A muzeális intézményrendszer átalakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Civil forrásteremtés Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
határtalan technológia Szülőföldön boldogulás, határtalan technológia Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Budapest, november.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Könyvtári és Informatikai Szövetség
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
A vidéki tér sikertényezői
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKBEN
Muzeológiai szakfelügyelet
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
Kárpát-medencei Magyar Könyvtárosok Konferenciája Csongrád, május 30. A magyar kultúra szerepe a Kárpát-medencében 1 Dr. Nagy Mihály Emberi Erőforrások.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

A muzeális intézményrendszer átalakítása 2012-13 Dr. Vígh Annamária főosztályvezető Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztály Berettyóújfalu, 2013. szeptember 20.

A változás lényege Kibővített feladatrendszer Ez tükröződik a küldetésnyilatkozatokban, a kiemelt átfogó fejlesztési célokban A megváltozott feladatrendszert szolgálja az új fenntartói struktúra is.

A múzeumi törvény módosítása a társadalmi jólét, a fenntartható fejlődés az egész életen át tartó tanulás elősegítése, az életminőség javítása, a kulturális örökség védelme érdekében rendelkezni a kulturális javak gyarapításának, megőrzésének, tudományos feldolgozásának, átörökítésének és társadalmi hasznosításának általános szabályairól, szabályozni a muzeális intézmények tevékenységével és feladatellátásával, valamint a kulturális javak hozzáférésével kapcsolatos kérdéseket, meghatározni a fenntartók feladatait, a szakmai és finanszírozási alapelveket. A törvény célja

A legfontosabb feladat A gyűjteményekben rejlő speciális tudással és eszközrendszerrel hozzájárulni a társadalmi jólét biztosításához és az életminőség javításához.

Miért a múzeumok Alkalmasak arra, hogy életmódot, tevékenységet, termelési módokat mutassanak be. Képesek arra, hogy gyűjteményeik segítségével hitelesen és egyúttal érzékletesen mutassák be az ember és környezete egymásra utaltságát. Elősegítsék a természetről és a társadalomról való tudatos, felelős gondolkodás kialakulását. Felhívják a figyelmet a környezet károsításából fakadó veszélyekre.

Az átfogó célok A társadalmi szerepvállalás fokozása A rendszerszerű működés innovatív fejlesztése A versenyképes muzeális közszolgáltatások , a hozzáférés növelése Az infrastruktúra és a humánerőforrás fejlesztése

A muzeális intézményeknek törekedniük kell arra, hogy a szegénységben élő, leszakadó, hátrányos helyzetű társadalmi rétegek számára is biztosítsák a kulturális értékekhez és a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét.

A helyi kötődések erősítése érdekében a múzeumoknak közösségi, illetve közösség összetartó/megtartó szerepet is vállalniuk kell egy-egy település életében, kilépve a múzeumi feladatok klasszikusnak nevezhető kereteiből.

Fenntartói szerkezet az átalakítás előtt

Miért van szükség járási múzeumra? a helyi igények kielégítésére szolgáló, a területi múzeumon túlmutató feladatrendszer a járásra épülő, önálló identitást fejlesztő és ápoló kulturális-oktatási-gazdasági kohéziós szerep

Fenntarthatóság Az erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás elve megköveteli, hogy a rászoruló intézmények elérhető távolságból szakmai segítséget kapjanak, mégpedig önkéntes és hálózatos együttműködések formájában, melyet a járási múzeum nyújthat számukra.  

Jogszabályi lehetőség A területi múzeum egy speciális fajtája. A járási múzeumnak túl kell lépnie a területi múzeum szerepén.

A társadalmi szerepvállalás fokozása mentorál szolgáltat támogat

A járási múzeum küldetése Járási szinten integrálja a muzeális intézményeket. független intézmények együttműködésén alapuló hálózat kiépítése. A hálózatosodásban a járási múzeum partnerei a muzeális intézmények, illetve fenntartóik (önkormányzat), vagy muzeális intézmény hiányában a művelődési házak, óvodák és általános iskolák, valamint a civil szervezetek: honismereti egyesületek, nyugdíjasklubok.

Köszönöm a figyelmet!