Mit lehet és mit kellene tenni?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek véleménye A csomagolási hulladékok gyűjtésének európai és hazai megoldásai valamint tapasztalatai február 24. Szilágyi László.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
Lakatos Huba Textrade Kft

A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Civilek szerepe a környezettudatos társadalomban
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
A Solera company 1 I AUTOonline Szakértők, akik értéket teremtenek Budapest, 2010.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
I.Háztartási komposztálás ii.Differenciált hulladékdíj iii.Összefogás az illegális lerakók ellen
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az újrahasználat jövője Foodexpo )Az újratöltő rendszerek megmentése 2)Az eldobó csomagolások visszagyűjtése és hasznosítása BETÉTDÍJ.
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Elektromos mennyiségek mérése
A tételek eljuttatása az iskolákba
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
Túl magasak-e Magyarországon az adóterhek? Készített: Fekete Zsófia júniusa.
Dr. Alföldi Sándor Semmelweis Egyetem, I. Belklinika
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
szakmérnök hallgatók számára
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
) A hulladékgazdálkodási rendszer működése Magyarországon( koordináló szervezeti modell helye,szerepe a rendszerben) Hartay Mihály Öko-pack Nonprofit kft.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
Az energiapiac liberalizálásának aktuális kérdései, a teljes liberalizálás folyamatának tükrében dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
Cseber KFT évi gyűjtés eredménye március CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február CSEBER Kft
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében.
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
NEMZETKÖZI TRENDEK ÉS PILOTOK MOTE Konferencia június 12. Mercure Budapest Buda Előadó: Vilmos Andras.
A hulladékok környezeti problémái
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Gyakorlatok WoS Core Collection és Scopus
Gyakorlatok WoS Core Collection és Scopus
a logger-használat kérdései
Európai Parlament – a polgárok érdekképviselete
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
Tizenkét futam a tudománymetriai Európa-bajnokságon
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
Előadás másolata:

Mit lehet és mit kellene tenni? 1. Megelőzés 2. Újrahasznosítás 3. Ártalmatlanítás MEGELŐZÉS Mit lehet és mit kellene tenni? Hogyan lehet a környezetvédelmi szereplőket bevonni? Szilágyi László HuMuSz

Hány kiló hulladékot termelünk 1000 US$ GDP-re vetítve? Luxembourg 32 Japan 36 Germany 38 Greece 42 Italy 42 Belgium 43 USA 43 Czech Rep. 45 UK 46 * **OECD 46 Spain 47 Austria 48 Switzerland 51 Portugal 51 Ireland 52 France 52 Sweden 53 Denmark 55 Finland 55 Netherlands 55 Canada 57 Iceland 58 Innen szép a győzelem! Korea 62 Australia 66 Norway 67 Mexico 94 Poland 100 Hungary 105 Turkey 179 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 110 120 130 140 150 160 170 180

Fogalmi zűrzavar Hulladékgazdálkodási hierarchia Az OECD szerint

Közös felelősség

3. Ártalmatlanítás

Ennyi lerakót kell bezárni 2009-ig Ki? Miből? Mi lesz utána?

Nagy beruházási költségek Túl nagy régiók Nehéz helyet találni Lakossági tiltakozások Nagy szállítási távolságok Nagy üzemeltetési költségek Magas szemétdíj A szelektálás háttérbe szorul

Akarod-e, hogy hulladékégetőket építsenek az országban? Igen, mert áramot termelnek 29,20% Igen, de ne a mi környékünkre 9,40% Nem, mert túl veszélyesek 7,40% Nem, mert túl drágák 0,60% Nem, nem ez a megoldás 53,40%

Közös felelősségünk Az ártalmatlanítás centrikus hulladékgazdálkodás átállítása megelőzés központúvá Decentralizálás A nagy regionális hulladékkezelő művek helyett kistérségi komplex programok Ártalmatlanítási díj! Veszélyes hulladék Kötelező felelősségbiztosítás a veszélyeshulladékos cégek esetében

2. Hasznosítás

Egyéb: ~20% Műanyag és üveg: 20% Papír: 25-30% Komposztálható: 30-35%

Nehézségek A lakossági szelektív gyűjtés 5-6% Papír: Az ipar csak a kibocsátás feléért vállal felelősséget Teljesül-e a hasznosítási minimum? Papír: leginkább csak a karton kell mi lesz a színes magazinokkal? reklámok, szórólapok? Műanyag: csak PET és PE Kínában hasznosul? Mi lesz a többi műanyaggal? Üveg: nincs belföldi kereslet Kombinált? papír, műanyag vagy fém?

Erőforrások! Csak termelünk, aztán majd hasznosítunk?

Komposztálás Kerti komposztálás Társasházi komposztálás Kistérségi rendszerek Közösségi aprítógépek Nagy regionális rendszerek nagy szállítási távolságok

Mit tehet a környezetvédelmi ipar? Szelektálás, hasznosítás A háztartásokig menő gyűjtési rendszerek támogatása Kiterjedt és könnyen elérhető gyűjtőhálózat A lakosság által gyűjtött hulladék fogadása A hasznosítási arányok önkéntes növelése Az anyagában hasznosítás előnyben részesítése Az inert hulladékok elkülönített kezelése és feldolgozása Decentralizált feldolgozó rendszerek A hulladékexport háttérbe szorítása Az újrahasznosított termékek propagálása Nyilvánosság Részvétel a kommunikációban és szemléletformálásban

1. Megelőzés A hasznosítás nem elég!

Megelőzés: fogyasztás, életmód

Miért fizetünk ugyanannyit? A mi kukánk A szomszédé

Szemétdíj mire ösztönöz?

Szemétdíj legyen differenciált a szelektált hulladék díja legyen alacsony a vegyes hulladék díja legyen magas legyen teljesítményarányos kevesebb szemét = alacsonyabb díj polgárjogi szerződést! a kommunális adót ne lehessen szemétdíjnak álcázni

A fogyasztói szükségletek újragondolása Közös felelősségünk A fogyasztói szükségletek újragondolása Tartós termékek gyártása Újrahasználat A szervízhálózatok bővítése Alternatív szolgáltatások Tisztább termelés Az életciklus-szemlélet alkalmazása Környezettudatos terméktervezés (öko-design) BAT KIR A veszélyes nyersanyagok kiváltása Kapcsolatok a fogyasztóval Garanciák Környezeti termék-nyilatkozatok (deklarációk) Önkéntes megállapodások lakossági csoportokkal

Újabb feladatok

Média Önkorlátozás a reklámok stílusát és módszereit tekintve Reklámetikai kódexek kidolgozása a gyermekreklámok mellőzése a hedonista életvezetési minták kerülése A direkt mail korlátozása A reklámújságok korlátozása A Társadalmi Célú Reklámok kezdeményezése és finanszírozása

Reklám → → Fogyasztás → → → → Hulladék Beszéljünk róla! Köszönöm a meghívást, köszönöm a figyelmet!