Kulturológia története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A történelmi idő.
Advertisements

A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
Történeti episztemológia
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Nemzetközi energiahatékonysági kezdeményezések
Power Point Presentation Összeállitotta: Dr. Gózon József
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem március 9. Körmendy Zsolt
Iakab Attila Mérnök geológia IV. év
Miért / Kiért van a művészet?.
Tantárgyi témakörök A kultúra szociológiája: kultúra, vallás és a posztmodern A szegénység és egyenlőtlenség szociológiája - társadalmi és globális szempontból.
Szocializáció Fogalmak:
Az Ókori Kelet világnézete
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A reneszánsz.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
A középkori filozófia főbb kérdései
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Forrás:
Kora középkori művészet
Felvilágosodás Bevezető óra.
KÖZÉPKORI KULTÚRA I..
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
AZ ÓKORI RÓMA KULTÚRÁJA
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
(Paolo Uccello: Giotto portréja)
Reneszánsz Madonnák (2008) 1.
Magyar Optikai Művek (MOM) szervezési, számítógépes tevékenységei
A Creative Commons és a könyvtárak Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár.
Digitális gyűjtemények és a Creative Commons
Az aranymetszés természet, művészet, matematika
Valláslélektan Chris Dykhuisen Honors 201 November 4, 2003.
Pedagógiai antropológia és etika
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
A görög és római kultúra
Párbeszédkultúra, a múzeumandragógia egyik lehetősége, az „Egyetemes Művelődéstörténet” útján Nemzeti Múzeum Múzeumandragógiai konferencia Budapest,2011.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Könyvtártörténet dióhéjban
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
A Biblia.
Európa városi történelme
Bevezetés.
Történelmi fejl ő dése Antik utazás: római fürdők, olimpiai játékok A kereszténység elterjedése: zarándokhelyek látogatása, iszlámoknál- Mekka és Medina.
A kultúra fogalma.
Tudományos gondolkodás története és tudományfilozófia
NORBERT SCHNEIDER Művészet és társadalom prezentációs anyag Propedeutika TÁMOP /2/A/KMR – Propedeutika alprojekt1.
A szláv történelmi-kulturális típus
Az orosz kultúra jellegzetessége
Kulturológia története II.
Kulturológia története III.
SLA A szláv népek kultúrája 1
Az orosz kultúra jellegzetessége
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
A zsidóság nyelvei Vajon a Biblia nyelvén beszélt Dávid király? Bibliai héber és tiberiási héber Biró Tamás
A Fénysebesség mérése 1800 előtt
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Reneszánsz.
Nemzetközi: IT History Society _ Amerika Computer History Museum (California)
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
Az ókori kultúrák.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

Kulturológia története

A kultúráról való gondolkodás korszakai i. sz. 5. – 4. sz. 14. sz. 16. – 17 . sz. 18. sz.

A kulturológiai gondolkodás keletkezése

I. Gondolkodás a kultúráról a klasszikus Antikvitásban

I. Gondolkodás a kultúráról a klasszikus Antikvitás korában Görög bölcselők az emberi világról Az antik „Felvilágosodás” (i.e. 5. sz.) A szofisták „kultúra” eszméje, az emberi univerzum alapja – a nevelés (paideia), a hagyomány alkotta erkölcs (ethosz) A jellem kialakítása Prótagorasz (i. e. 480 – i. e. 410?) „homomenzura”- tétel Démokritosz (i. e. 470 körül – i. e. 370 körül) A fejlődés eszméje és a „kultúra / természet” probléma felvetése Prótagorasz

Az ókori Roma kultúra-fogalma Cicero, i.sz. 1. sz. Musei Capitolini eudamonia = a boldog élet és elérésének módjai paideia  cultura  philosophia Marcus Tullius Cicero (i. e. 106–43.) Tusculumi eszmecsere (i. e. 45.): „a lélek kultúrája” – a polgári kötelességre nevelés, – a kultúra ciklikus fejlődése, – a „kultúra államának” gondolata. Publius Vergilius Maro (i. e. 70.– i. e. 19.) Lucius Annaeus Seneca (i. e. 4. – i. sz. 65.) Luciliusnak ajánlott erkölcsi levelek (Epistulae morales ad Lucilium, i. e. 45): – az erkölcs és az erkölcsös nevelés mint enkulturáció – a kultúra hagyományozása “Seneca”, kettős herma része, Antikensammlung Berlin

Cornelius Tacitus (56 körül – 117 körül) Germánia (De origine, situ, moribus ac populis Germanorum, 98.) – barbárság / civilizáció kultúra és civilizáció, – kultúratörténeti tipológia és etnográfiakezdeményei – a civilizáltság kritériumai

II. Gondolkodás a kultúráról a Középkorban

II. A Középkor A kultúratípus váltása: megmarad normatív és hierarchikus jelleg (tekintély-, hagyomány- és szokásalapú), mint az antik kultúrában, de: a középkori kultúra teokratikus, a kultusz felváltja a kultúrát filozófia  vallás, a középkori ember világlátásának és világképének szinkretizmusa a kultúra mint az emberi lét produktuma elveszíti értékét

Aurelius Augustinus – Szent Ágoston (354–430) Isten államáról (De civitate Dei, 413–26) történelmi teozófia a teremtés hat napja / az emberi nem történelmének hat korszaka / az emberi élet hat szakasza (csecsemő-, gyermek-, serdülő-, ifjúkor, érettség és öregség), történelmi korszakok – különböző államtípusok szerinti korszakok állam- és városellenesség – civilizációellenesség Isten „országa” ≠ a „Babiloni parázna” (Róma városa, a római birodalom)

Joachim (Gioacchino) da Fiore (1135 –1202) apokaliptikus történelemteológiája  ferencesek-spirituálisok

Képek forrásai http://www.liveinternet.ru/users/3596969/post156282984/ http://nhclassics.homestead.com/970801_1013_1096_oslp_362x600.jpg http://www.publicartinla.com/USCArt/Hoose/protagoras.html http://nibiryukov.narod.ru/nb_pinacoteca/nb_pinacoteca_painting/nb_pinacoteca_unidentified_german_xix_1801_democritus.jpg German Artist (19th century). Democritus: Illustration from Galerie der alten Griechen und Römer (1801, Augsburg) http://www.museicapitolini.org Musei Capitolini, Ritratto di Cicerone (I sec. A C.)

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Seneca-berlinantikensammlung-1.jpg Seneca, part of double-herm in Antikensammlung Berlin http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Gaius_Cornelius_Tacitus.jpg/120px-Gaius_Cornelius_Tacitus.jpg http://strangemaps.wordpress.com/2007/11/30/beyond-the-helvetian-desert-ancient-mysterious-barbarian-germany/ http://pages.interlog.com/~gilgames/tacitus.htm http://www.stthom.edu/FTP_library/brownmonkwriting.jpg

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Charlemagne_and_Pope_Adrian_I.jpg Nagy Károly és I. Adorján pápa találkozása 772-ben. Archivo Iconografico http://www.guardian.co.uk/science/gallery/2009/mar/12/galileo-exhibition-florence-strozzi St Augustine in his study, a fresco by Sandro Botticelli, 1480. http://faculty.virginia.edu/kovacs/Relc370Art/Joachim%20of%20Fiore%201/joachim5.jpg From Joachim's Liber Figurarum (Bodleian Library, Oxford )ю