'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 1 A pénzügyi részvétel (PR) jelenlegi helyzete és perspektívái az Európai Unióban Lukács János.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőségmenedzsment alapelvek
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Minőségdíjak.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
AZ OLASZ KOLLEKTĺV TÁRGYALÁSI RENDSZER REFORMJÁNAK ALAPELVEI GIORGIO USAI Munkaügyi kapcsolatok igazgatója, Munkahelyi egészség & biztonság, Szociális.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Minőség menedzsment 6.előadás
Strukturális és Kohéziós Alapok
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
Üzemi Tanács Általános ismertető
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
„A vállalati társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségek kis- és középvállalkozások számára” Konferencia november 10. Hotel Mercure Buda.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Európai Uniós ismeretek
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Előadás másolata:

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 1 A pénzügyi részvétel (PR) jelenlegi helyzete és perspektívái az Európai Unióban Lukács János

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 2 A pénzügyi részvétel súlya az EU tagországaiban és a csatlakozó országokban együtt vállalkozást érint a pénzügyi részvétel valamilyen formában bennük munkatársat az összesen ból (~5%)

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 3 A pénzügyi részvétel formái Pénzügyi részvétel Profit- részesedés Részesedés a tulajdonban Készpénzes profitrész. Halasztott profitrész. Egyéni befek- tetés (opció) Résztulajdoni program CPS Készpénzes profitrészesedés DPS Halasztott profitrészesedés PIF Alkalmazotti befektetési alap SPS Részvényalapú profitrész. ESP Alk. megtakarítási program ASP Tulajdonalapú megtak. pr. CVB Átváltható kötvények SAR Részvény-lehívási jog SBP Részvénnyel jutalmazási pr. SOP Részvényopciós program ESO Alkalmazotti résztulajdon ESOP Résztulajdoni program EBO Alkalmazotti kivásárlás CO-OP Szövetkezet

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 4 Alkalmazotti pénzügyi részvétel elterjedtsége (10 tagországban)

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 5 SzéleskörűSzűkkörű Erősen TeljesítményfüggőAlig Béren túli juttatás A bérek része Érdekképv. megállapodás alapjánNincs megáll. Teljes szavazati jogNincs szavazati jog Elismert pr. – van adókedv.Nem elismert, nincs adók. A programok különbségeinek a dimenziói

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 6 Jogosultság A programok – a tulajdonosok és a cégvezetés céljaitól függően – lehetnek széleskörűek és önkényesek Az ‘elismert’ programok kereteit azonban jogszabályok jelölik ki (és egyúttal adókedvezményeket is adnak) hogy biztosítsák a széleskörűséget, azaz a cég összes dolgozójának a jogosultságát a részvételre

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 7 A tulajdonba adás ‘ütemezése’ és a megtartás kötelező időtartama Az ‘elismert’ programok juttatásait a munkatársak általában nem azonnal és nem közvetlenül kapják meg A teljes jogosultság: 3-7 év alatt Megtartási idő: 2-5 év

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 8 Felosztási formulák A programok juttatásainak a felosztása akár nagyon egyenlőtlen is lehet DE: Az ‘elismert’ programokban a differenciálás általában csak a keresetet és a szolgálati időt veheti figyelembe + korlátozzák a ‘fejnehézséget’

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 9 A cégek motívumai a munkatársak pénzügyi részvételére 1. a termelékenység növelése a javadalmazás rugalmasságának a növelése adókedvezményekhez jutás a cég piaci eredményességéhez kapcsolt juttatásokkal a munkatársak cég iránti elkötelezettségének a növelése (munkaerő- piaci érvelés)

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 10 A cégek motívumai a munkatársak pénzügyi részvételére 2. elkerülni a szakszervezetek megjelenését ellenséges kivásárlás megakadályozása bajba jutott cégek egyes részeiben a munkahelyek megmentése

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 11 A legjobb gyakorlat fő céljai A javadalmazás növelése adókedvezménnyel A cég iránti elkötelezettség növelése Az érdekek összehangolása a siker érdekében Az együttműködésen alapuló cégkultúra kialakítása

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 12 A legjobb gyakorlat fő jellegzetességei 1. Előre meghatározott alapelvek az érdekek összehangolására Főcél: az azonosulás és a javadalmazás növelése Az érdekképviseletekkel közösen kialakított program A programot a munkavállaló tulajdonosok és a többi érintett közösen menedzseli

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 13 A legjobb gyakorlat fő jellegzetességei 2. Kollektív program keretében a részvényesi jogok egyéni szintű képviselete A részvények tisztességes felosztása és tulajdonba adása A részvétel önkéntes (mind a munkáltató cég, mind a munkatárs számára) A PR-hez vezetésnek és emberi erőforrás kezelésének részételen alapuló módszerei kapcsolódnak

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 14 A legjobb gyakorlat fő jellegzetességei 3. Intenzív kommunikáció és széleskörű konzultáció a cég üzleti ügyeit illetően Fejlett belső részvénypiac, amely egyúttal megakadályozza a koncentrációt A programot rendszeresen értékelik és változtatják Kképzések támogatják a PR sikerességét

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 15 Az EU Bizottság várakozásai az évi PEPPER ajánlásokban a cégek munkatársai által megtermelt jólét szélesebb körű ‘terítése’ a munkatársak cég-fejlesztésébe bevonásának a bátorítása pozitív hatás a termelékenységre (az érdekeltség javítása) a cégek versenyképességének a növelése a bérrugalmasság javításával a foglalkoztatottság szinten tartása/növelése

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 16 Az EU által javasolt alapelvek Önkéntes részvétel Széleskörűség Előre meghatározott alapelvek/feltételek Egyértelműség és átláthatóság Rendszeresség Az aránytalan kockázatok elkerülése A rendszeres bér és a pénzügyi részvétel elhatárolása Összhang a munkaerő szabad mozgásával

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 17 A munkáltató szervezetek hangsúlyai Javuljon a javadalmazás rugalmassága A PR-nek ne legyen közvetlen hatása a döntéshozatali mechanizmusokra Különüljön el a kollektív megállapodások rendszerétől Bevezetése a tulajdonosok és a cégvezetés kizárólagos felelőssége legyen

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 18 A szakszervezetek álláspontja Ellene nehezen illeszthető a kollektív megállapodásokhoz helyettesíti a béreket tovább erősíti a cégől való függést a kockázatokat a munkatársakra terheli növeli az elosztási egyenlőtlenségeket csökkenti a közösség-érzést, növeli az individualizmust Mellette javítja a termelékenységet és a versenyképességet, s így munkahely-megtartó a decentralizálás egyébként is elkerülhetetlen megállapodások új területét nyitja meg növekszik a képviseleti részvétel az érdekeltség és a jövedelem növekszik

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 19 Fejlemények az EU-ban a PR terén A Bizottság 2002 július 5-én kommunikációt és akciótervet tett közzé. Az EU Gazdasági és Társadalmi Bizottsága (a társadalmi partnerek képviselete) véleményezte a PR alakulását. Az Európai Parlament 2002 decemberében elfogadta Virginie Pérotin and Andrew Robinson jelentését „Munkavállalói részvétel a profitban és a tulajdonban” címmel. A Bizottság 2003-ban a PR-t is támogató kommunikációkat adott ki a vállalkozás fejlesztése, iparpolitika és innováció témájában (Zöld Könyvek)

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 20 A ‘Zöld könyv’ főbb megállapításai a vállalkozásfejlesztés terén 1. A munkavállalói tulajdon új vállalkozások és munkahelyek teremtésének jó eszköze. A sikeres Sociedades Laborales modell Spanyolországban ilyen vállalkozásban új munkahelyet eredményezett az utóbbi 10 évben (ilyen ma már az összes spanyol cég 15%-a).

'A SZOCIÁLIS GAZDASÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ' Konferencia 21 A ‘Zöld könyv’ főbb megállapításai a vállalkozásfejlesztés terén 2. Az elkövetkező 10 évben cég cserél gazdát 2,4 millió munkahelyet érintve. A Bizottság nagy jelentőséget tulajdonít a munkavállalói tulajdon növelésének vállalat- kivásárlások terén, és törekszik ehhez megteremteni a közös szabályozási kereteket.