A helység kalapácsa 32/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
A görög epika.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
A szeretet himnusz értelmezése
„Amikor szeretünk, Isten felé közeledünk, aki minden szeretet forrása és tűzhelye.” (George Sand)
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
József Attila kései lírája
Olvasás és internet Valaczka András, Tündérszép Ilonához •Az égitestek mondái, elnevezései •Eredetük, a hozzájuk fűződő mítoszok •Külön téma lehet.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Gondolatok a barátságról szeretettel barátaimnak
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Az ókori görögország művészete Pukkai Judit. Építészet Knosszosz, Mükéné, Athén Knosszosz, Mükéné, Athén Paloták pl. knosszoszi Paloták pl. knosszoszi.
Nyírségi Református Egyházmegye Területi Presbiteri Találkozók február 26. Rakamaz március 4. Nyírmada március 18. Nyírbogát március 25. Ibrány április.
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Tedd fel a kérdést magadnak, miután elolvastad a levelet!!! “Elfussak ?"
Mindenben keresni és megtalálni Istent.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A 9.B osztály Az osztály (eddigi) említésre méltó jelenetei. Sajnos az avatóról van még csak képünk, de majd később csinálunk. Na de nem ilyeneket :
Petőfi Sándor ( ).
Logika Érettségi követelmények:
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
Magyar népmese 4. osztály
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Forradalmi költészete
Ádventi ráhangoló gondolatok
Szemelvények diákok dolgozataiból
A Paradicsom és a Pokol.
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A napraforgó tulajdonsága: Borús id ő ben is a nap felé fordítja fejét.
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad a levelet!!!
A műeposz útja a római irodalomtól a barokkig
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Moliere /A.
Vörösmarty Mihály 19/A.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Hogyan hárítsuk el a tolakodó pasikat?
Spurgeon gondolatai.
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Rajna Zoltán: Mátyás ifjúkora
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
A rapszódia műfaja 29/A. 1. Irodalom – zene - irodalom A homéroszi történeteket előadó énekes: rapszódosz Egyszerre csak egy-egy darabot tud előadni Rapszódia:
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad ezeket a gondolatokat!
Zene: Je pense à toi Elôadja: Richard Abel Kattints Mi a Szerete t…
Petőfi és a média 27/A.
Karácsony Ha szerencsénk van havazik és nem tűnik minden annyira szürkének. Mostanában, hogy jön az új év és a Karácsony, csak fázol és meg-megállva.
Volt egyszer egy sziget,ahol emberi érzések éltek:
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
Petőcz András: Könyörgés 30/B. Hogyan elemezhetünk egy ilyen rövid művet? Életrajzi háttér: 1959-ben született, a nyolcvanas évek egyik formabontó irodalmi.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
1968 franciaországi eseményei A Petőfi Sándor Gimnázium bemutatója.
THEOGONIA Az istenek születése.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
A megnyomorított ember rajza az orosz realizmus irodalmában
Homérosz világa Az Iliász és az Odüsszeia összevetése Összefoglaló óra
A romantika.
Vojtina ars poeticája:
Isten, hazánkért Népénekek – SzVU293.
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

A helység kalapácsa 32/A

1. Irodalomtörténeti háttere felismerhető benne Vörösmarty kicsúfolása a Zalán futása, illetve Cserhalom című eposza egyes fordulataira utal pl Vörösmartynál a hős Ete vitéz: Mindene nagy: vasa nagy, dárdája nagy, ő maga is nagy Petőfinél: Szélestenyerű fejenagy nem a személyt támadta, hanem az elavult formát a stílusdemokratizmus és a népiesség jegyében nemzedéki lázadás is (21 éves 1944-ben)

2. Paródia vagy travesztia? az eposzi stílust megtartva alantas téma, nevezetesen: trójai háború vagy honfoglalás helyett kisszerű csetepaté, kocsmai verekedés ennyiben - paródia de mivel a stíluseszközöket is elrontja, egyben már - travesztia is

3. Az eposzi kellékek kicsúfolása kifordított invokáció, nem kérés, hanem kijelentés, a Múzsa helyett az elbeszélő személye kerül középpontba (szeretnek az istenek engem, rémítő módra szeretnek) díszítő jelzők: olyan tulajdonságra utalnak, ami nem is áll (Szemérmetes Erzsók), vagy olyanra, ami nem emberi nagyságot fejez ki (Fondor lelkületű egyházfi, szélestenyerű fejenagy) deus ex machina: istenek helyett az amazontermészetű Márta avatkozik be, a helybeli lágyszívű kántor felesége

a seregszemle egy része a cigánybanda bemutatása: hősök helyett nevetséges, kisszerű sőt fogyatékos alakok kancsal hegedűs, a félszemű cimbalmos és a bőgő sánta húzója 4. Az irónia eszköze Környékezve csalántól S a növények több ily ritka nemétől, Áll a díszes kocsma

5. A megfordítás eszköze az első énekben a templom eposzhoz méltó középület, a második énekben a kocsma is ilyen méltó középületté válik alantas nyelvi fordulatok - „a pokolbeli kínok bicskája” - „a kétségbeesés bunkósbotja” - „ártatlan vagyok én, / Mint az izé”

6. A kontraszt eszköze magasztos hang után hirtelen hétköznapi „védőszárnyadnak alatta ily gondolatok születtek nem tökkelütött koponyájában” „Hah, de mi szörnyű zaj,  Mily lárma riasztja  Egyszerre az egyház  Temetői nyugalmát?  Mennydörgés?  Vagy kásának forrása fazékban?…  Nem!  Ott ember hortyog.” 

7. Eltérés a nyelvi normától szószaporítás, felesleges fecsegés (pleonazmus) az orr alatti nyílás a nem szőke fejű cigánygyerek „kétszárnyú seregélyek látványának látása melyet láttak” a díszítő jelzők némelyikét is nevetségesen hosszúra nyújtja, s úgy ismételgeti: vitéz Csepü Palkó, / A tiszteletes két pej csikajának / Jókedvű abrakolója