POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Advertisements

I. előadás.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Adatelemzés számítógéppel
Állóeszköz-gazdálkodás
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Kalman-féle rendszer definíció
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
Poliéderek térfogata 3. modul.
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Mindenki az egyenes illesztést erőlteti. Kell olyan ábra ahol 1 ismeretlen pont van Kell olyan ábra ami a görbék párhuzamos lefutását mutatja Kell olyan.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Levegőtisztaság védelem
SZÁMRENDSZEREK SZÁMÁBRÁZOLÁS
Statisztika II. X. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Ideális kontinuumok kinematikája
Másodfokú egyenletek.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
III. előadás.
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
A SZILÁRD ANYAGOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS FAJTÁZÁSA
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
A lineáris függvény NULLAHELYE
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II előadás
Asszimptotikus viszonyok. Asszimptotikus viszonyok számításánál felhasználható ismeretek: 1.Az asszimptotikus viszonyok reláció-tulajdonságai: A következő.
Fixpontos, lebegőpontos
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Koordináta-geometria
A logaritmusfüggvény.
Másodfokú egyenletek megoldása
Lineáris függvények ábrázolása
Kétismeretlenes elsőfokú (lineáris) egyenletrendszerek
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
Makai M.: Transzport51 A koordinátázás kérdése Ha a világban meg kell adni egy helyet: fizikai koordináták (x,y,z) (origó és egység) postai címzés pl.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Alapsokaság (populáció)
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
A lineáris függvény NULLAHELYE GYAKORLÁS
I. előadás.
Spirálok Fodor Ferenc 11.c.
A derivált alkalmazása a matematikában
Kenyér kihűlése Farkas János
Mikroökonómia gyakorlat
x1 xi 10.Szemnagyság: A szemnagyság megadásának nehézségei
Egyenes vonalú mozgások
A POR SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Hága Péter ELTE, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Statisztikus Fizikai Nap Budapest.
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Számok világa.
Szerkezetek Dinamikája
Energia és környezet Pernye
Szitálás. A művelet jellege: mechanikai művelet A művelet célja: * frakcionálás (művelet eredményének ellenőrzése, a művelet szabályozása) * szemcseméret.
Készítette: Horváth Zoltán
Munkagazdaságtani feladatok
5. Kalibráció, függvényillesztés
Területi egyenlőtlenségek grafikus ábrázolása: Lorenz-görbe
Előadás másolata:

POROK SZEMCSÉZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA

A mérésekről általában A szemcsenagyság számszerű megadása a lehetséges nagy mérettartomány és igen különböző tulajdonságok miatt nehéz. A megadott méretek általában csak névlegesek, így összehasonlítani ugyanazon mérési módszerekkel kapott eredményeket lehet. A mérési módszerek a következők: Szemcsenagyság-meghatározás: mikroszkóppal vagy szitálással. Esési sebesség meghatározása: levegőben szereléssel, folyadékban ülepítéssel vagy szedimentálással.

A szitálás Az eljárás tulajdonképpen abból áll, hogy a pontosan lemért poradagot ismert nyílású szitára helyezik és rázással, kopogtatással, ecseteléssel, öblítéssel vagy levegővel való fúvatással az anyagot két részre osztják; felül a maradvány, alul pedig az átmenet gyűlik össze. Több szitán át folytatott művelettel a porhalmazt frakciókra lehet bontani.

Az aprított anyagok szerkezete Az aprított szemcsék szerkezete meghatározható törvényszerűséget követ. Vizsgálatához szitaelemzést kell végezni. Az elemzéskor a szitasorozat legnagyobb méretű szitáján fennmaradt szemcséket megmérik és tömegüket a teljes mennyiség tömegéhez viszonyítják. A következő — kisebb nyílású — szita maradékát ugyancsak a teljes mennyiséghez viszonyítva, majd a vizsgálatot végig folytatva minden szitára, egy számsor kapható. Amennyiben a számsor értékeit szitamaradékoknak nevezzük és diagramban is ábrázoljuk a szemcseméret függvényében, a szitamaradék- vagy más szóval R görbéhez jutunk. Ha az áthullás értékeit mérjük és ábrázoljuk, az áthullási vagy D görbét kapjuk. A két görbe értelemszerűen kiegészíti egymást és ordinátametszeteinek összege: R+D= 100%.

Az aprított anyagok szerkezete

Az aprított anyagok szerkezete Többen megkísérelték függvény alakjában leírni a szemcseeloszlást. Ezek közül legismertebb a Rosin-Rammler- Bennet-féle összefüggés ahol R a maradvány, %; e a természetes logaritmus alapszáma (2,718); d a szemcsenagyság, μm; d0 egy meghatározott szemcsenagyság, μm; n a por jellemző hatványkitevője. A fenti egyenlet kétszeres logaritmusa: ahol:

Az aprított anyagok szerkezete Ez a képlet már egy egyenes egyenlete, amelynek grafikus ábrázolására olyan koordinátarendszert használnak, amelyben az abszcisszára d értékét logaritmikus léptékben, az ordinátára pedig az R értéket az ln (ln 100/R) léptékben rakják fel. Az egyenlettel megadott R görbére a gyakorlatban olyan egyeneseket kapunk, ahol n=0,4-től 1,8 között változik (n=tgα, ahol α a hajlásszög). A d0 könnyen értelmezhető, ha d= d0 értéket helyettesítjük be a egyenletbe. Ekkor : Ez tulajdonképpen a statisztikus szemcse-középnagyság, tehát d0 az R=36,8% maradvány értékéhez tartozó szemcsenagyság, amely jellemző érték az általános finomságra.

RRB-féle ábrázolás

Az aprított anyagok szerkezete Mennyi a nagyobb kérdésre keressük a választ !

RRB függvény meghatározása ha R tömeg %: ha R és D tömegarány: R=1-D=1-F(d) n=1,2338 C=-0,1777

RRB függvény meghatározása Behelyettesítve: