Magyarországi tapasztalatok a közelmúltban és javaslatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november Az Európai Területi Együttműködés Programok stratégiai kérdései Dr. Hámory Jenő.
Ricz András: Az Európai Unió határon átnyúló programjainak hatása Vajdaság regionális fejlődésére MRTT Vándorgyűlés Győr, 2012 november 23.
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Ricz András: AZ UNIÓS HATÁRON ÁTÍVELŐ TÁMOGATÁSOK FELHASZNÁLÁSA A VAJDASÁGI MAGYARSÁG KÖRÉBEN MRTT Vándorgyűlés Kaposvár, 2013 november 22.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Veresegyház, április 25.
„Két keréken Szatmárban“
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
A tételek eljuttatása az iskolákba
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
SOÓS EDIT A határon átnyúló együttműködések továbbfejlesztésének lehetőségei a magyar–szerb határon Szabadka,
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A határmentiség kutatása a számok tükrében Tiner Tibor Selye János Egyetem, Révkomárom MRTT évi Vándorgyűlés, Szabadka, nov
A szlovákiai PHARE CBC programok tapasztalatai és a Magyarország - Szlovákia - Ukrajna INTERREG IIIA program első fordulója HAKSZER Richárd Építésügyi.
Paradigmaváltás a határon átnyúló együttműködési programokban
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
A támogatásra jogosult terület
1 Interregionális pályázatok tapasztalatai, új lehetőségek Thermal Hotel Margitsziget január 30. Csanádi Ágnes vezérigazgató.
szakmérnök hallgatók számára
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
A Magyarország- Horvátország IPA CBC Program. Az előzmények A magyar-horvát határszakaszon a projekt-alapú együttműködést az Európai Unió a 2000-es évek.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Országgyűlési képviselő
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Országgyűlési képviselő
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Vámeljárások korszerűsítése, gyorsabb, hatékonyabb vámvizsgálat az ukrán-magyar határon Dr. Nagy János püőr. dandártábornok Vám- és Pénzügyőrség Országos.
Európai Uniós pályázati lehetőségek a határmenti együttműködésben Veres Csilla irodavezető április 24.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Közelebb az emberekhez november 2.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Európai Unió regionális politikája. Az EU alapító atyjai Jean Monnet ( ) Robert Schuman ( )
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Tudományos és …együttműködés Magyarország – Szerbia
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
A CBC-program a hétköznapokban helyi szinten. INTERREG IIIA Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program / Phare CBC -3 pályázat írása, -2 pályázatban.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Nyíregyháza, április 27. A jövőbeni együttműködés az EU új területi programjai tükrében HU-SK-RO-UA ENPI CBC
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
A határmenti programok aktuális állása
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
A széchenyi Programiroda szerepe a régióban
Előadás másolata:

Magyarországi tapasztalatok a közelmúltban és javaslatok Hogyan mozdíthatjuk elő a határmenti, a transznacionális és az interregionális együttműködést Európában? Magyarországi tapasztalatok a közelmúltban és javaslatok 2009. március17. Felföldi Zoltán Ügyvezető HBF Hungaricum Kft.

A határon átnyúló együtműködések fajtái Határmenti együttműködés: két, vagy több ország határmenti – egymással szomszédos területei közötti együttműködés. A különböző országokban fekvő területek földrajzilag egybefüggőek, egymással határosak. Transznacionális együttműködés: meghatározott nagyrégiókon belüli országok, területek közötti együttműködés (pl. Közép-Európa, Dél-Kelet-Európa) Interregionális együttműködés: az Európai Unió bármely két területe közötti együttműködés, a területeknek az Unión belüli és egymáshoz képesti elhelyezkedésétől függetlenül.

A határon átnyúló együttműködések támogatása az EU-ban A határokon átnyúló – határmenti, transznacionális és interregionális kapcsolatok fejlesztésére az Európai Unió forrásokat biztosít. 2000 (2004) – 2006: Interreg 2007 – 2013: Európai Területi Együttműködés (ETE)

Források nagysága A határon átnyúló kapcsolatokat támogató közösségi források nagysága: 2000 – 2006: Strukturális alapok és kohéziós alap: 213 mrd € (195 mrd € + 18 mrd €) Interreg: 4,875 mrd € (2,29%) Interreg III/A (határmenti): 3,3 mrd € (67,69%, 1,55%) Interreg III/B (transznacionális): 1,3 mrd € (26,67%, 0,61%) Interreg III/C (interregionális): 275 mo € (5,64%, 0,13%) 2007 – 2013: Strukturális alapok és kohéziós alap: 308 mrd € Európai Területi Együttműködés: 7,75 mrd € (2,52 %) Határmenti programok: 5,57 mrd € (71,87%, 1,81%) Transznacionális programok: 1,58 mrd € (20,39%, 0,51%) Interregionális együttműködések: 392 mo € (5,06%, 0,13%)

Fókusz: Kárpát-medence A Kárpát-medencei gazdasági együttműködés szempontjából elvileg a transznacionális és az interregionális programok is szóba jöhetnek, de: Ezekre csekély a forrás A transznacionális és az interregionális programok inkább nagyobb területre/több régióra terjednek ki. Ebben magyarországi és Kárpát-medencei régiók is részt vehetnek, de nem ez a fő fókusz. A Kárpát medencei gazdasági együttműködés szempontjából igazán releváns: határmenti együttműködési programok. Ezért a továbbiakban erre koncentrálunk.

Határmenti programok jogosult területei Magyarországon és a Kárpát-medencében 4 megye kivételével (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém) minden megye Szerbia: Vajdaság (Dél-Bánát és Szerémség csak kapcsolódó területként) Horvátország: A magyar határ és a Dráva közötti területek Szlavónia (Száváig) Szlovénia: É-Ny-Szlovénia Mura és a magyar határ közötti terület Dráva mente (kapcsolódó terület) Ausztria: Burgenland Bécs környéke (déli rész) Alsó Ausztria déli területei (kapcsolódó terület) Kelet-Stájerország (Kapcsolódó terület) Szlovákia: Észak-nyugat Szlovákia kivételével az egész ország (igaz, egy része a magyar-szlovák-ukrán-román négyoldalú program keretében) Nagyszombat megye Pozsony megye Nyitra megye Besztercebánya megye Kassa megye(HU-SK és HUSKROUA is) Eperjes megye (HUSKROUA) Ukrajna (a magyar-szlovák-ukrán-román négyoldalú program keretében) : Kárpátalja A Kárpátokon túl Ivano-Frankivszki és Csernovici megye, utóbbi csak kapcsolódó területként Románia: Szatmár megye Biharmegye Arad megye Temes megye Máramaros megye (a magyar-szlovák-ukrán-román négyoldalú program keretében) Szucsava megye (a magyar-szlovák-ukrán-román négyoldalú program keretében) – kapcsolódó terület

Határmenti programok jogosult területei Magyarországon és a Kárpát-medencében Elvileg a határmenti együttműködésekre jogosult területek jó keretet adhatnak az együttműködésre és a Kárpát-medencei gazdasági kapcsolatok élénkítésére: A kárpát-medence jelentős területeire kiterjed (kivéve É-Ny Szlovákia és Erdély) Nagyon kevés a kárpát-medencén kívüli terület, azok is főleg ún. kapcsolódó területek, korlátozott forráshoz jutási lehetőséggel. DE!!!

Források a határmenti programokra HU-SK-RO-UA (ENPI): 68,6 mo € HU-RO: 211 mo € (248 mo €) HU-SK: 176 mo € HU-HR: 2007-2009: 19,3 mo € (24,3 mo €) 2007-2013: cc 45,1 mo € (56,7 mo €) HU-SRB: 2007-2009: 18,5 mo € (21,7 mo €) 2007-2013: cc 43,2 mo € (50,63 mo €) AT-HU: 82,3 mo € (100,9 mo €) SLO-HU: 29,3 mo € (35,9 mo €) ------------------------------------------------------------------------------------------ Mo rendelkezésére álló összes uniós forrás 2007-2003: 22,4 Mrd € Uniós forrás határmenti együttműködésre összesen 2007-2013: 655,5 mo € (2,9%)

Tapasztalatok A tapasztalatok forrása: Phare CBC programok 2004-2006-os Interreg programok tapasztalatai ETE első két éve EU-szint: Kevés forrás Nem biztos, hogy jó a jelenlegi területi jogosultsági meghatározás. Egy határszakasz mentén található valamennyi NUTS III. szintű terület jogosult egyazon program keretében. Tagállami szint: A pályázati felhívások nagy csúszással jelennek meg (HU-SK, HU-RO 2008. végén, HU-SRB a mai napig nem jelent meg). Ugyanez volt a helyzet az Interreg III/A programban. Magyarország: nyílt pályázat mánia. A forrásokért gyakran állami szervek jelentkeznek, az állam saját magát pályáztatja. Bonyolult pályázati mechanizmus. A szereplők sokszor határon belüli projekteket akarnak végrehajtani, a határmentiség csak ürügy, a határon átnyúló hatás csak papíron létezik.

Javaslatok EU-szint: A határmenti együttműködésre fordítható uniós források növelése (strukturális alapokon belül, más források rovására). Ez a következő költségvetési időszak tárgyalásaira magyar pozíció is lehet. Jogosultsági területek újragondolása. Határmenti sáv automatikus jogosultsága helyett a természetes – természetföldrajzilag és gazdaságilag hagyományosan egybefüggő – régiók kialakítására való kötelezés, jogosultság ezen régiókon belül legyen. Gyakorlatilag az EGTC-k továbbfejlesztése, határmenti fejlesztési régiók alakításának kötelezővé tétele. Egy határszakaszon több régió. Kárpát-medence, Teleki Pál Uniós forrásallokáció ezen fejlesztésirégiókra legyen. Az allokált uniós források egy részét minden egyes régióban kötelezően a régió összetartozását erősítő kiemelt projektekre kelljen elkölteni (út- és hídépítés, határátkelők nyitása, fejlesztése, közösen ellátható feladatok ellátása, etc.), más részét regionális szereplők (önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek határon átnyúló programjaira kelleje szétosztani. Tagállami szint Nyílt pályázatok mellett másfajta forrásallokációs mechanizmus bevezetése (pl. helyi érdekegyeztetés, kiemelt projektek). Állami szervezetek projektjei ne versenyezzenek, ezeket kiemelt projektekként valósítsák meg. A pályázás és végrehajtás radikális egyszerűsítése. Valódi határon átnyúló projektek.

Köszönöm a figyelmet! Felföldi Zoltán Ügyvezető HBF Hungaricum Kft.

Elérhetőségeink HBF Hungaricum Kft. Cím: 6000 Kecskemét, Vacsi köz 8/a Tel: (76)503-640 Fax: (76)503-641 E-mail: titkarsag@hbfhungaricum.hu Web: www.hbfhungaricum.hu Innov Hungaricum Kft. Cím: 6724 Szeged, Pulcz u. 46. II. 206. Tel/fax: (62)310-002 Tel: (20)561-9855 E-mail: innov_hungaricum@innovhungaricum.hu Web: www.innovhungaricum.hu HDI Consulting Kft. Cím: 1088 Budapest, Puskin u. 12. Tel/fax: (1)267-3212 E-mail: titkarsag@hdiconsulting.hu Web: www.hdiconsulting.hu