Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Alsónémedi A falu bemutatása
Mindenszentek temploma Pécs
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Készítette: Albert Krisztina
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Készítette: Tóth Evelin
A volt internáló tábor hasznosítási irányai
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Magyarország a reformkorban
Kémiai anyagok felhasználása az iparban Comenius-project.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
Az urbanizáció és városaink
Az urbanizáció és városaink
Készítette: Vér Krisztina SZIE-GTK-GM-BA Levelező képzés
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
BÜKKSZÉK.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Márok A falu bemutatása.
Bihartorda.
Somogybükkösd.
Baranya megye Kishajmás Község. A község adatai RégióDél-Dunántúl Rangközség Terület1176 hektár Népesség fő Népsűrűség89,76 fő/km2 Lakósság216.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Készítette: Kleri Dzsenifer
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Világ legrégebbi még lakott városa
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Tihany.
Jászapáti népességének változásai
Verpeléti 24 lakásos társasház Egerszalóktól 11 kilométerre
Nagyenyed.
A rómaiak nyomában.
Ismerd Meg Egert Készítették: -Soltész Bence -Takács Tamás
Felvidék.
Napkor A mi településünk.
Gyöngyös jellegzetességei
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
DORMÁND.
Nagyfüged.
Városunk: Hatvan.
Hogy szerepelhet a Jobbik az önkormányzati választáson? László Róbert választási szakértő Political Capital.
Kávás.
Készítette: Geringer Dzsenifer
BME Urbanista építész Msc Környezettervezés 3. feladat Czelnai Zsolt, Perge Márton
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
                                                Kisnána.
Windsor Castle - A Windsori Kastély
Sárrétudvari.
AZ ERDÉLYI KÖRÚT Pályázat: Határtalanul informatika.
3. A Kijevi Rusz és a magyarok Magyar őstörténet 2015/2016, 2. félév.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
E G E R S Z A L Ó K.
Veresegyház.
Szalay Petra, Almási Lilla
Kistérségi település elemzés
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Kolozsvár.
Előadás másolata:

Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel

1. emlékhely Eger Eger városa, ez a több mint ezer éves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és a diákok városát.

Sirok 2. emlékhely Siroki vár A Mátra keleti részén egy magányos vulkáni hegycsúcs, a 296 m magas Várhegy tör az égbolt felé, rajta Sirok várának falaival. A siroki vár legrégibb története és nyoma még az avarok idejére nyúlhat vissza, akik (egyes feltételezések szerint) a védelemre oly kitűnően alkalmas Várhegyet, megerősítették, és állandó állomáshelyet telepítettek ide. Uralmuk után a VIII. század idején a benyomuló szláv törzsek szállták meg, és saját céljaiknak megfelelően átépítették.

Kisnána 3. emlékhely Kisnánai vár Építése a 11-12. századra tehető, pontos időről okirat nem szól, de az Aba nemzetségbeli Csobánka családot teszik meg építtetőnek.

Kápolna 4. emlékhely Kápolnai csata emlékműve Neve onnan ered, hogy a terület középkori birtokosai – a Solymosi család – egy kápolnát építtetett és a falu a kápolna köré települt. Határában zajlott 1849. február 26-27. között a kápolnai csata, amelyben Henryk Dembiński vereséget szenvedett Windisch-Grätztől. 1919. február 23-án itt kezdte meg saját birtokán a földosztást Károlyi Mihály.

Recsk 5. emlékhely Recski Nemzeti emlékpark Szomorú mementó , hogy 1950 októbere és 1953 ősze között a község melletti kőbánya közelében működött a recski kényszermunkatábor, a kor mintegy 100 internáló- és munkatábora közül a leghírhedtebb. Az 1953-ban nyomtalanul megsemmisített tábor feltételezett helyén 1996-ban emlékhelyet létesítettek „Recski Nemzeti Emlékpark” néven.

Hatvan 6. emlékhely Grassalkovich kastély Grassalkovich I. Antal herceg 1734-ben, kétszázezer forintért vette meg a hatvani birtokot.[3] Német mesterembereket, szőlőművelő zselléreket, sőt telkes gazdákat is telepített a városba, és a magyarokénál több kedvezményt, mentességet adott nekik.

Füzesabony 7. emlékhely Vasútállomás épülete 1861-ben kezdődött a vasútvonal kiépítése Miskolc és Hatvan között. 1872-ben már Egerrel, 1891-ben Debrecennel is vasútvonal kötötte össze a települést, mely így a térség fontos vasúti csomópontjává fejlődött.

Készítették: 2. fiókkönyvtár csapata