JELENTÉS AZ EURÓPAI UNIÓHOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁGOK KIS ÉS KÖZÉPVÁLLAKOZÁSAINAK EURÓPAI KARTÁJA (NYILATKOZAT) MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SEC(2003) 57 A 2002 április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KISVÁLLALKOZÁSOK EURÓPAI KARTÁJA (NYILATKOZAT) A lisszaboni strat é gi á val ö sszhangban, miszerint az Eur ó pai Uni ó nak a vil á g legversenyk é pesebb.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
A magyar vállalkozások versenyképessége Pongorné dr. Csákvári Marianna helyettes államtitkár Budapest, november 30.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Pályázati források a határon átnyúló fejlesztések ösztönzésére Kárpát-medence kincsei - Eger, Dr. Horváth Annamária.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
A KNOWBRIDGE projekt áttekintése Nagy István nemzetközi projektmenedzser NORDA Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. Miskolci Vigadó,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Nagy Ferenc Vállalkozási tanácsadó november 30.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására.
Mitől társadalmi egy innováció és egy start-up és miért fontos ez az ELTE-n? Tausz Katalin SIMpLe projekt - témavezető Innovációs Nap május 11.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
„A kis- és középvállalkozások együttműködésének erősítése a szlovák-magyar határmenti régióban” Projekt indító konferencia Losonc, szept. 27. Időtartam:
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Kína üzleti szemmel június 24..
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Kisvállalkozások finanszírozása, pénzügyei.
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hazai KKV-k fejlesztése hiteltermékkel
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
A gyermeki jogok érvényesítése
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
SZAKMAI FOLYÓIRATOK.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

JELENTÉS AZ EURÓPAI UNIÓHOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁGOK KIS ÉS KÖZÉPVÁLLAKOZÁSAINAK EURÓPAI KARTÁJA (NYILATKOZAT) MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SEC(2003) 57 A 2002 április 23-i u.n. „Maribori Nyilatkozat” jelenti a Kis és Közép vállalkozások Európai Kartája céljainak a csatlakozó országok által történt elfogadását. A NYILATKOZAT tulajdonképpen az egyes csatlakozó országok által benyújtott részletes jelentések összefoglalója.

HÁTTÉR 1 Az Európai Bizottság következtetései vegyes képet mutatnak: 1.Javulás tapasztalható Csökkent a költség és a bürokrácia az induló vállalkozásoknál és az üzleti körben (pld.: egyablakos rendszerű / egyközpontú regisztráció) Felkészülés az állami adminisztrációban az egyéni azonosító szám alkalmazására és a releváns információk on –line továbbítására A csődeljárással kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata és az állami garanciaalapok elérhetőségének biztosítása a KKV-k hitelelekhez való hozzáférésének elősegítése érdekében Az Ipari Termékek Megfelelőségének és Elfogadásának Európai Megállapodásait tartalmazó protokollok szélesebb körű adaptálása 2. Az eredmények hiánya Még mindig hosszú az út ameddig az olyan innovatív pénzügyi eszközök, mint pld. a kockázati tőkealapok, vagy pedig az u.n. „business angels networks” -ök kialakításra kerülnek Megmaradt az ismeretek és a koherencia hiánya a klaszter rendszerek kifejlesztése és a cégközi kapcsolatok területén Elhúzódó tervezési fázis a technológiai kapacitások fejlesztése témájában és nincs kezdeményezés a szociális párbeszéd segítése tárgyában Nincs a KKV-k érdekeinek formális képviselete

HÁTTÉR 2 3.Az Eur ó pai Bizotts á gnak a csatlakoz ó orsz á gok Kis é s K ö z é pv á llalkoz á sai é rdek é ben tett erőfesz í t é sei A PHARE programok u.n. „ Business Support Program ” -jai p é nz ü gyi forr á sokat biztos í tanak A Phare t á mogat á sok a Kisv á llalkoz á sokhoz a KKV finansz í roz á si eszk ö z ö k ö n kereszt ü l jutottak el, melyek az Eur ó pai Fejleszt é si é s Ú jj áé p í t é si Bankn á l (EBRD), az Eur ó pai Fejleszt é si Banktan á csn á l (CEB)/ KfW é s az Eur ó pai Beruh á z á si Bankn á l voltak ig é nybevehetők. A tagjel ö lt orsz á gok sz á m á ra r é szv é teli lehetős é g biztos í t á sa a Kutat á si é s Technol ó gia Fejleszt é si, a Socrates é s a Leonardo da Vinci, tov á bb á a Harmadik ( ) é s a Negyedik ( )t ö bb é ves KKV-i programokban is. A t ö bb é ves programokon kereszt ü l 51 Euro Info K ö zpont nyitotta meg kapuit é s az Eur ó pai Beruh á z á si Alap a csatlakoz ó orsz á gok sz á m á ra lehetőv é tette a kapcsol ó d ó p é nz ü gyi eszk ö z ö kh ö z val ó hozz á f é r é st is

TEVÉKENYSÉGI TERÜLET ÉS CÉLKITŰZÉSEK A sz ó ban forg ó dokumentum egy Bizotts á gi munkaanyag, ez é rt az csup á n t á j é koztat ó jellegű. Nyomon k ö veti a t í z csatlakoz ó orsz á g 10 pontos Nyilatkozat á ban r ö gz í tett v á llal á sok teljes í t é s é t az előrehalad á st, az eddig megtett int é zked é seket B á r a NYILATKOZAT nem k ö telező erejű, m é gis seg í t a figyelmet a j ó p é ld á kra r á ir á ny í tani, tov á bb á kiemeli azon ter ü leteket is, ahol m é g komoly tennival ó k vannak. A NYILATKOZAT-ot minden csatlakoz ó orsz á g elfogadta, ez é rt az t ü kr ö zi azon elsz á nts á gukat, hogy v á llalkoz ó bar á t k ö rnyezetet biztos í tva k é sz ü lnek fel a csatlakoz á sra. A NYILATKOZAT publik á l á s á val az al áí r ó k egym á ssal szemben is k ö telezetts é geket v á llaltak a NYILATKOZAT-ban megfogalmazott í g é retek teljes í t é s é re.

JELENTŐSÉG Á ttekint é s arr ó l, hogy a csatlakoz ó orsz á gok milyen m ó don j á rultak hozz á a NYILATKOZAT v é grehajt á s á hoz Az egyes orsz á gokr ó l k é sz ü lt jelent é s betekint é st ny ú jt arra vonatkoz ó an, hogy az egyes korm á nyoknak a NYILATKOZAT-ban elv á llalt k ö telezetts é geit ö sszem é rhess ü k azok t é nyleges teljes í t é s é vel. T á j é koztat á s az EU –á ltal a csatlakoz ó orsz á gok sz á m á ra ny ú jtott t á mogat ó int é zked é sekről Figyelemfelh í v á s az egyes orsz á gokban el é rhető hitel é s ü zlet t á mogat ó int é zked é sekre vonatkoz ó an

GYAKORLATI HASZON Az Ö n ö k szektor á nak potenci á lis lehetős é gei hazai, illetve az EU-s t á mogat á si form á kra Az Ö n ö k szektora sz á m á ra a hazai hat ó s á gok r é sz é ről egy elismer é si lehetős é get ny ú jt A tev é kenys é g ü knek a NYILATKOZAT legutols ó c é lj á ra kell koncentr á lnia azaz: (orsz á gos szintű k é pviselet elnyer é s é re) é s lehetős é g szerint az EU szoci á lis p á rbesz é ddel, tov á bb á a fenntarthat ó fejlőd é ssel kapcsolatos t ö rv é nyeire kell t á maszkodnia Eszk ö zt biztos í t a korm á nnyal szembeni vita sor á n a k ö telezetts é gek é s teljes í t é sek sz á mbav é tel é hez, a szomsz é dos orsz á gok eredm é nyeinek é s m á s csatlakoz ó orsz á gok eredm é nyeinek bemutat á s á val