BBN-ORO-231 Orosz irodalomtörténet 1. : A 19

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Advertisements

A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Történeti episztemológia
ME BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Ismertető a magyar szakról.
Művészet By: Turi Krisztina.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
A magyar nyelvtörténet korszakai
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A romantika irodalmából
Tematika 9. évfolyam irodalom.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Építészettörténet.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A görög és római kultúra
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Európa városi történelme
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 2. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Az átmeneti 17. század orosz irodalma. A 15.–16. századi elbeszélések sajátosságai: szokatlanul új témák, új hősök (történetiség ≠ fikció), szüzsés felépítés,
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 1. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
A 18. századi orosz irodalom Русская литература XVIII века.
A versmérték és a műfaj összekapcsolása „Nemek” szerinti hierarchia: Líra Melosz (zene) Dráma II. A műfajok rendszere Жанровая система.
A 18. századi orosz irodalom
A 19. századi orosz kultúra az építészet tükrében
SLA A szláv népek kultúrája 1
Az orosz kultúra jellegzetessége
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
A család történeti alakulásáról
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A tradicionalista (normatív) szemlélet korszaka az orosz irodalomban 1. Эпоха традиционалистского (нормативного) художественного сознания в русской литературе.
Az orosz kultúra története 2.
Általános tendenciák század második felének orosz lírája Ny. Nyekraszov, Az orosz másodrangú költők (1850)  A versritmus és -stílus megújhodása.
Történelmi háttér 1240–1480Tatár uralom és a széttagoltság kora Csúd-tavi csata („a jégcsata” – Ледовое побоище, németül – Schlacht auf.
A zsidóság nyelvei Biró Tamás május 12.
Az átmeneti 17. század orosz irodalma
A. Puskin szintetizáló életműve Синтез достижений русской литературы в творчестве А. С. Пушкина Puskin öröksége.
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
A stílus.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
A 18. századi orosz irodalom
BBN-ORO Orosz irodalomtörténet 1. : A 19
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
A 18. századi orosz irodalom
Nagy elbeszélések október 4..
Lengyelország története
A 18. századi orosz irodalom
A 18. századi orosz irodalom
A romantika.
A 19. század második felének orosz irodalma
A 18. századi orosz irodalom
BBN-ORO Orosz irodalomtörténet 1. : A 19
MŰVELŐDÉS SAJTÓ – CENZÚRA.
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Előadás másolata:

BBN-ORO-231 Orosz irodalomtörténet 1. : A 19 BBN-ORO-231 Orosz irodalomtörténet 1.: A 19. századi orosz irodalom vázlatos története OT-ORO-103 Az orosz irodalom vázlatos története Tanár: Szokolov Makarné

Fontos linkek Szláv és Balti Filológiai Intézet: http://szlavintezet.elte.hu/ http://szlavintezet.elte.hu/staff/szokolov/szokolov.shtml Tárgy Tematikák Kötelező olvasmányok BBN-SLA11-110 BBN-SLA11-120 BBN-ORO-231 Orosz irodalomtörténet 1. (A 19. századi orosz irodalom vázlatos története) és OT-ORO-103 Az orosz irodalom vázlatos története Vizsga 2013/2014 Prezentációk 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1 2 PPT PDF

A «klasszikus» orosz irodalom keletkezése

Tradicionalista kultúra korszakai A «klasszikus» irodalom fogalma A 19. századi orosz «klasszikus» irodalom előzményei: Archaikus kora (kb. i. sz. u. 10. századig) nincs „irodalma”, a „szóművészet” nyomait megőrizte a folklór. Középkori orosz irodalom (10.–17. sz.). Irodalom / kultúra egymáshoz való viszonya a korai tradicionalista korszakokban Újkori orosz irodalom (18. századtól): 1) 18. század 2) 19. század 3) 19.–20. század fordulója 4) a szovjet korszak irodalma (1920–1980 évek) 5) posztmodern orosz irodalom (1980-as évektől). Tradicionalista kultúra korszakai

Az orosz irodalom keletkezésének körülményei Условия возникновения русской литературы Az európai kultúra nagy korszakai

Az európai kultúra kontextusában В контексте европейской культуры Az archaikus kor: A kultúra szinkretikus (a különböző kulturális elemeket egybeötvöző) mind ideológiailag (mítoszon alapul), mind formailag (rituálék körül szerveződik), szóbeli szövegeire („folklór” és archaikus „irodalom”) az anonimitás és a változhatóság (variabilitás) jellemző. A tradicionalista normatív („retorikai”) kultúra hagyományosság (tradicionalizmus) = a hagyomány, a norma meghatározó jelentősége  retorikai jelleg традиционализм, традиция, норма  риторика „retorika” az alkalmazott szó stílustana; általános „irodalomtudomány” (a stílust, a tematikát, szüzsét, motívumokat és topikát határozza meg) a gondolkodás hierarchikus normatív rendszere (az élet minden területén érvényesült. Vergilius kereke Az európai kultúra kontextusában В контексте европейской культуры

A szóbeli szövegeit az etikett (этикет, этикетность) jellemzi. Д. С. Лихачев: Литературный этикет слагается из представлений о том : каким должен быть тот или иной ход событий (этикет миропорядка); как должно вести себя «герой» сообразно своему общественному положению (этикет поведения) ; 3) какими словами должен описывать писатель события и «героев» (этикет словесный). stílusbeli, műfaji, tematikai, szüzsé- stb. mintára vagy kánonra való orientáltság (образец, канон, стиль, жанр, тематика, сюжет) az állandósult univerzális irodalmi modellek „készlete”  normatív módon realizálódnak a stílusban és műfajban (нормативность) a szerzői szubjektív intenció (szándék) alárendeltsége egy-egy stílusnak vagy műfajnak (авторская воля)

A középkori – óorosz irodalom Средневековая древнерусская литература Társadalmi berendezkedés: törzsi-közösségi rend  államalapítás (városállamok). Kultúra: 1) nyelv: a három szláv ág nyelvi differenciálódása; 2) világkép: törzsi (rendszeren kívüli) mítoszok és istenségek. A kereszténység felvétele 988.-ban Bizánctól (összeurópai, a kultúrát meghatározó ideológia elfogadása és az elsődleges hagyomány = az írásbeliség mintáinak forrása), A szláv (cirill) írásbeliség átvétele Bulgáriától (a közös szláv nyelv szentsége, érthetősége és a másodlagos hagyomány = az „irodalmi” minták szláv forrása és fordítói útmutatója).

Az orosz irodalom „elkésettsége” Az irodalom / kultúra transzplantációja (átültetése) трансплантация, перенос, пересадка „Érett”  „korai” középkor A fordítás és az irodalom „eredetiségének” problémája a középkori irodalomban перевод и оригинальность новая редакция, компилятивный свод A „közvetítő irodalom” литература-посредница, книжный фонд Az ószláv és az óorosz nyelv

Az óorosz irodalom történeti periodizációja Периодизация истории древнерусской литературы

Az irodalom viszonylagos egységének korszaka (11. – 12. sz. kezdete): A monumentális historizmus két szakasza (монументально-исторический стиль) Az irodalom viszonylagos egységének korszaka (11. – 12. sz. kezdete): két központú (Kijev, Novgorod), a történelmi historizmus stílusának kialakulása, hagiográfia és krónikaírás агиография, житие, летописание, летопись Új irodalmi központok kialakulása kezdete (kb. 1150 – 1230 évek): a helyi jelleg irodalmi kifejeződése, a műfajpaletta szélesedése, a publicisztikai pátosz és az aktualitás erősödése; набор жанров, публицистика, публицистичность и злободневность A tatárdúlás korának irodalma (kb. 1230– 1350) (монголо-татарское нашествие) egy domináló téma történelmi elbeszélések (военные повести), tragikus lírai fennköltség (трагизм, лирическая приподнятость)

A „prereneszánsz” kora (1350–1450) (эпоха Предвозрождения) emocionálisan expresszív stílus (эмоционально-экспрессивный стиль), a krónikaírás, a történelmi elbeszélés és a panegirikus (dicsőítő) irodalom újjászületése; (панегирическая литература) A „prereneszánsz” háttérbe szorítása (1450-es – 1550-es évek) új formák — világi elbeszélő művek (светская повествовательная литература, беллетристика, повести), a publicisztika előretörése. A második monumentalizmus kora (16. sz. második fele) (второй монументализм) a „hivatalos” vonulat az irodalomban («официальная струя») a hagyományokat felélesztő műfajok, témák, stílusjegyek.

Átmenet az óorosz irodalomtól az újkori orosz irodalomhoz Переход от древнерусской к русской литературе нового времени A 17. sz. első felének irodalma: a hagyományos értékrend felbomlása (распадение традиционной системы ценностей), egyéni sors és látásmód (индивидуальное начало), a tudósköltészet megszületése (книжная поэзия); A 17. sz. második fele: életrajziság (биографичность), az egyéni stílusok alakulása (индивидуальный стиль), új irodalmi fajok és műfajok (литературный род, жанр): líra: szillabikus költészet (лирика, силлабическая поэзия), színház és dráma (театр, драма) az orosz barokk (русское барокко).