Adatbázis kezelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
E-R modell, reláció-séma
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis rendszerek I.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
2. GYAKORLAT E-K modellből relációs adatbázisséma.
Adatbáziskezelés Nagy Károly -
Adatbáziskezelés.
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
Adatbázis (alapfogalmak).
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Adatbázis-kezelés.
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
Számlázási rendszer megtervezése
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés
Az adatok kezelésének technológiája. A számítógépes rendszerek alapvető komponensei Hardver Szoftver Adatok adatkezelés: adatok gyűjtése,tárolása, előhívása,
Adatbáziskezelés alapjai
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 1. Alapfogalmak.
Készítette: Kiss András
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés a táblázatkezelőkben
Előadás másolata:

Adatbázis kezelés

Fogalmak Adatbázis: egy olyan adathalmaz, amelynek elemei egy meghatározott tulajdonságuk alapján összetartozónak tekinthetők. Az adatbázisban az adatok rendszerezetten szerepelnek. Egyed: aminek adatait az adatbázisban tároljuk. Attribútum: az egyed valamely jellemzője. (Pl. egy személy vezetékneve)

Adatbázis kezelő rendszer Legfontosabb feladatai: Adatok bevitele, tárolása, rendezése Kapcsolatok nyilvántartása Hozzáférési jogok szabályozása Adatok védelme Adatok módosításának, adott szempont szerinti lekérdezésének lehetősége Adatok nyomtatása Statisztikai adatok számítása

Adatmodellek Fogalma: egyértelműen meghatározza az adatbázis szerkezetét, magában foglalja az adatok típusát, kapcsolatát, a korlátozó feltételeket és az adatkezelési műveleteket. Típusai: Hálós Hierarchikus Objektum orientált Relációs

Relációs adatmodell Az adatokat egymással logikailag összefüggő táblákban tároljuk. A táblákkal szemben támasztott követelmények: minden oszlopnak egyértelmű neve van minden sorban ugyanazok az oszlopok vannak az oszlopokban található adatok meghatározott értéket vehetnek fel az oszlopok soronként csak egy értéket vehetnek fel a táblát a neve egyértelműen azonosítja

A tábla A tábla oszlopokból (mezők) és sorokból (rekordok) áll. A rekord: egy egyed összes tulajdonsága. (Pl.: egy ügyfél neve, címe, telefonszáma) A mező: több egyed egy közös tulajdonsága. (Pl.: minden egyed neve a név mezőben található) Elsődleges kulcs: olyan egyedi érték, amely az adott rekordot egyértelműen azonosítja. (Pl.: személyi szám)

Az adatbázis táblái közötti kapcsolatok Az egyedek egymáshoz való viszonyát írják le. Típusai: egy-egy : az egyik tábla egy eleméhez a másik táblában csak egy elem kapcsolódik egy-több: az egyik tábla egy eleméhez a másik tábla több eleme kapcsolódhat több-több: bármely tábla elemihez a másik tábla tetszőleges számú eleme tartozhat

Adatbázisok tervezése 1. lépés: Követelményelemzés 2. lépés: Egyedek táblák meghatározása 3. lépés: Attribútumok, mezők meghatározása 4. lépés: Az azonosítók meghatározása 5. lépés: A kapcsolatok meghatározása 6. lépés: Ellenőrzés 7. lépés: Adatbevitel és további objektumok létrehozása