Kereskedelemtan 2 Gagyi termékek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Piaci tökéletlenségek
Advertisements

1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Forgalmazás 1. példa A forgalmas órában egy vállalat.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
Diákversenyek 15 éve, a kezdetektől napjainkig Diák Menedzsment Bajnokság, 15. születésnap.
Automatikus szállítási hűségprogram
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Váll. ir. ktg-e: I. Értékesítés nettó árbevétele II.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
Kérjük halkítsák le telefonjukat!
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
A vállalat pénzügyi modellezése ÁKFN struktúra
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje A fazekas műhely példája és más egyszerű példák a vállalat modellezésére, rendszermátrix számításokra.
A MILLIOMOS KÉPZÉS © Success Systems International – 2006
Statisztika Érettségi feladatok
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
® ACN - Áttekintés március 21. MAGYARORSZÁG.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mi is tulajdonképpen SprintWealth üzlet? A SprintWealth weboldalról szoftvereket és e-könyveket tölthetsz le 29 USD regisztrációs díj ellenében. Az oldal.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Költségek Termelés Q Állandó Költség FC Változó VC Összköltség TC
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A mi projektünk Hemrik Balázs, Mandják Bendegúz, Pápai Dénes, Palotai Marcell.
Anyagok 3. feladat 168. oldal.
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Fenntarthatatlan gazdaság avagy a „politikai korrektség” diszkrét bája.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
2006. január 27. Telefonos feladat Egy világhírű zeneszerző születési éve olyan négyjegyű szám, mely jegyeinek összege kétjegyű prímszám. Az utolsó számjegye.
Kormányszóvivői tájékoztató. ESÉLY A FALUNAK ÉS A MAGYAR VIDÉKNEK Agrár- és vidékfejlesztési költségvetés 2005.
START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda TEMESVÁR. Állami támogatási rendszer Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Nemzeti Ifjúsági Iroda Kultusz.
Matematika felvételi feladatok 8. évfolyamosok számára
13. A zillmerezés, mint bruttó
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
A magyar csapat pekingi szereplése Prezentáció a Pekingben érmet szerző magyar sportolókról.
Bontsd fel a zárójeleket, vonj össze, majd helyettesíts be!
= ) 12) ) 14) ) a) b)
Exponenciális - Logaritmus függvények, Benford fura törvénye
Ki az aki meg van elégedve az anyagi helyzetével? Ki az aki nincs megelégedve az anyagi helyzetével? Ki az aki szeretne az anyagi helyzetén változtatni?
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Környezettudatos marketing Tóth Gergely. Hogyan üzenhetünk?  Üzenet  Csatorna  Reklám  Plakátok  Költségvetés  Profizmus  Hitelesség?  Tettek.
Termék & Márka Kopcsay László.
Nyomás, nyomóerő és nyomott felület kiszámítása
Energiatakarékos tetőszerkezet
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
Közgazdaságtan 3 Adam Smith és a láthatatlan kéz
Számtani és mértani közép
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Mikroökonómia gyakorlat
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Üdvözöljük GWIBIZ WORLDWIDE Üzleti Tájékoztatón. Legdinamikusabban fejlődő üzletek a világon! GWIBIZ WORLDWIDE Trendágazat Internet + vásárlás.
Budapesti Corvinus Egyetem, Számvitel tanszék
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
Kereskedelemtan 2 Termékek
Felesleges termék Carelmantól az elemes műanyag csillárig Dr. Szigeti Cecília Köszönöm az ötleteket Tóth Gergelynek és Szvetelszky Zsuzsának.
Felesleges termék és a natúrhatnám fogyasztó Dr. Szigeti Cecília
Az árképzés pszichológiája
Előadás másolata:

Kereskedelemtan 2 Gagyi termékek Tóth Gergely

?

Két kis lustaságstruktúra

Kis félelemstruktúra

Kis kényelemstruktúra

A közlegelők tragédiája (Hardin, 1968) Közlegelő, hagyományok 10 gazda, 1-1 tehén Darabonként 1000 font súlyúak Valaki kicsap még egy tehenet Kevesebb fű, 900 fontra fogynak … Kerekes Sándor, Környezetgazdaságtan c. könyve alapján

A közlegelők tragédiája (Hardin) A tehenek száma Egy tehén súlya A kéttehenes gazdák állatainak együttes súlya A tehenek összsúlya 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 1000 900 800 700 600 500 400 300 200 100 1800 1600 1400 1200 10000 9900 9600 9100 8400 7500 6400 5100 3600 1900

A bűn struktúrái

A bűn struktúrái „A személyes bűnben gyökereznek, és ezért mindig a személyek konkrét tetteihez kapcsolódnak, akik ezeket létrehozzák, megerősítik és felszámolásukat megnehezítik. Így megerősödve terjednek, és további bűnök forrásaivá lesznek az ember magatartását befolyásolva.” „…egyéni bűnök felgyülemlésének és halmozódásának gyümölcsei.” Sollicitudo rei socialis (1987) Reconciliatio et poenitentia (1984)

A bűn struktúrái „Itt nagyon is azok személyes bűnéről van szó, akik jogtalanságot kezdeményeznek, pártolnak, abból hasznot húznak; akik tehetnének valamit a szociális bajok elkerülésére, megszüntetésére vagy legalább határok közé szorítására, de lustaságból, félelemből vagy cinkos egyetértő hallgatással elmulasztják ezt megtenni; akik titkos egyetértésből vagy közömbösségből csak eltűrik azt; akik menekvést keresnek abban, hogy a világot megváltoztatni úgysem tudják, … A valóságos felelősség tehát személyekben rejlik.” Sollicitudo rei socialis (1987) Reconciliatio et poenitentia (1984)

Esettanulmány: USA egészségügy Bár a SiCKO ugyanazon a provokatív és szenzációvadász ösvényen jár, mint a rendező előző filmsikerei, az Oscar-díjas KÓLA, PUSKA, SÜLTKRUMPLI és minden idők legsikeresebb dokumentumfilmje, a FAHRENHEIT 9/11, mégis valami egészen mást jelent Michael Moore számára. SiCKO az ostoba és néha kegyetlen amerikai egészségügyi ellátási rendszer szívvel-lélekkel felvázolt portréja, olyan emberek nézőpontjából elmesélve, akiknek egészen különleges és bizarr kihívásokkal kellett megküzdeniük azért, hogy a nekik kijáró ellátásban részesülhessenek. Mark Twain és a híres amerikai komikus és társadalomkritikus, Will Rogers nyomdokaiban járva a SiCKO a humort használja eszközéül ahhoz, hogy megejtő történeteket meséljen el nekünk, és ahhoz, hogy rávezesse közönségét arra, hogy egy alternatív ellátási rendszer az egyetlen megoldás a problémára.

Termék témák Káros termékek Csökkentett élettartamú termékek Túlcsomagolt termékek Termék visszaélések Messziről szállított termékek Felesleges termékek

3. Túlcsomagolt termékek

Egy kis csomagolás? Kozmetikai ecset, 4x-es csomagolásban… Tea a polcra kerülésig gyűjtődoboz a dobozban x darab, átlátszó műanyagban a polcon külső fólia zöld doboz, mely az „elemeket” tartalmazza műanyag csomagolás a teásdobozon maga a teásdoboz a filter papírcsomagolása a filter a teafűvel Gyűjtő: Csizmazia Nóra – Szauer Veronika , Koppányi Gergely – Murguly Gábor, PTE, 2006

87 g = 27 g +28 g +32 g ? 18 g 105 g ?

1 g ? 20 g 32 g ? ? 11 g

60 g 57% 255 Ft 3 g 3% 13 Ft 24 g 23% 102 Ft 18 g 17% 77 Ft 105 g 100% 447 Ft

Termék / kacat arány 60 g / 105 g = 57% Pedig lehetne 60 g / 63 g = 95%

4. Termék visszaélések

Révay lexikon Termék vagy termény általában minden, ami a természeten megterem, tehát az állat, a növény, még a kő is. Ezért a historia naturalis neve termékrajz vagy terményrajz. Szorosabb értelemben a termény a növénynek valamely része, kivált amelyet az ember valamely célra termeszt, tehát a széna, dohány, takarmány, sarjú, burgonya, szalma, stb. is.

A termékek egy része átverés! Megveszed a CD-t Csak 999 Ft! Installálod Meglepődsz (1), lemez mindig kell hozzá Belső oldalon regisztrációs kód, beütöd Meglepődsz (2), még egy reg. kód, beütöd Meglepődsz (3), telefonos regisztráció, új kód Meglepődsz (4), törléskor is regisztrálni kell! Végre elindul, ekkor lepődsz meg igazán (5)!!!

Hogy védekezhetsz? Általános műveltség Modern műveltség A Révai Nagy Lexikona egy magyar nyelvű általános lexikon, melyet a Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság adott ki 1911 és 1935 között. Általános műveltség Modern műveltség Szükséged van rá? Ha igen, ne csak az árát nézd! Ismerd a céget! Ne járj „olyan” helyekre!

A termékek egy része tehát átverés. A termékek egy része emellett indokolatlanul szennyezi a környezetet!

5. Messziről szállított termékek

Miért jobb… A szőlő Chiléből? A spárga Peruból? A brauburn alma Thaiföldről? A főtt gesztenye Kínából? A gyöngyhagyma és a csirke Hollandiából? A zöldpaprika Marokkóból? A tarkabab Spanyolországból? A báránycomb Új-Zélandról? Gyűjtő: vegyes gyűjtés , PTE, Ökomarketing, 2006

Komparatív előnyök elmélete???

Nem mind magyar, ami nemzeti színű… Tesco, fűszerek. BORS. Címer az üvegen: Hazai Arany. De a bors sajnos Indonéziából érkezett… Tesco, zöldség-gyümölcs. ÉTKEZÉSI SZÁRAZBAB. Szintén a magyar zászlós címerrel, és természetesen Kínából. A FOKHAGYMÁT a Csertus és Társa Kft forgalmazza. Az írás szerint a cég Makón van bejegyezve. Ezen felül fel van tüntetve a méret és a darabszám. Láthatjuk azt is, hogy első osztályú termékről van szó, valamit a csomagolás és a szavatossági idő dátumát, idejét. Az ábra: piros fehér zöld zászlóba csomagolt fokhagyma. Egyértelműen a termék magyar voltára utal. Ezen felül a három nyelvű felirat arra enged következtetni, hogy exportra is szállítják, ami ismét megtévesztő lehet. A Makó szó előbb található, mint a termelés igazi színhelye, Kína. Ráadásul csak rövidítésben írják a származási helyet, így hát minden adott, hogy a felületes szemlélő elsikkadjon a valódi információ felett. Gyűjtő: Grozsdics Anita – Szabó Tamás, 2006 Zoltán Dénes, PTE, Ökomarketing, 2005

Tesco gazdaságos papírzsebkendő A nagyobb kiszerelés gazdaságosabb… Gyűjtő: Fajt Gergő – Nagy Eszter – Novreczky Kamilla , PTE, Ökomarketing, 2006

6. Felesleges termékek

Ez így is volt egy darabig… Mi a piaci logika? Az embereknek az jó, minél több terméket kapnak minél alacsonyabb áron Ez így is volt egy darabig…

Jövedelemnövekedés és határboldogság Forrás: Ringier

Mi az (eltorzult) piaci logika? Az embereknek az jó, minél több terméket kapnak minél alacsonyabb áron Ezt a minél nagyobb verseny garantálja A termelőknek, kereskedőknek szintén ez jó, hiszen hatékonyságuk javul, piacuk bővül Szabad (szélsőségesen liberális) globális (mindenek feletti) verseny

A termékek elméleti eloszlása

A gagyi termék csak a jéghegy csúcsa Ember szolgálata helyett az emberen uralkodó termékek!