Szénhidrátok Dolce vita………
Eredet/elnevezés A szénhidrátok élő szervezetek által termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, melyekben a H:O arány legtöbbször 2:1 (mint a vízben), ezért régen a szén hidrátjainak gondolták őket.
Fogalmak Oxocsoport:1.C-atom kettős kötésű O-ja Hidroxilcsoport: a C-atomok –OH csoportja Éterkötés: vízkilépés mellett kialakuló o-kötés két monoszacharid között. Gyűrű-nyílt lánc: hexózokra jellemző. Az 1C-atom és az 5.C- atom között kialakuló kötéssel, közben a 6.C-atom oxocsoportja hidroxilcsoporttá alakul. ( O-ból= OH ) Alfa-béta glükóz: a molekula síkjához képest hol helyezkedik el az 1.C-atom hidroxilcsoportja ( függőlegesen, vagy vízszintesen)
D-L konfifugáció A szénhidrátokban a szénatomokhoz kapcsolódó atomok (H), illetve atomcsoportoknak (OH) kétféle térbeli elrendeződése, ún. konfigurációja lehet az L- és a D. Konfiguráció: egy molekulában a szénatom körül az egymással közvetlenül nem kapcsolódó atomok, atomcsoportok viszonylagos térbeli elrendeződése.
Alfa-béta konfiguráció Az 1.C-atom hidroxilcsoportjának elhelyezkedése a molekula síkjához viszonyítva. OH OH Béta-glükz Alfa-glükóz
Oxo-Hidroxil-csoport oxocsoport hidroxilcsoport
Más szerves vegyületek energiaforrás Más szerves vegyületek építőelemei Tartalék tápanyag Növényi szövet váza
Csoportosításuk 3-7 szénatom C6H12O6 100/1000 Monoszacharid (C6O12H6)n Szénatomszám szerint monoszacharid diszacharid poliszacharid 3-7 szénatom C6H12O6 100/1000 Monoszacharid (C6O12H6)n 2 Monszacharid C12O24H12
Monoszacharidok Ribóz dezoxiribóz Glicerin- aldehid Glükóz fruktóz pentózok hexózok triózok Ribóz dezoxiribóz Jellemzői Egyszerű cukrok vízben oldódó Édes ízű, Kristályos anyag Glicerin- aldehid Glükóz fruktóz
Glükóz gyűrű-nyílt lánc hidroxilcsoport oxocsoport A nyílt láncú glükóz gyűrűvé zárul. Az 1. és az 5. szénatom között kialakuló kötéssel, vízkilépés közben. Glükóz gyűrű-nyílt lánc
Diszacharidok Két monoszacharid molekulából képződnek vízkilépéssel / kondenzáció/ . A kapcsolat két hidroxilcsoport között jön létre éterkötéssel. Szintén édes ízű, vízoldékony vegyületek. R és Q= monoszacharid
1.szénatom 4.szénatom
Diszacharidok szénatom glikozidos OH-ja és a Formái maltóz cellubióz szacharóz szénatom glikozidos OH-ja és a 4. szénatom OH-ja között. (1-4' éterkötés)
180’os elfordulás maltóz cellubióz
Poliszacharidok Sok monoszacharid egységből épülnek fel. Formái cellulóz keményítő glikogén Poliszacharidok Sok monoszacharid egységből épülnek fel. Többségük nem édes és vízben nem oldódik.
Cellulóz beta-glükóz egységekből épül fel. Általános képlete: (C6H12O6)n. Fonalszerű, lineáris molekula. Fehér színű, íztelen, szilárd anyag. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan. Biológiai jelentősége: növényi vázanyag (sejtfal). Felhasználás: papír- és textilipari nyersanyag; filmek, lakkok, műszálak gyártása.
Keményítő Amilóz és amilopektin egységekből épül fel! alpha-glükózegységekből épül fel. Általános képlete: (C6H12O6)n Amilóz és amilopektin egységekből épül fel! az amilopektin esetében elágazások találhatók Fehér színű, íztelen, szilárd anyag. Hideg vízben nem oldódik, forró vízben kolloid rendszert képez. Biológiai jelentőség: a növények raktározott tápanyaga.
Glikogén, kitin, heparin Biológiai jelentőség: állati tartaléktápanyag (máj, izmok). Kitin A cellulózhoz hasonló szerkezetű. Biológiai jelentőség: Az ízeltlábúak és egyes férgek kültakaróját képezi. Heparin Vízoldékony. Biológiai jelentőség: alvadásgátló.
cellulóz keményítő