Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, 2014. március 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kisalföldi Tudástár szolgáltatásainak horizontális és vertikális bővítése a hatékony információátadás érdekében TÁMOP A-11/ Projektnyitó.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
WELCOME! Bevezető könyvtárbemutató
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A projekt könyvtári fejlesztéssel kapcsolatos tapasztalatai, különös tekintettel az ALEPH-re.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
A példaként választott cikk bibliográfiai tétel ISBD formában: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
IKTA Beszámoló 2002 június Káldos János (OSZK)1 Az Országos Széchényi Könyvtár könyvtörténeti adatbázisa és kép-archívuma Bibliotheca Eruditionum.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Tájékoztatás a legfontosabb változásokról
1 EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT A projekt eredményeinek bevezetéséért felelős csoport bemutatkozása.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
10 dolog, amit EDIT-ről tudni kell
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Digitális Képarchívum munkafolyamatainak bemutatása Készítette: Drótos László és Simon Jennifer Utolsó módosítás: T A R T A L O M A DKA.
Elektronikus katalógus — papíralapú leltárnapló?
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
IKR munkabizottságok működése az Egyetemi Könyvtári Szolgálatban
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
A könyvtár internetes katalógusa ALEPH - WebOpac.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Magyar Digitális Képkönyvtár országos intézményi képadatbázis, egyúttal az OSZK digitalizált képeinek adatbázisa Dávid Adrienne OSZK EDK Digitális Gyűjtemény.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Hagyományok és kihívások V
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.

Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteménye - számuk nagyjából 8200 darabra tehető - keletkezési időpontjuk eltérő (többnyire a századból származnak, de vannak közöttük 15. századi alkotások is) - jelentős részük portré (neves történelmi személyek, uralkodók, írók, filozófusok, tudósok, művészek, stb.), kisebb részük térkép, tájkép, látkép, épületábrázolás, irodalmi művekhez készült illusztrációk, stb. - alkalmazott technikák: fa-, réz-, acélmetszet, litográfia, aquatinta

NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 2013-ban harmadszor hirdetette meg a „Magyar vonatkozású tematikus gyűjtemények tömeges digitalizálására, adatbázis-építésére és internetes közzétételére” kiírt pályázatát, melyre az Egyetemi Könyvtár sikeresen pályázott és Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázat 5000 digitalizált metszet adatainak feltárására vonatkozott

A projekt kettős célkitűzése - a bibliográfiai adatok elérhetővé tétele - a rekordokhoz kapcsolt digitalizált képekkel együtt

A feldolgozás szempontjai - A metszetekről készülő bibliográfiai rekordok tartalmazzanak mind formai, mind tartalmi feltárásra vonatkozó adatelemeket - A leírások a MARC21 szabványnak megfelelően, az érvényben lévő egyéb szabványok, szabályzatok alkalmazásával készüljenek - A rekordok alkalmasak legyenek a Magyar Országos Közös Katalógusba (MOKKA) való betöltésre

A metszetek egy részéről a 2000-es évek közepén, még az előző integrált rendszerben (HORIZON) készültek bibliográfiai leírások, de ezek nem voltak szabványosak, ill. jelzetelésük sem volt egységes.

A munka menete I. Ha a metszet rövid, de nem szabványos bibliográfiai leírása már szerepelt az IKR-ben - űrlapok formátumának cseréje (BK helyett GR) - bibliográfiai leírás (formai és tartalmi elemek) kiegészítése, javítása részletes útmutató alapján - korábbi jelzet átmásolása a 090-es mezőbe - digitalizált kép linkelése a 856-os almezőben

A munka menete II. Ha a metszet bibliográfiai leírása nem szerepelt az IKR-ben - szabványos formai leírás elkészítése (metszet űrlap) - tartalmi feltárás elkészítése - digitalizált kép linkelése a 856-os almezőben - példányadatok elkészítése (egyedi leltárnapló)

Példányadatok: - vonalkód (ahol volt, maradt az eredeti, pl. RML3671) - alkönyvtár (B2 - ELTE) - gyűjtemény (RNYO – Régi Könyvek és Nyomtatványok) - anyagtípus (GRAF - grafika) - raktári jelzet (pl. KEP01851) - példánystátusz (51 – nem kölcsönözhető) - leltári szám (pl. RD19695) - becsérték (5000 Ft) - statisztika (7 - művészet) - távoli tárolási azonosító (E - egyéb)

A lépésről lépésre előkészített, ill. összehangolt munka eredményeként a digitalizált képek immár összekapcsolódnak az egységes szempontrendszer szerint elkészített bibliográfiai leírással az ALEPH integrált könyvtári rendszerben.

Elérhetőségük ELTE Egyetemi Repozitórium > Egyetemi Könyvtári Szolgálat > Egyetemi Könyvtár > Különgyűjtemények > Metszetek

A feldolgozott metszetek elérhetősége - ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat OPAC - ELTE Egyetemi Repozitórium - MOKKA - MOKKA-R

Példák az ALEPH integrált könyvtári rendszerből: raktári jelzet: KEP08138 cím: „Ország gyülési arczképcsarnok” webopac - bármelyik mező: „grafika” tárgy melléktétel: pl. „Garay János” webopac - bármelyik mező: „grafika” tárgyi mezők: „politikus” „magyar” „19. sz.”

Köszönöm a figyelmet! Készült Kakasy Judit az EKSz honlapján megjelent cikke, valamint Székelyné Török Tünde szakmai beszámolója alapján