A Sió környezete és élővilága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Advertisements

Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Kattintással tovább léphetsz!
Siófok és környéki hungarikumok
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
Ertetrerter.
Víz világnapja 2014.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A folyóvizek.
Téma:Becse és környéke
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
A parton és partközelben
A Tisza szabályozása.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Programfejlesztési Központ
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
A Dráva szabályozása a XIX. században
Pannonia Városai.
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Nagy Zsanett
5. Kutatás Panama-csatorna, Szuezi-csatorna, Gibraltári-szoros
Tisza-tó, mint vonzerő.
A Velencei-tó értékei.
Az élőlények rendszerezése
Balaton.
Dunántúli-dombság TER.: km2.
Dunakanyar Bemutatása.
Tihany.
Panama Ez a csatorna Közép-Amerikában, Panamá- ban található.
Szeged és környéke természeti értékei
Sárréti TK.. Sárréti TK. A Nádor-csatorna kármentesítési programjának következményeként a mederben jelentősen javul a víz minősége. Ez lehetőséget.
Fejl ő d ő ökováros. Magyarország zöld szíve Zala megye, melybe szervesen beleillik a megyeszékhely, Zalaegerszeg dombos vidékével, sokszínű erdőtársulásaival.
Az Alcatraz-sziget Bernát Péter. Az előadás tartalma Földrajza és élővilága Történelme –Világítótorony –Erőd –Börtön Érdekességek.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Szent József Katolikus Általános Iskola
Magyarország természeti kincsei
Az Eger-patak élete a városrehabilitáció után Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A kárpát-medencei földrajzi környezet jellemzői és azok változásai a történeti korszakokban
Az Eger-patak, mint élettér Korompainé Szitta Emese Eszterházy Károly Főiskola Környezettudományi Tanszék.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
 Magyarország: Dél-dunántúli Régió MagyarországDél-dunántúli Régió  Megye: SomogyMegyeSomogy  Népesség Teljes népesség fő (2010) +/- Szezonban.
Timár életének harmadik helyszíne: a Balaton 4/C.
Kirándulások Keszthelyi-hegységi erdő A Keszthelyi-hegység rengeteg erdeje igazán gazdag élővilágnak ad otthont. Megtalálható itt pl. a nagy.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Földrajza és élővilága Sziget a San Francisco-öbölben területe: km 2 Növényvilága gyér tündérrózsa, eukaliptusz, ciprusfa Állatvilága különleges.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
Zemplénagárd.
Folyók felszínformálása
Hazánk tavai
Aggteleki Nemzeti Park
Velencei-tó Készítette: Oláh Luca 1/13 kvt. Rövid ismertető Magyarország harmadik legnagyobb tava T= 26 km² (harmada nádassal borított) Vízmélysége átlagosan.
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyarország vízrajza
Balatonalmádi körtúra Készítette: Szabó Lilla
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
A parton és a partközelben. Partközeli tengerek Parttól a nyílt tenger felé haladva kevesebb a vízmélység 200 m-nél. Gazdag élővilág Tápanyagban gazdag.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

A Sió környezete és élővilága A Sió-csatorna környezete és élővilága A Sió környezete és élővilága

Története röviden A Sió – csatorna a Balaton vizét engedi le a Dunába. Hossza 121 km. A pécsi püspökség alapítólevelében 1009-ben Ozora, a tihanyi apátság alapítólevelében pedig Fuk folyócskának nevezik , 1055-ben. Neve a Magyar Tájszótár szerint: malom melletti zsilipes árok: a ,, sió´´ kifejezés eredeti alakja ,, si-jó, vagy ,,só-jó´´ lehetett. A ,, si´´ vizet jelent, a másik összetevője (a ,,jó´´) a régi magyar nyelvben szintén vizet jelentett, (fennmaradt más folyónevekben is, mint a ,, sajó´´, ,,hejő´´). A ,, fok´´ kifolyó ér, csatorna. A Sió völgyét a Balaton medencéjére merőleges törésvonal jelölte ki. Érdekessége, hogy eredetileg nem volt összeköttetése a Balatonnal. Emberkéz vágta át, később a vízválasztót 292-ben, valószínűleg Galerius császár idején rendezték a torkolatot , melyet zsilippel láttak el. Később újabb turzás zárta el a lefolyást. A későbbi zsilip más helyen épült ki, 1863-ban épülttel , már a tó vízszintjét is szabályozni lehetett. A zsilip áteresztő képességét többször módosították. Szabályozása jelentős , a 19.szádadtól létfontosságúvá vált. 1860-ban a Déli vasút sínpárja is ideért, fontos üdülőhellyé vált a terület.

A Sió-zsilip régen és ma

Élővilága A Sió-csatorna élővilága igen változatos, legfőbbképpen a Balaton élővilágához hasonlít. Állat és növényvilága sokszínű, számos védett faj található meg, főként a nádasok közelében. A víz, vízpart és vízközeli helyek élővilága minden formában jelen van, a madaraktól elkezdve, az apró vízparti élőlényeken át a halakig.

Jellemző növények és állatok

A Sió környezetvédelme A Sió környezetvédelme állandó feladat, vízcseréje, szabályozása. Rendszeres a víz minőségének vizsgálata, a meder és környékének tisztítása, élőlények csoportosulásainak megóvása, és a környezet ökovédelme. Legfőbb feladata a Balaton vízszintjének szabályozása, ami kihat az élővilágra is. 2006-ban újították fel a zsilipet.

A Baross hajó