÁCIÓ (KOLLABORATÍV PROJEKTEK; HÁLÓZATOK; KOORDINÁCIÓ; HARMADIK ORSZÁGOK) - IDEÁK (; MINDEN TUDOMÁNYÁG ÉS TECHNOLÓGIAI TERÜLET; EGYES CSOPORTOK; ERC MINT IRÁNYÍTÓ! - EMBEREK (PEOPLE): MARIE CURIE PROGRAM (ÉLETPÁLYA FEJLŐDÉS; KAPCSOLAT A NEMZETI RENDSZEREKKEL)

A TARTALOMRÓL (2) - KAPACITÁSOK ( KUTATÁSI INFRASTRUKTURA; KUTATÁS KKV-KNEK; REGIONÁLIS KUTATÁS; TUDOMÁNY ÉS TÁRSADALOM) KIEMELT KOOPERÁCIÓS TÉMÁK (9): EGÉSZSÉG; ÉLELMISZER, MEZŐGAZDASÁG, BIOTECHNOLÓGIA; ICT; NANOTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA, ÚJ ANYAGOK ÉS TECHNOLÓGIÁK; ENERGIA; KÖRNYEZET (ÉS KLÍMAVÁLTOZÁS); SZÁLLÍTÁS (ÉS AERONAUTIKA); TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK; BIZTONSÁGI ÉS ŰRKUTATÁS.

ERC MŰKÖDÉSÉNEK ALAPELVEI AUTONÓMIA TÁMOGATÁS AZ EU KÖLTSÉGVETÉSÉBŐL ( FP7, nem a többi elem rovására) PÉNZÜGYI FELELŐSSÉG AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG FELÉ HOSSZABBTÁVÚ ELKÖTELEZETTSÉG MŰKÖDÉSE: TUDOMÁNYOS TANÁCS, VÉGREHAJTÓ ÜGYNÖKSÉG, GRANT RENDSZER, MINDEN TUDOMÁNYTERÜLET, CSAK TUDOMÁNYOS KIVÁLÓSÁG SZAKMAI ÉRTÉKELÉS ALAPJÁN, BÁTORÍTSON INTERDISZCIPLINÁRIS ÉS KOCKÁZATOS KUTATÁSOKAT (különösen új területeken) ALAP- ÉS ALKALMAZOTT KUTATÁSOK KÖZÖTT ELMOSÓDÓ HATÁROK prekompetitiv, stratégiai kutatások, másképp: versenyképességet megalapozó kutatások

EUROEAN RESEARCH COUNCIL (ERC) TUDOMÁNYOS TANÁCS (22 FŐ), FÜGGETLENSÉG MINDEN TUDOMÁNYTERÜLET NAGYÖSSZEGŰ GRANTOK FIATAL KUTATÓI PÁLYÁZAT (20 PANEL) SZENIOR KUTATÓI PÁLYÁZAT (KÉSŐBB) 2013-ig ~7.5MRD EURÓ, 300M/ÉV TŐL 1700M/ÉV-IG KÖZEL LINEÁRIS NÖVEKEDÉS VÉGREHAJTÓ ÜGYNÖKSÉG, IGAZGATÓ, FŐTITKÁR

AZ ERC-HEZ KAPCSOLÓDÓ VESZÉLYEK -A NEMZETI GYAKORLATOK MÁSOLÁSA, - FESZÜLTSÉG A „BOTTOM UP” ÉS A „TOP DAWN” MEGKÖZELÍTÉSEK KÖZÖTT, - A NEMZETI KORMÁNYOK KIVONULÁSRA CSÁBULHATNAK, - POTENCIÁLIS ELLENTÉT A NEMZETI ELVÁRÁSOK (juste retour) ÉS A KUTATÓK LEHETŐSÉGEI KÖZÖTT - „FURA” ÖTLETEK (ERC – EIT, POLITIKAI BEAVATKOZÁS)

MAGYARORSZÁGRÓL A KIS NAGY NEMZETEK NAGGYÁ TESZIK FIAIKAT, A KIS NEMZETEKET FIAIK TESZIK NAGGYÁ MINT MÁSUTT, NÁLUNK IS CSAK (HOSSZÚTÁVÚ) JÖVŐKÉP ALAPJÁN FEJLŐDHET A TUDOMÁNY. ÉS EZ CSAK TÁRSADALMI KONSZENZUSON ALAPULHAT MÉG A NYOMAI SINCSENEK MEG

A KUTATÁS HELYZETE HÍRNÉV ERŐSSÉGÜNK AZ ALAP- (PREKOMPETITIV) KUTATÁS előkelő helyezések a világranglistán SZERÉNY KÖLTSÉGVETÉS, ÁLLANDÓ BIZONYTALANSÁG ALACSONY KUTATÓI LÉTSZÁM AZ EGYETEMEK DILEMMÁJA (tömeg vs. elitképzés). A kutatás szerepe az oktatásban! AZ MTA PRESZTIZSE, KUTATÓHÁLÓZATA EREDMÉNYESSÉGE, FOLYAMATOS ÉRTÉKELÉS (TPA), KÖZÉPTÁVÚ KONCEPCIÓ, ELŐKÉSZÜLETI MUNKA A NFT(2) ÉRDEKÉBEN. (támadások?)

A MAGYAR KUTATÁS VISSZHANGJA 2005:0.55%

PUBLIKÁCIÓK KÖLTSÉGE

KUTATÁSI INTENZITÁS (1)

KUTATÁSI INTENZITÁS (2)

GYENGE PONTOK KEVÉS A (KIVÁLÓ) KUTATÓ ÉS MÉRNÖK. A MOBILITÁS EGYIRÁNYÚ (tőlünk külföldre). KUTATÓI ÉLETPÁLYA!? INFRASTRUKTURA: ALACSONY HASZNÁLATI ÉRTÉK. FORRÁSHIÁNY TUDOMÁNYOS-TECHNOLÓGIAI KOHÉZIÓ HIÁNYA FRAGMENTÁLT KUTATÁS KISZÁMÍTHATATLAN PÁLYÁZATI RENDSZER BIZONYTALAN (ÉVES) KÖLTSÉGVETÉS. KOHERENCIA HIÁNYA A FINANSZÍROZÓK KÖZÖTT AZ (ORSZÁGOS) KUTATÁSI STRATÉGIA HIÁNYA (2007-TŐL??) NINCS ORSZÁGOS SZINTŰ HELYZETFELMÉRÉS, ELŐRETEKINTÉS. a finanszírozók saját jó/rossz benyomásaik alapján döntenek jól/rosszul. Románia példája!

KUTATÓI LÉTSZÁM

KUTATÓI LÉTSZÁM A VÁLLALATI SZFÉRÁBAN

RELATIV K&F RÁFORDÍTÁS VS. GDP/FŐ

BONTOTT MAGYAR K&F RÁFORDÍTÁS AZ EU25 ÁTLAGÁHOZ VISZONYÍTVA

K&F kiadások megoszlása

A TUDÁSALAP FEJLESZTÉSE (1) AZ EGYETLEN A HASZNÁLAT SORÁN NEM FOGYÓ ERŐFORRÁS AZ EMBERI -az oktatás prioritása -elitképzés [doktori iskolák, kutatói iskolák (Max Planck Társaság)] Kutató egyetemek! (tandíj-ösztöndíj) -posztdoktori képzés (kutatásban): (pl:MTA fiatal kutatói állások, Bolyai ösztöndíjak) -külföldön dolgozó fiatal kutatók hazatérése elősegítése -a hölgyek szerepének növelése a kutatásban -multidiszciplináris karrierutak kialakítása -önbizalomnövelés -nyitottság a váratlanra

A TUDÁSALAP FEJLESZTÉSE (2) -INFRASTRUKTÚRA NIIF, EISZ, TÁRSADALOMTUDOMÁNYI ADATBÁZISOK MŰSZERKÖZPONTOK, HÁLÓZATOK, A GAZDASÁGNAK IS HASZNOS BERENDEZÉSEK (általános célú, általában közepes méretűek) NAGYBERENDEZÉSEK (nemzetközi használat, kétoldalú vagy EU együttműködések) AZ ALAPESZKÖZÖK HASZNÁLATI ÉRTÉKÉNEK NÖVELÉSE EURÓPAI SZOLIDARITÁS [kötelező(?) részvétel]

A TUDÁSALAP FEJLESZTÉSE (3) -INTÉZMÉNYRENDSZER AUTONÓMIA EGÉSZSÉGES MUNKAMEGOSZTÁS (egyetemek és kutatóintézetek, akadémia és gazdaság között HATÉKONYSÁGNÖVELÉS (folyamatos értékelés, alapellátás, kritikus tömeg, koordináció, verseny együttműködésben) Intézményesített képzés kutatásban KIVÁLÓSÁGI KÖZPONTOK ÉS HÁLÓZATAIK ALAPÍTVÁNYOK A PÉNZ AZ EGYÉNHEZ KÖTŐDIK (elvárás vs. kutatási szabadság) ŐRÁLLÓK (gatekeeping: publikáció, hivatkozás, „grant”, EU…)

TUDOMÁNYPOLITIKA (1) FONTOSSÁGA (Irország és EU támogatásai, 2x10 év) ERŐSEK TÁMOGATÁSA VS. GYENGÉK FELZÁRKÓZTATÁSA (építsünk az erős magyar prekompetitív kutatásra; ebből csikarjunk ki maximális hasznot) JÓ BEFEKTETÉS! VERSENYKÉPESSÉGET MEGALAPOZÓ KUTATÁSOK MAGYAR SPECIFIKUMOK (gyógyszer, mezőgazdaság, informatika, anyagkutatás). ENERGETIKA? MULTINACIONÁLISOK HÁTTÉRIPARA, CSÚCSTECHNOLÓGIA, KKV-K NÉHÁNY ÚJ TERÜLETEN MEGFELELŐ ERŐFESZÍTÉS (nanotechn.) megfelelő arányuk a tradiciókra alapozott kutatásokkal

TUDOMÁNYPOLITIKA (2) STABILITÁS A FINANSZÍROZÁSBAN, A PÁLYÁZATI RENDSZERBEN ÉS AZ ELVÁRÁSOKBAN VÉGIGGONDOLT JÖVŐKÉP ÖTLETEK, MELYEK FELHASZNÁLÁSÁVAL JOBBAN CSINÁLHATJUK, MINT MÁSOK: -amit tudnak, de csak beszélnek róla míg mi megcsináljuk, - amit csak mi gondolunk ki és megtesszük. A SZAKMAI KÖZÖSSÉG MINŐSÉGKONTROLLJA A TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK NÖVEKVŐ JELENTŐSÉGE

ÖSSZEFOGLALÁS MAGYARORSZÁG (ÉS EURÓPA) VERSENYKÉPESSÉGÉT AZ ERŐS PREKOMPETITÍV KUTATÁS ALAPOZHATJA MEG NEM KERÜLHETJÜK EL A REALITÁS ALAPÚ PRIORITÁSKÉPZÉST (A LEGJOBBAK ERŐSÍTÉSE) LEMARADÁSUNK MIATT A TÖBBIEKNÉL IS JOBBAN KELL CSINÁLNUNK ELŐREHALADÁSUNKHOZ AZ ANYAGI HÁTTÉR JAVÍTÁSA MELLETT A SZEMLÉLETÜNKÖN IS JAVÍTANUNK KELL EU-S TAGSÁGUNK AZ ERŐSEBB VERSENY MELLETT BŐVÜLŐ KÜLSŐ ERŐFORRÁSOKAT IS JELENT AZ ALAPKÉRDÉSEKET AZONBAN CSAK MI MAGUNK OLDHATJUK MEG EZEN AZ ALAPTALAN TÁMADÁSOK NEM SEGÍTENEK!

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET