Pax Slavia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prókay Julianna 6. osztály
Advertisements

A bolgárok és a magyarok letelepedésének hatása a délszlávokra
Bizánci birodalom.
Európa fogalma, fekvése, határai
A romantika Magyarországon
Oroszország története
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
A magyar nyelvtörténet korszakai
A Kijevi Rusz és a magyarok
A görög történelem kezdetei
1.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Politikai és szociálgeográfia I.
Kultúra, nemzet emlékezet 10. A modern magyar nemzettudat előzményei.
Az ortodox Európa geopolitikája
Árpád-kor Gyakorlás.
Fekete és fehér magyarok
A honfoglalás 40. ( ) Dr. Mészáros Zoltán
Szent István ( ).
Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.
Tihany.
Honfoglalás Tk, oldal.
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
A keresztény egyház a korai középkorban
A görög és római kultúra
Az ókori Róma.
A világ képe az arabokról
A nagy népvándorlás.
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Európa fogalma, fekvése, határai
Európa nyelvei.
Felvidék.
A szláv írásbeliség.
A szláv történelmi-kulturális típus
Az orosz kultúra jellegzetessége
Kulturológia története III.
A versmérték és a műfaj összekapcsolása „Nemek” szerinti hierarchia: Líra Melosz (zene) Dráma II. A műfajok rendszere Жанровая система.
Az orosz kultúra jellegzetessége
Ómagyar kor ( ).
A Kárpát-medence a honfoglalás előtt
A honfoglalás.
Szeged az I. Világháborúban ( )
Honfoglalás.
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
4. csoport.
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
3. A Kijevi Rusz és a magyarok
A szláv kultúrák összefoglaló áttekintése
Az orosz kultúra története 2.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Történelmi háttér 1240–1480Tatár uralom és a széttagoltság kora Csúd-tavi csata („a jégcsata” – Ледовое побоище, németül – Schlacht auf.
A török kiűzése – Magyarország a dunai monarchiában Savoyai Jenő Badeni Lajos Lotharingiai Károly XI. Ince pápa.
3. A Kijevi Rusz és a magyarok Magyar őstörténet 2015/2016, 2. félév.
Kelet-Európa és a Balkán
Kialakulása, nyugati és keleti
Portugália.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
A Szent Szövetség Európája
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
A Kelet-római Birodalomtól Bizáncig
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
Az ókori kultúrák.
Szövetségi rendszerek
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
Lengyelország története
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Kelet-Európa lehatárolása, főbb földrajzi ismérvei
1. A BALKÁN- FÉLSZIGET.
Előadás másolata:

Pax Slavia

A szlávok „európaivá válásának” feltételei (7.-8. századtól) Kellett a korabeli európai államokhoz hasonló állami szerveződés, amely biztosítja a kultúra hátterét (társadalmi, gazdasági, folytonossági, béke). Kellett olyan szellemi színtér és „nyelv”, amelyek lehetőséget biztosítanak a kulturális környezettel való kommunikációra – vallás. Kellett létrehozni a kultúra saját nyelvét – írásbeliséget.

Az első szláv államok keletkezése

Közép Európában: Szamo Fejedelemsége (623–658), Fredegar frank történetíró (7. sz.) Historia Francorum c. krónikája alapján, Karantánia fejedelemség (7. sz. közepétől – 8. sz. közepéig) alpokbeli szlávok állami szervezete, Conversio Bagoariorum et Carantanorum (A bajorok és karantánok megtérése, 871): a mai osztrák Karintia és a Dráva-vidék területén, Krni vár, 745-ben kezdődik a lakosság megtérítése és elveszíti önállóságát  820-as évektől – Nagy Károly birodalmának része,

Nagy Morva első említése – 822 – egy évszázaddal Szamo fejedelemség szétesése után ugyanazon a területen, Fejedelme Mojmír a fejedelemség területéhez csatolt egy másik közép-európai szláv állami kezdeményt, a Pribinai hercegséget (a mai nyugat-szlovákiai és észak-magyarországi területeken). A Conversio szerint Nesztor Őskrónikája szerint: A morvák (morávok) megkeresztelése (a IX. század elejétől) – bajor-német és itáliai térítői missziók eredményeképpen,

Pannóniai / Plateni hercegség Rasztiszlav nagy-morvai herceg uralkodása: államközpont – Velegrad városa-vára (820−870), harc a szellemi önállóságért  862 – segítséget kér a bizánci császártól  863 – Morvaországban Konstantin-Cirill és Metód az (ó)szláv nyelvű liturgiát vezetik be (a szláv írásbeliség kezdete), Rastislav örököse, Szvatopluk herceg uralkodásának alatt – a szláv misszionáriusok elkergetése és a latin nyelvű liturgia kötelezővé tétele, Szvatopluk halála után (895) – erősödik a szomszéd német hercegségek nyomása a német egyház közvetítésével  (906–907 – a magyarok beözönlése ezekre a területekre),  a Nagy Morva állam megszűnése. Pannóniai / Plateni hercegség Balaton környéki földeken (835–900) – vezetőit a frank királyok nevezték ki.

A kelet-európai síkságon (a közép-európai állami képződményekkel egy időben). Kijevi Rus`: 882 – Kijev és Novgorod körül élő keleti szláv törzsek egyesülnek a katonai „varjag” Rjurik- dinasztia vezetésével Kijev égisze alatt. 988 – a Kijevi Rus megkeresztelése Vladimir herceg uralkodása idején és egyidejűleg a cirill írásbeliség elterjedésének kezdete.

Dél Európában, a Balkánon: Három etnikai és kulturális összetevő:  őslakós trákok

 szláv törzsek (4. századtól),  türk (török) óbolgár törzsek Aszparuh kán vezetése alatt 681 – az első Bolgár állam elismerése 864/5 – a kereszténység hivatalos felvétele, 883 – a szláv írásbeliség hivatalos bevezetése

A kereszténység felvétele A hatalom megszentelése (legitimitása) = védelem a többi keresztény állammal szemben. A társadalmi viszonyok azonossága. A szűk értelemben vett kultúra szimbólumai és nyelvezete az egyházhoz kötődik (az építészeti stílusok, az ikon-festészet kánonja, az irodalmi műfajok normatív és egységesítő jellege).

A szláv írásbeliség kezdetei A szláv nyelv első írásos emlékei: ? szláv rúnák (rovásírás)  ? óbolgár rúnák A szó és írás szakrális és mágikus jellege latin és görög betűs glosszák: Emmerami kéziratokban (4 szó) és a Freisingi lapokon (mondatnyi szöveg)

Képek és hátterek forrásai http://biography.sgu.ru/bio/data/files/pictures/image/36881.jpg = Alfons Mucha, A szláv eposz: A szlávnyelvű liturgia bevezetése (1912) http://idrisi.narod.ru/wslav7.gif A nyugati szlávok (7.–9. sz.) http://slawianie.narod.ru/str/strana/horutania.html http://slawianie.narod.ru/str/strana/moravia.html Szövegrészletek az orosz Őskrónikából (12. sz.) http://lib.crimea.ua/avt.lan/student/book5/part2/p2_3.html Aranyozott ezüst dísz (Mikulcsice, Nagy Morávia, 9. sz.) http://tasmania.globat.com http://archivetextures.net Backgrounds:

http://www. vasnecov. ru/gallery_painting. Vasznyecov V. M http://www.vasnecov.ru/gallery_painting Vasznyecov V. M. Varjagok, 1909 http://www.istorya.ru/map/rus03.php Rus 9. – 10. században http://www.oim.h15.ru/balkans.htm A Balkán félsziget i. sz. első századaiban (Trák és szláv korszak) http://www.nationalheritagebg.org/images/unesco/k.grobnitza.jpg Freskórészlet a Kazanlaki trák mauzóleumból (i. sz. e. 4.-3. sz.) http://www.tracianvalley.hit.bg/gallery6.html http://www.democrit.com/img/bg/Indi/Sm-Fig01-Sevt.jpg Kincsek a „Goljamata Koszmatka” körzetében talált trák temetkezési helyekből (i. sz. e. 5.-4. sz.) http://www.oim.h15.ru/balkans.htm A Balkán félsziget i. sz. 5.-9. sz. (Óbolgár korszak) http://www.omda.bg/images/madara_horseman1.jpg A sziklalovas (óbolgár sziklavéset, Madara)

http://img1. liveinternet http://img1.liveinternet.ru/images/attach/b/3/21/966/21966455_slav_ep04.jpg Alfons Mucha, A szláv eposz: I. Simeon, Bolgárok Cárja http://www.bg-science.info/pic/his/pokrastvane.jpg A bolgárok megkeresztelése. Miniatűr a Manaszij Krónika bolgár fordításából (14. sz.) http://www.trinitas.ru/rus/doc/0211/005a/02110047.htm Szláv rúnák http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Rosette%20of%20Pliska.htm Óbolgár rúnák http://slawianie.narod.ru/str/pismo/naczalo.html Részlet a Freisingi lapokból