MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Készítette: Horváth Gergely
Tegnap Ma Holnap HDD.
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
DISZKréten az adathordozókról
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Háttértárak.
Régen és most. Háttértárolók.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Merevlemezek (winchesterek)
Számítógép memória jellemzői
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Napjaink Háttértárolói
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Áttekintés:  A merevlemezek működési elve  A merevlemezekkel kapcsolatos fogalmak  A merevlemezek története és jövője.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Mágneses háttértárolók
Merevlemez.
Háttértárak.
Mágneses tárolók.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA ÉS HOLNAP Szele Balázs Szboabi.elte.
Merevlemezek Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE.
1. 2  1953: Az IBM a merevlemezes adattárolás lehetősége után kutat.  1956: IBM 350 (szekrényméret, 50 lemezes, 4.4 Mbyte, 1200 RPM, 8.8 Kbyte/mp-es.
Merevlemezek tegnap, ma holnap! Készítette: Kőszegi Dávid; EHA: KODSAEI.ELTE; Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
A merevlemez(winchester)
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Honka Ádám. RAMAC szeptember 13 5 megabájt 15 darab, hatalmas 24 hüvelykes tányér író-olvasófej függőlegesen mozog.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Készítette: Szabó Richárd SZRSAAI.ELTE Merevlemezek tegnap, ma, holnap.
Merevlemezek tegnap ma holnap.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Háttértárak By: TR .
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
A korszerű háttértárak KÉSZÍTETTE : RÉPÁS GÁBOR DOMINIK FELKÉSZÍTŐ TANÁR : SPEK KRISZTINA ISKOLA : MAGYAR TANNYELVŰ MAGÁNSZAKKÖZÉPISKOLA, GÚTA.
Háttértárak.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Merevlemezek tegnap,ma,holnap
Előadás másolata:

MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP KÉSZÍTETTE: MOLNÁR BALÁZS (MOBSAAI.ELTE)

Miről is lesz szó… A merevlemez A merevlemez főbb tulajdonságai   A merevlemez története A merevlemezek utóélete és jövője A merevlemez főbb tulajdonságai Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak Összegzés

A merevlemez Számítógépes programok, hatalmas mennyiségű információ tárolására alkalmas adattároló eszköz. Angolul HDD-nek (Hard Disk Drive), vagy winchesternek is szokás nevezni.

A merevlemez története 1955-ben a világ első RAMAC 350 nevezetű 971 kg-ot nyomó merevlemezes adattárolója. 1962-ben jelent meg IBM 1311 néven az első cserélhető mágneslemezes tároló 1970-ben IBM 3330 néven feltűnt az első szervotechnológiát alkalmazó mágneslemez-csomag 1973-ban hozták nyilvánosságra a fix és cserélhető tengelyes IBM 3340 30-30 MB-os tárolókapacitással. A 30-30-as elnevezésből az IBM egyik fejlesztője, Kenneth E. Haughton az ismétlőpuskára asszociált, ezért lett a háttértároló neve winchester.

A merevlemez története 1979-ben feltalálták az első 8 inch-es merevlemezt, IBM 62 PC „Piccolo” néven. 1983-tól a merevlemezek hirtelen fejlődését hozta magával az a tény, hogy abban az időben a személyi számítógépek kora elkezdődött 1985-ben bemutatták az első kártyás merev­lemezt, Quantum Hardcard néven. A SyQuest Technology 1995-ben mutatta be 3,5” átmérőjű eltávolítható EZ 135 Drive merevlemezét. A 2002-ben kiadott meghajtó már 5,7 GB-tal rendelkezett.

A merevlemez története 1991-ben mutatták be az első hordozható számítógépekhez készült a Tanba – 1, 2,5 inch-es merevlemezt. 1997-ben látott napvilágot a nagy írássűrűséggel dolgozó fejeket alkalmazó IBM Giant Magnetoresistive, amiért a feltalálók Nobel-díjban részesültek. 2005-ben a Hitachi Global Storage Technologies felfedezett egy merőleges adatrögzítést alkalmazó technológiát, 233 Gigabitre nőtt egy hüvelykhez tartozó adatsűrűség, mely 115 milliószor nagyobb volt a RAMAC merevlemez adatsűrűségétől.

A merevlemezek utóélete és jövője Az első 1000 GB-os winchestert a Hitachi cég mutatta be 2007-ben A Seagate 2008-ban hozta nyilvánosságra 1,5 TB-os winchesterét. 2008 novemberében elfogadtak egy újfajta USB 3.0 szabványt, 5 GB/sec adatátviteli sebesség és 400 MB másodpercenkénti adatátviteli teljesítmény jellemző rá.

A merevlemezek utóélete és jövője Az évek múltán a merevlemezek ára is csökkenni látszik, ezt szemlélteti a lenti diagram.

A merevlemez főbb tulajdonságai Tárolókapacitása ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá Írási és olvasási sebessége ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). Csatolófelülete ezen keresztül történik az adatátvitel

Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak Particionálás : a merevlemezt particionálás-sal több logikai meghajtóra oszthatjuk fel. Formattálás/Formázás : ahhoz hogy a mágneslemezeken lévő mágneses réteg alkalmas legyen adatok tárolására, létre kell hozni a tároláshoz szükséges rendszert Fájlrendszer: ahhoz, hogy fájlokat tároljunk egy merevlemezen, a PC-nek fájlrendszerre van szüksége, amely megadja a fájl nevét, helyét

Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak Töredezettség: a HDD-n lévő fájlok egy idő után logikailag töredezetté válnak. Oka az, hogy a merevlemez nem tud egy szektornál kisebb egységet címezni, így amikor ír egy fájlt, és az nem tölti be teljesen a szektort, kihasználatlan hely keletkezik Több merevlemez használata: ha több merevlemezünk is van egy csatornán, akkor be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges (master), és melyik legyen a másodlagos (slave, azaz a szolga)

Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak Merevlemez mobilitása: Egyfajta megoldás a külső merevlemez A mobilerack a másik megoldás Biztonság: a merevlemez ugyan viszonylag hosszú élettartamú eszköz, ám meghibásodások itt is előfordulhatnak: a biztonságra megoldás a HDD-k RAID-be szervezése.

Összegzés Az elkövetkezendő években nem lehet tudni, meddig emelkedik az adattárolási kapacitás, de abban bizonyosak lehetünk, hogy továbbra is a legpraktikusabb adattároló eszközként fogják számon tartani a régmúltra visszatekintő merevlemezeket, hacsak egy új „trónkövetelő” nem fog hirtelen az útjába állni.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!