Ókeresztény Sírkamrák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolatok hiánya Kulturális környezet Kicsi a terem.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
© All rights reserved Orvos Kapcsolat Bemutatkozunk.
Mindenszentek temploma Pécs
Siófok és környéki hungarikumok
Készítette:Fekete Ágnes
Világörökségünk A budai vár.
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Dóm kőtár, Pécs ( ).
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Hortobágyi Nemzeti Park
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Világörökség, Pécs Ókeresztény Emlékei, és a Biblia…
Cella Septichora.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Rodostói kakukkok.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
PÉCS Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
Split Dalmácia központja
Ukrajna, Jalta (Zene: Ernesto Cortazar - A Chaing Of The Winds)
A reneszánsz.
N.1 Bibliai jelenetek Zene: Gregorian -Feel F:Laci.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokban
Magyarország világörökségei
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Világörökségek.
Idegenvezetők világnapja Idegenvezetők világnapja történelmi bemutató óta számos országban ünneplik az Idegenvezetői Világnapot. Némely európai.
Pécs turisztikai marketingje 2356/4
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
Le Puy en Velay egy festöi városka középkori hangulattal. Auvergne-ben, Franciaország felsö-Loire körzetében. FRANCIA Le Puy en Velay.
A világ hét csodája azaz 3x7 nevezetesség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Salamon temploma 11/C.
A román kor (romanika) művészete
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Magyarország természeti kincsei
© All rights reserved Orvos Kapcsolat Bemutatkozunk Next →
Az Olajfák hegye egy szelíd domb, melyet a zsidó és a keresztény vallások egyaránt tiszteletben tartanak. A bibliai időktől kezdődően mintegy
A BAHA’I KERT (IZRAEL) A VILÁG NYOLCADIK CSODÁJA.
Törpeállamok.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
A Zsolnay Mauzóleum Története
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Lednice - vár
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
A z ö n g y ó g y í t á s a r k á n u m a
A Kheopsz piramis.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Világörökségek Magyarországon
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Web 2.0 Tanárok a Web 2.0 idején Csoma Katalin ELTE PPK Neveléstudomány Doktori Iskola.
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Alberobello Olaszország.
Székelykeresztúr Fekvése:
Kinizsi pál 1431?-1494.
RÓMA NYOMAIN PANNÓNIÁBAN
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Ókeresztény Sírkamrák

Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO eddig 137 állam 812 helyszínét vette fel. Világörökségi Listájára. Ebből 628 kulturális, 160 pedig természeti kategóriában került felvételre. További 24 világörökségi helyszín besorolása egy ún. vegyes kategóriába történt, mivel ezek egyformán képviselnek kulturális és természeti értéket.

Korsós Sírkamra A sírkamra boltozata beomlott, de vannak nyomai annak, hogy festve volt – az omladékból ugyanis geometrikus mintával díszített vakolatdarabok kerültek elő. A falakon a geometrikus díszítés a

Korsós Sírkamra Az északi falon szőlőindák keretezik. A balkáni eredetű szőlőinda mindig a halálhoz kapcsolódik. A falfülkében korsó és pohárábrázolásalátható.

Korsós sírkamra Paradicsomkert ábrázolása, ahonnan az élő ember a bűnbeesés óta ugyan ki van zárva (erre utal a kerítésmotívum), de a halál után ismét visszajuthat oda. Tárgyak, s feltehetően valamilyen vallásos jelentést hordoznak. Lehet, hogy az úrvacsora szent edényeinek szimbolikus ábrázolásai, vagy a lélek túlvilági szomjúságát hivatottak enyhíteni.

Péter Pál sírkamra Az I. számú - Péter-Pál - sírkamra talán a legismertebb pannóniai ókeresztény építmény, hiszen már 1782 óta tudnak létezéséről. Nevét onnan kapta, hogy a bejárattal szembeni főfalon Péter és Pál apostolok mutatnak rá.

Péter Pál sírkamra Jézus jelenlétét szimbolizáló Krisztus-monogramra. E dongaboltozatos sírkamra teljes belső falfelületét is bibliai jeleneteket ábrázoló freskók, valamint gazdag növényi és állati ornamentika díszíti.

Ókeresztény Mauzóleum 1975-ben, a Szent István tér átalakításakor került felszínre a IV. század végén épült Ókeresztény mauzóleum, egy nagyméretű, egyhajós, keletre tájolt kápolna. Alatta egy tőle szerkezetileg független, vele egyidőben épített, kisebb méretű sírkamra található.

Ókeresztény Mauzóleum Az épületegyüttest feltehetőleg egy fontos személy tiszteletére emelték, akinek III. századi fehér márvány szarkofágja a sírkamra déli oldalán áll. A sírkamra többi falát falfestmények - bibliai tárgyú freskók és növényi ornamentika - borítja.

Cella Septichora A világon egyedülálló látványosság lesz a pécsi világörökség. Utána valamennyi sírkamra megtekinthetjük. 60 év után a régészek teljesen feltárják a hétkaréjos sírkápolnát is.

Cella Septichora A hétkaréjos sírkápolna öt méterrel a jelenlegi utca szint alatt fekszik. Gosztonyi Gyula régész még a negyvenes években megpróbálta feltárni. Akkor csak a falakig jutottak. Ma már van olyan technika is, hogy teljesen kiássák a cella septichorát.

Festetlen sírkamra A székesegyház délkeleti oldalánál található. 1913—1914 -ben került elő. Festetlen. Dongaboltozata nem maradt meg, oldalfalai épek. Széttört mészkőszarkofágja a fedéllel együtt

Vége További információk: a www.pecsorokseg.hu - n Keszerice Dávid 7.a