Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita 2010.05.19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gondolatok a Cafeteriáról
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
MUISZ tagok helyzete és várakozása 2011 Piackutatás eredmény Online kérdőíves felmérés és panaszkezelés egyszerűen! Üdvözli Önt a QERDES.COM!
Vélemények a tehetségről
CAFETERIA RENDSZER Employee Benefit Kft.
Cafeteria megoldások - Nálunk többet ér a pénze!
©MTA KIK TTO 2013 Fiatal kutatók Az MTA fiatal kutatói álláshely- rendszerének értékelése az érintettek szemszögéből Kutatói pályakövetés: egy multidimenziós.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
Genertel sajtótájékoztató – az NRC kutatási adatai június 9.
CAFETERIA RENDSZER
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
To protect the confidential and proprietary information included in this material, it may not be disclosed or provided to any third parties without the.
Elemi adatoktól a súlyozott adatbázisig TÁMOP DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER Előadók: Dr. Kabai Imre és Krisztián Viktor (ZSKF TKK) EDUCATIO NONPROFIT.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
TDM Szakmai Nap november 21.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Készítette / Author: Tuska Katalin
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai
Sajtótájékoztató Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalatai Előadó: dr. Horváth Szabolcs, igazgató Győr, szeptember 19.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése GOP konstrukció és KMOP tükörkonstrukció.
BAKS KÖZSÉG SZENNYVÍZCSATORNÁZÁSA ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁSA
Statisztika Érettségi feladatok
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
2012. évi adótörvény változások. Béren kívüli juttatások új rendszere: Béren kívüli juttatások esetén az adóteher 30,94 % - = Erzsébet utalvány: havi.
Pannon Egyetem A pályakövetési vizsgálatok jövője a Pannon Egyetemen a TÁMOP pályázat fényében Veszprém, március 11.
DPR 2011 – országos eredmények „Pályakövetés, döntéstámogatás, hallgatói szolgáltatások fejlesztése a felsőoktatásban – eredmények és további tervek „
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
IOSHA Felmérés eredményei Dr. Toldy Anna Personal Best Kft.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
EMPLOYER BRANDING KUTATÁS MIT GONDOLNAK AZ ÜGYFELEK, AZ ÚJSÁGÍRÓK ÉS AZ ÜGYNÖKSÉGEK?
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Bérszámfejtési ismeretek
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
A kormány és a szociális partnerek megállapodása a bérek emelésére
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita

Előzmények, kutatási célok HR Portál és a Garda Consulting Kft. a Szinapszis Kft-vel együttműködve egy közös kutatást indított vállalatvezetők és HR szakemberek körében. A cél annak felmérése volt, hogy hogyan változott a HR gyakorlat a válság hatására. Kutatási módszertan online, önkitöltős, kérdőíves kutatás kvalitatív és kvantitatív eszközök 5 terület, 50 kérdés országos lefedettségű mintavétel mintaszám: N=108 terepmunka: április-május (1 hónap)

Demográfia Régió Fő tevékenységi kör Vállalat mérete Előző évi nettó árbevétel

HR költségkeret „Van-e az Ön cégénél évente tervezett költségkerete a HR-nek? Hogyan változott a HR büdzsé a válság óta a válság előtti időszakhoz képest ?” Csökkenés átlagos mértéke: -32,0% Növekedés átlagos mértéke: 34,4% A HR keret költségcsökkenése jelentősebb volt a megkérdezett: ipari, termelő vállalatoknál a közép-magyarországi cégeknél közepes- és nagyvállalatoknál

HR költségkeret „Van-e az Ön cégénél évente tervezett költségkerete a HR- nek?” Régió Fő tevékenységi kör Vállalat mérete Előző évi nettó árbevétel Hogyan változott a válság óta a válság előtti időszakhoz képest?” Átlagok

Költségcsökkentések „Rakja sorrendbe, mely területen voltak a legnagyobb költségcsökkentések százalékosan cégüknél 2009-ben, 2008-hoz képest?” 1=legkevésbé hangsúlyos, 8=leghangsúlyosabb Átlagok

Fejlesztések „Ha lenne rá forrása, mely területen fejlesztene leginkább a szervezeti hatékonyság érdekében?” KARRIERTERVEZÉS VEZETÉSFEJLESZTÉS INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉS A bérköltséget a mintaátlagnál nagyobb arányban fejlesztenék a megkérdezett ipari- és termelő vállalatok A teljesítményértékelést a nyugati régióban elhelyezkedő cégek és a közepes vállalatok. A képzéseket pedig a mikro- és kisvállalatok vennék nagyobb arányban igénybe.

Csökkenés átlagos mértéke: -49,4% Növekedés átlagos mértéke: 45,6% A képzésekre fordított költségek csökkentése jelentősebb volt a megkérdezett: a közép-magyarországi cégeknél közepes- és nagyvállalatoknál kereskedelemmel, szállítmányozásnál foglalkozó cégeknél Képzési-, tréningbüdzsé „Hozzávetőlegesen hogyan változott a válság előtti állapothoz képest a képzési-, tréningbüdzséje?”

„ Hozzávetőlegesen hogyan változott a válság előtti állapothoz képest a képzési- és tréningbüdzséje?” Régió Fő tevékenységi kör Vállalat mérete Előző évi nettó árbevétel Hogyan változott a válság óta a válság előtti időszakhoz képest?” Átlagok Képzési-, tréningbüdzsé II.

Fejlesztési módszerek I. „Kérjük, rangsorolja, hogy a válság előtt mely fejlesztési módszerek voltak a leghangsúlyosabbak cégénél?” Válság előttVálság óta !

Képzések hatékonyságának mérése „Mérte-e a képzések hatékonyságát a válság előtt? A válság óta méri-e?” A mérés nagyobb arányban jellemző a közép- magyarországi cégekre és a nagyvállalatokra

Bruttó bér változása „Vállalatánál 2009-ben a 2008-ashoz képest hogyan változott az átlagos egy munkavállalóra jutó bruttó bér százalékosan?” A válság óta a cégek negyedénél csökkent az egy főre eső bruttó bérköltség

„Vállalatánál a válság előtti költéshez képest hogyan változott az egy munkavállalóra eső béren kívüli juttatásokra fordított költség?” Béren kívüli juttatások változása

Válság előtt és után adott béren kívüli juttatások „Milyen juttatásokat adott (vagy volt választható a cafeteria rendszerben) a válság előtt és most?” BÉRLET (6) EGYÖSSZEGŰ LAKÁSTÁMOGATÁS (2) ALBÉRLETTÁMOGATÁS (1) KEDVEZMÉNYES MOBILELŐFIZETÉS (1)

Outsourcing „Milyen tevékenységeket szerveztek ki a cégből a válság előtt? Van-e olyan tevékenység, ami a válság után visszaszervezésre került?”

Szolgáltató választás alapja „Kiszervezés esetén mi alapján választ szolgáltatót?” KÖZBESZERZÉS ALAPJÁN TULAJDONOS, ANYACÉG ELVÁRÁSAI ALAPJÁN BARTER LEHETŐSÉGE

Tapasztalatok összegzése I. HR költségkeret: A megkérdezett cégek 1/3-ánál nincs Összességében 6,5%-kal csökkent a válság óta A legjelentősebb költségcsökkentés a rendezvényekre és a képzésekre fordított kiadások terén következett be. Ha lenne rá keret leginkább az oktatás képzés területén fejlesztenének Képzés- és tréning költségkeret: Összességében 17,2%-kal csökkent a válság óta A válság óta a belső tréningek szerep felértékelődött a külső szolgáltató által tartott tréningek „rovására”. A szakmai képzések, nyelvtanfolyamok szerepe csökkent. A képzések hatékonyságát a kérdőívet kitöltő cégek 42%-a még soha nem mérte!!!!!! Mindössze 9,5% azok aránya, aki a válság óta figyelik ezt.

Tapasztalatok összegzése II. Bruttó bér, béren kívüli juttatások változása: A cégek negyedénél csökkent az 1 főre eső bruttó bérköltség. A válság óta a válaszadók 43%-ánál csökkentek a béren kívüli juttatások, főként a hideg étkezési, kultúra és ajándék utalványok alkalmazása esett vissza. Outsourcing: A megkérdezett cégek 16%-nál egyáltalán nincs kiszervezés. A legtöbbek által kiszervezett tevékenység a biztonsági szolgálat és a bérszámfejtés. Minimális azon tevékenységek aránya, melyeket a válság hatására visszaszerveztek. A szolgáltató kiválasztásánál a három leggyakrabban említett szempont az ár, a megbízhatóság és a referenciák.

Köszönjük a figyelmet!