Az idézés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Juhász Gyula Trianon 1.
Advertisements

Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
A házasság még nem a mennyország
Az állandó határozó és a vonzat
Távol, de mégis közel!!!.
Gondolatok a barátságról szeretettel barátaimnak
FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG Elnök: Dr
Többszörösen összetett mondatok
Mondatelemzés Összetett mondatok.
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Az én Nyugatos költőim Tóth Árpád József Attila Ady Endre Juhász Gyula
Jó reggelt- Isten hozott !.
Egy magyar reneszánsz kompozíció
Az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
A NYUGAT
Regények és versek Totó.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
Forradalmi költészete
Zene: Charlie - Ha messze mész
Ütemhangsúlyos verselés. Vitézek, mi leheta 6 ez széles föld feletta 6 szebb dolog az végeknél?b 7 Holott kikeletkorc 6 az sok szép madár szól,c 6 kivel.
Üzleti Szakközépiskola 12. A osztály "Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak. A jövőnek élünk: a szépért s jóért, amit.
Arany János: A walesi bárdok.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Kovácsné Balla Györgyi ajánlata
Jó reggelt- Isten hozott !.
Oxford Czinege Julianna Trinity Term Mi volt nehéz? Minden héten volt tutorialom, ami azt jelentette, hogy minden hétre kellett írnom egy dolgozatot.
Petőfi Sándor: János vitéz
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
H2O Projekt Projektszponzor: Dr. Kürti Sándor, PhD Kürt Zrt. Projektvezető: Rácz Tünde Fatima Kulturális antropológus Tudományos.
A reformkori romantika Magyarországon
Eltéphetetlen kötelékeink
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Készítette:Hagymási Réka 11.P
International Symposium on Singing in Music Education Demonstration with class of the ELTE Trefort Ágoston Secondary School and Teacher Training Institution.
Babits Mihály ( ).
Felvidék kulturális öröksége Régmúlt és jelen. Felvidék néphagyománya Felvidék neves városai Írók, neves személyiségek Szlovák-magyar viszonyok - kitekintés.
Lelki felkészülés karácsonyra, Jézus születésének ünnepére.
Erdélyi barangolások:
Galilei és az Inkvizíció
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
BÖLCSESSÉGEK A MISZTÉRIUMBAN.
Készítette: Hundzsa Ferenc Jenei István Szombati Sándor Felkészítő tanár: Borbola Tímea Erkel Ferenc Gimnázium, Gyula.
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
parainesis=intelem, buzdítás (görög szó) Kölcsey Kálmán Kölcsey Ferenc saját halálára gondolva, annak idejét nem ismerve jó előre meg akarta fogalmazni.
Versmondó Alkalmazás Készítette: Heizer Olivér
Arany János élete és munkássága
Tanulmányi kirándulás 2016
Emlékhelyek, régi építmények
Petőfi Sándor Nemzeti dal
JANUÁR 22..
Pataki Luca & Kovács Inez
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Mit kell megtanítani, mit lehet kihagyni?
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Juhász Gyula Trianon 1.
Juhász Gyula Trianon 1.
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Iglódi István rendezése
Ady Endre megzenésített versei
Alkotó jellegű és játékos gyakorlatok
Előadás másolata:

Az idézés

Kinek melyik művéből való az idézet? „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Balassi Bálint: Egy katonaének „Elvadult tájon gázolok: / Ős, buja földön dudva, muhar.” Ady Endre: A magyar Ugaron

„Fényesebb a láncnál a kard, / Jobban ékesíti a kart,” Petőfi Sándor: Nemzeti dal „Messze jövendővel komolyan vess összve jelenkort; / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!” Kölcsey Ferenc: Huszt

„Tüzesen süt le a nyári nap sugára Az ég tetejéről a juhászbojtárra.” Petőfi Sándor: János vitéz „Edward király, angol király / Léptet fakó lován:” Arany János: A walesi bárdok „Egy, csak egy legény van talpon a vidéken, / Meddig a szem ellát puszta földön, égen;” Arany János: Toldi

Figyeljétek meg a két mondat közti különbséget! a) „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet.” (Kölcsey Ferenc) b) Kölcsey azt mondta, hogy bölcsességre az élet tanít.

a) „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet.” (Kölcsey Ferenc) idéző mondat Molnár Ferenc a következőt vallotta egy alkalommal: „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni.” idézet a) „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet.” (Kölcsey Ferenc)

idézet „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni” – mondta Molnár Ferenc. idéző mondat Molnár Ferenc a következőt vallotta egy alkalommal: „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni.”

A párbeszéd helyesírása - A kéket kérem – felelte Kata. - Honnan ismered őt? – érdeklődött Péter. - Jaj, de szépet rajzoltál! – kiáltott fel Pisti.

Molnár Ferenc a következőt vallotta egy alkalommal: „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni.” „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni” – mondta Molnár Ferenc.

idézet „Csak az kedves nekünk igazán - hangoztatta Molnár Ferenc -, amit félünk elveszíteni.” idéző mondat

Idézzük tartalom szerint az alábbiakat! „Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – mondta Lucifer Madách Imre művében. Lucifer azt mondta Madách Imre művében, hogy nem adhat mást, csak ami a lényege.

Kosztolányi Dezső azt írta: „Szeretnék élni, élni örökig!” Kosztolányi Dezső azt írta, hogy örökké szeretne élni.

Juhász Gyula régi kedveséről írja: „És én úgy őrzöm e mosolygást, /miként a napsugárt a tenger[…]” Juhász Gyula azt írta régi kedveséről, hogy úgy őrzi a mosolygását, mint a tenger a napsugarat.

„Használni s nem ragyogni akarok” – jelentette ki Petőfi Sándor. Petőfi Sándor azt jelentette ki egy alkalommal, hogy használni akar, nem pedig ragyogni.

Az idézés Mások gondolatait – mondatait, közléseit – kétféleképpen idézhetjük: szó szerint és tartalom szerint. A szó szerinti idézés (egyenes idézet) mondatformája idéző mondatból és idézetből áll. A tartalom szerinti idézést (függő idézet) rendszerint alárendelő mondatban fogalmazzuk meg. Az idézetet tartalmazó mellékmondatban az eredeti szöveg személyragos alakjai – a főmondathoz igazodva – megváltoznak.

Idézzük szó szerint háromféleképpen és tartalom szerint a következő idézetet: „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól” (Mikszáth Kálmán)

„Elbeszélni nem regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól” – vallotta Mikszáth Kálmán. Mikszáth Kálmán mondta: „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól.” „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam - fejtette ki Mikszáth Kálmán -, hanem a magyar paraszttól.” Mikszáth Kálmán bebizonyította, hogy elbeszélni nem regényíróktól tanult, hanem a magyar paraszttól.

A forrásmegjelölés szabályai

Válassz ki a felsoroltak közül 9 kifejezést, és tetszőleges sorrendben írd be a bingószelvényedbe! párbeszéd idéző mondat személyragok idézet idézőjel helyesírás kettőspont tartalom szerinti gondolatjel szó szerinti egyenes idézet három függő idézet

Figyeljük meg a két forrásmegjelölés közti különbséget! Takács Etel: A magyar nyelv könyve 7-8., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2011. Grétsy László: Nyelvi játékok – nyelvi nevelés, 1967, Magyar Nyelvőr 91, 171-82.

http://nyelvor.c3.hu/period/1361/136109.pdf

Készítette: Vizi Bernadett 2013 Köszönöm a figyelmet!