A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI TEVÉKENYSÉGE Deák Ferenc Megyei Könyvtár 2009. szeptember 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kulturális vidékfejlesztés
Advertisements

„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
FEJÉR MEGYEI „KÓR”– KÉP "Oh, ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember; mert a könyv is Élet, és él, mint az.
TÁMOP / Békés – Tudásdepó – Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó.
Generációk - kultúrák : információszolgáltatás A - Z-ig
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A TELEPÜLÉSI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS MINIMUM KÖVETELMÉNYEI
1 Egy nyertes pályázat nyomán Infrastruktúrafejlesztés a Zala Megyei Kórház Egészségügyi Szakkönyvtárában Informatio Medicata szeptember Beke Gabriella.
ISKOLASZÖVETSÉGTŐL A KÖZKINCSIG (EGYMÁST GENERÁLÓ KULTURÁLIS HÁLÓZATOK KOM.-EGOM. MEGYÉBEN) DÉR GUSZTÁV Farkasgyepü, ELŐADÁSOMBAN EGYMÁST.
Újból hálózatban? Újdonságok a GYEMSZI IRF Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár életében Dr. Palotai Mária GYEMSZI IRF MKE Műszaki Könyvtáros Szekció,
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Készítette: Gerber György Csévharaszt november 04. Kistérségi ellátórendszerek Pest megyében
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Könyvtárhasználat.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár - mint fogadó intézmény -
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
A könyvtár, mint közösségi tér. Tények a VPG könyvtáráról A könyvtár állománya: dokumentum Tartós tankönyvek:4 000 Periodikák :
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
CÉL BÁRKI, BÁRHONNAN RÉSZESE LEHESSEN A HAZAI KÖNYVTÁRI RENDSZER SZOLGÁLTATÁSAINAK KSZR = AZ ODR KIEGÉSZÍTÉSE, AMELY BIZTOSÍTJA AZ ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSOK.
Integrált közösségi szolgáltató terek
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 1. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
eMagyarország Program
Internetoktatás a József Attila Városi Könyvtárban (Élmények, tapasztalatok)
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Beszélgessünk a MOL Könyvtáráról Készítette: Kaposi Józsefné és munkatársai október 25.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin Marcali Kistérségi Többcélú Társulás.
A változások fő okai: Új szabvány MSZ EN ISO 2789 Információ és dokumetáció. Nemzetközi könyvtári statisztika.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Légrádi László (NHL4JL), Informatikus – könyvtáros szak, Második évfolyam A Public Relations elmélete és gyakorlata Beküldendő feladat: Egy arculatértékelési.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Mérés, adat, statisztika. A könyvtári statisztika aktualitásai Somogyi József Könyvtári Intézet.
A KSZR FORRÁSOK HATÉKONY FELHASZNÁLÁSA ZALA MEGYÉBEN KISS GÁBOR IgazgatóKSZR MŰHELYNAPOK – ZALAEGERSZEG 2015.november 11.
TÁMOP / „Tudásdepó Expressz” Új szolgáltatások Zala megye könyvtáraiban –élethosszig tartó tanulás könyvtári környezetben február.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Biczák Péter Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer KSZR.
Az Orvosi Könyvtártól az Egészségügyi Szakkönyvtárig A nyilvános könyvtárrá válás útja.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
VÁLTOZÓ KÖNYVTÁR A VÁLTOZÓ VILÁGBAN „Megőriztük a régit, s megújultunk az időben, ahogy kell.” Csukás István.
A TEXTLIB kistérségi modul használatának tapasztalatai Továbbképzés Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Könyvtári pillanatkép 2012.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII
Az Orvosi Könyvtártól az Egészségügyi Szakkönyvtárig
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Helyzetkép Pest megye települési könyvtárainak 2017
Előadás másolata:

A DEÁK FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR MOZGÓKÖNYVTÁRI TEVÉKENYSÉGE Deák Ferenc Megyei Könyvtár szeptember 17.

Zala megye községeinek könyvtári ellátása Nincs könyvtári szolgáltatás 2 településen: Iborfia, Sénye Helyzetkép év végén

A MOZGÓKÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ELŐKÉSZÍTÉSE 2006 végén Szerződéskötések a községi önkormányzatokkal A DFMK szakmai programjának elkészítése a KSZR alapján első félév Szerződés a kistérségi társulással Állapotfelmérés a községek könyvtári szolgáltató helyein Szabályzatok elkészítése (gyűjtőköri és leltározási szabályzat, könyvtárhasználati szabályzat, a szolgáltató helyek működési szabályzata) Nyilvántartások előkészítése (nyilvántartó lap, folyóirat kardexlap, személyi lap, kölcsönzési füzet, tasak, beiratkozási napló, munkanapló) Közbeszerzési eljárás, szerződés a KELLO-val

Kiknek szolgáltatunk? Három kistérségben végezzük a szolgáltatást Mindegyik kistérségben más szolgáltató könyvtárak is vannak, amelyekkel együttműködünk. Partnereink: A zalaegerszegi kistérségben a József Attila Városi Könyvtár A pacsai kistérségben a József Attila Városi Könyvtár, a Fejér György Városi Könyvtár és a Halis István Városi Könyvtár A Zalaszentgróti kistérségben a Fejér György Városi Könyvtár

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár szolgáltató helyeinek száma Szolgáltató helyek száma Zalaegerszegi kistérség16 Zalaszentgróti kistérség666 Pacsai kistérség 88 Összesen2230

Mozgókönyvtári szolgáltatás finanszírozása 2009-ben A többcélú társulásokkal kötött megállapodás rögzíti – A zalaegerszegi és a pacsai kistérségekben a szolgáltatás díja a mozgókönyvtári normatív támogatás 40%-a (községenként Ft) – A zalaszentgróti kistérségben a szolgáltatás díja a mozgókönyvtári normatív támogatás 35%-a (községenként Ft) – A normatíva fennmaradó összegét (60%) a társulások a községi önkormányzatoknak adják át, amelyet a szolgáltató helyek fenntartására, fejlesztésekre fordítanak. – A zalaszentgróti kistérségben a normatíva 5%-át közművelődés támogatására különítik el. Az átutalt támogatás fele a dokumentum-beszerzési keret, a többi működési és felhalmozási kiadás (személyi és dologi) A felhasznált összegről a többcélú társulásoknak és az önkormányzatoknak beszámolót készítettünk.

Mozgókönyvtári szolgáltatások: 1. Dokumentumszolgáltatás (letét) Vásárlás (elsősorban a KELLO-tól) Leltározás, feldolgozás a TEXTLIB rendszerben Könyvek kiszállítása legalább 6 alkalommal (tartós letét és csere) DVD-k, hangoskönyvek cseréje igény szerint rövid határidőre Kurrens időszaki kiadvány előfizetése Kívánságlista Könyvtárközi kölcsönzés

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár beleltározott mozgókönyvtári állománya (2008. évi statisztika) Dokumentumtípus Tárgyévben leltárba vett állomány Tárgyév december 31-ei állomány Könyv Kartográfiai dokumentum44 Hangdokumentum (CD) Képdokumentum (DVD) Elektronikus dokumentum (CD-ROM, DVD_ROM) 59 Összesen: Állománygyarapítás értéke Ft Ft

Hogyan tájékozódhatunk a mozgókönyvtári állományról? Letétek keresése az online katalógusban:

Letétek keresése:

Mozgókönyvtári szolgáltatások 2. Egyéb szolgáltatások Információszolgáltatás (honlap, hírlevél stb) Állományellenőrzés, selejtezés, állományrendezés a szolgáltató helyeken A könyvtárosok képzése Lakossági internet oktatás Rendezvények szervezése

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (1)

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (2)

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (3)

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (4)

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (5)

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (6)

A mozgókönyvtári ellátás weboldalának tartalma (7)

A mozgókönyvtári szolgáltatás eddigi eredményei Megújultak a szolgáltató helyek (felújítások, bútorzat cserére stb.) Javultak az információs lehetőségek (számítógépek, internet) Közösségi színterekké váltak A kurrens irodalom elérhetővé vált

A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK Alibánfa Csöde

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK Pethőhenye Nemeshetés Kemendollár

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK Zalaistvánd Vöckönd

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK Almásháza Szentpéterúr

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK ZalaigriceNemesrádó Pölöske

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK ZalaszentmihályNemessándorháza

KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÓ HELYEK BatykZalavég

A szolgálandó közönség létszáma a községekben 100 fő alatt fő fő fő felett4 Összesen:30

A szolgáltató helyek alapterülete 25 m 2 alatt m m m 2 felett5

A szolgáltató helyek nyitva tartási napjainak száma hetente A évi statisztika alapján 1 nap4 2 nap11 3 nap5 4 nap5 5 nap5

A szolgáltató helyek nyitva tartási óráinak száma hetente A évi statisztika alapján 6 óránál kevesebb óra7 13 óra felett6

Számítógépes ellátottság a szolgáltató helyeken Nincs számítógép1 1 számítógép8 2 számítógép9 3 számítógép3 4 számítógép4 5 számítógépnél több5 Nincs internet2 Modem vagy ISDN1 Széles sávú internet27 A évi statisztika alapján

A mozgókönyvtári szolgáltatás sikerességének legfontosabb tényezői Együttműködés a fenntartó önkormányzatokkal, és a többcélú társulási irodák képviselőivel Kölcsönös tájékoztatás, részvétel a társulási üléseken és a Közkincs Kerekasztalok munkájában stb. Jól működő és rendszeres kapcsolattartás a települések kölcsönző könyvtárosaival Személyes látogatások, , telefon, honlap, hírlevél Rendszeres személyes látogatások a települések szolgáltató helyein A feladatok megtervezése és következetes megvalósítása A szolgáltatás anyagi finanszírozásának biztosítása

További terveink A TEXTLIB integrált rendszer fejlesztése (kistérségi modul) A könyvtári szolgáltató helyek helyben lévő saját állományának feltárása az elektronikus katalógusban Munkaállomások telepítése a szolgáltató helyeken: gépi kölcsönzés, és elektronikus katalógus a szolgáltató helyeken A mozgókönyvtári szolgáltatás hatékonyságának rendszeres mérése Középfokú és alapfokú tanfolyamok szervezése a szakképzetlen könyvtárosok számára A könyvtárhasználók képzése (számítógépes és internet tanfolyamok) Gépkocsi (mikrobusz) beszerzése

Kik végzik ezt a munkát a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban? A tevékenység ellátásában közvetlenül 11 fő vesz részt az intézmény vezetőjének irányításával. (Mindegyik munkatársnak más feladatai is vannak). 7 könyvtáros (módszertanos és feldolgozó könyvtárosok), rendszerszervező, gazdasági vezető, könyvelő, ügyviteli alkalmazott alkalmanként az intézmény más munkatársai is bekapcsolódnak

Köszönöm a figyelmet! Sebestyénné Horváth Margit Deák Ferenc Megyei Könyvtár Zalaegerszeg