A LEMSEGED, Z. (2003): An integrated approach to taphonomy and faunal change in the Shungura Formation (Ethiopia) and its implication for hominid evolution.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Függvények.
Rajz alapfogalmak rajzeszközök, szerkesztések
Paleobiológiai módszerek és modellek 11. hét
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Függvénytranszformációk
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Mérés koordináta mérőgépen KMG programozásának alapjai
Növényökológia terepgyakorlat Fajok asszociáltságának vizsgálata I.) Az egyes esetek TAPASZTALT gyakorisága 1. táblázat A faj B faj+- +aba+b.
Növényökológia gyakorlat Fajok asszociáltságának vizsgálata I.) Az egyes esetek TAPASZTALT gyakorisága 1. táblázat A faj B faj+- +aba+b -cdc+d.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Adatmodellek A modellezés statisztikai alapjai. Statisztikai modell??? cél: feltárni, hogy bizonyos jelenségek között létezik-e az általunk feltételezett.
Nemparaméteres próbák
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Statisztika a szociológiában
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
Statisztika.
Lineáris függvények ábrázolása
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
(A rovarok tájékozódása)
Adatleírás.

11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
„Taxonok mintákban” típusú adatmátrix
Paleobiológiai módszerek és modellek 2. hét
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Számtani és mértani közép
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Minőségbiztosítás 11. előadás
Valószínűségszámítás II.
2. gyakorlat Esőkarakterisztika
Alapfogalmak, adatforrások, szűrés
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19)
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
A számítógépes elemzés alapjai
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
A számítógépes elemzés alapjai
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Leíró statisztika gyakorló feladatok október 15.

Függvényábrázolás.
Adatelemzési gyakorlatok
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
1 Jóga mint kiegészítő medicina publikációs trendek statisztikák előadó: Dr. Kováts Dea Judit 1.
5. Kalibráció, függvényillesztés
A leíró statisztikák alapelemei
Gazdaságinformatika MSc labor
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
Quine-McCluskey Módszer
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Előadás másolata:

A LEMSEGED, Z. (2003): An integrated approach to taphonomy and faunal change in the Shungura Formation (Ethiopia) and its implication for hominid evolution. - Journal of Human Evolution, 44., p. Korreszpondancia-analízis

Számos élőlénycsoport evolúciója, diverzifikációja és kihalása összefügg a lezajló regionális és az ezt okozó globális környezetváltozással. A fauna-fejlődés és a környezeti változások között nem egyszerű egyértelmű kapcsolatokat felismerni.  az ősmaradványrekord nem folytonos  tafonómiai torzítás Shungura Formáció (Etiópia)  nagy leletgyakoriság  sok lelőhely  viszonylag folytonosnak tekinthető rétegoszlop  korábban több nagyobb kutatóexpedíció is lezajlott a területen (részletes dokumentáció; több, mint lelet) Problémafelvetés

 egyváltozós  többváltozós  az adatokat táblázatos formában is közlik Vizsgálati módszerek Korreszpondancia-analízis  A táblázatba rendezett mérési adatok úgynevezett korreszpondancia-analízis segítségével értelmezhetőek.  A teljes szórást a Chi-négyzet statisztika képviseli, amelyet sor, illetve oszlop statisztikára bont az elemzés.  A statisztikai eljárás a könnyebb interpretálhatóság kedvéért a kapott eredményeket egy kétdimenziós térben ábrázolja.  A koordináta-rendszer tengelyeinek az esetek nagy részében nincs információs tartalmuk. A felvitt pontok távolsága a köztük lévő összefüggés szorosságának mértékét jelzi (pl.: taxonok hasonló környezeti igényekkel; lelőhelyek hasonló taxonómiai összetétellel).

Az egyváltozós elemzések segítségével kimutatták a környezeti változás lefolyásának menetét (folyamatos faunaváltozás A-G-ig).  AB – CD csökkenő csapadékmennyiség, de nincs bizonyíték az erdei közösségek visszaszorulására  E – F a nyílt, füves területek válnak uralkodóvá  G a csapadékmennyiség ismét nő, a vegetáció azonban fokozatosan egyre nyíltabbá válik Korreszpondancia-analízis segítségével kidolgoztak egy módszert, mellyel a lelőhelyek összehasonlíthatóak lesznek a tafonómiai torzítás ellenére is.  felhalmozódási körülmények – megtalált csontok (recens)  lelőhelyek – megtalált csontok (fosszilis)  lelőhelyek – taxonok (fosszilis) Eredmények