Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

Potenciál játékok A játékoknál minden játékosnak saját nyereménye van és azt kívánják maximálni. A potenciál játékoknál létezik egy V(s1, …, sN) potenciálfüggvény,
Kvantitatív Módszerek
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Kalman-féle rendszer definíció
Szimuláció a mikroelektronikában Dr. Mizsei János 2013.
Címkézett hálózatok modellezése
Klasszikus mechanikai kéttestprobléma és merev test szabad mozgása állandó pozitív görbületű sokaságon Kómár Péter témavezető: Dr. Vattay Gábor
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
1 Fertőzés terjedése egydimenziós rácson (Contact Process) Az ismétlődő elemi folyamatok véletlenül választott x rácspontokon: gyógyulás: s x =1→0 1/(1+λ)
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
108 A kísérletek célja egy speciális anyag optimális előállítási körülményeinek meghatározása volt. A célfüggvény a kihozatal %. melynek maximális értékét.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Gráf szélességi bejárása
Szonolumineszcencia vizsgálata
Négyzet- és háromszög-rács
Hőtan.
Kvantitatív Módszerek
Optimalizáció modell kalibrációja Adott az M modell, és p a paraméter vektora. Hogyan állítsuk be p -t hogy a modell kimenete az x bemenő adatokon a legjobban.
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Alapsokaság (populáció)
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Gráf szélességi bejárása SzB(G,p). Tetszőleges gráf, melyben a p csúcsot választottam kiindulónak: A gráfnak megfelelő fa:
Hídtartókra ható szélerők meghatározása numerikus szimulációval Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék február.
Belső állapotú bolyongások által meglátogatott pontok száma Nándori Péter (V.) Témavezető: Dr. Szász Domokos (BME MI)
Spindinamika felületi klaszterekben Balogh L., Udvardi L., Szunyogh L. BME Elméleti Fizika Tanszék, Budapest Lazarovits B. MTA Szilárdtestfizikai és Optikai.
Szemiklasszikus közelítés a Q-állapotú paramágneses Potts-modellben Rapp Ákos Diploma szeminárium április 8. Témavezető: Zaránd Gergely.
Lavinák 2. Instabilitások lejtőn való áramlásban; mágneses lavinák Lajkó Miklós negyedéves mérnök-fizikus hallgató.
Hangterjedés granuláris anyagokban Gillemot Katalin November 30.
Variációs modell nyírási zónákra Szekeres Balázs mérnök-fizikus hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2006.
Szemcsés anyag, ha folyik...
Szemcsés rendszerek statikája Tibély Gergely X. 26.
Torlódás fogalma (jamming)
Térkitöltés Véletlen pakolások
III. Kontaktusok tulajdonságai és számítógépes modellezés 4. előadás: Hertz-kontaktus; ütközés Budapest, szeptember 28.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
HŐTAN 5. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
Útkeresések.
Hága Péter ELTE, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Statisztikus Fizikai Nap Budapest.
Szélességi bejárás. Véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben Egy csúcsot egyszer járunk be Egyenlő.
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
Mechanikai hullámok.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Nagyfeloldású Mikroszkópia
Magerők.
Szimuláció a mikroelektronikában
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
Előadás másolata:

Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató

Általánosan a torlódásról M. E. CatesChen, J.P. Wittmer, J.-P. Bouchaud, and P. Claudin (1998) Kavarjuk a kukorica lisztet – bizonyos feszültség mellett létrejön a „jam” Egyszerű modell: kemény, gömb alakú részecskék pontkontaktussal érintkeznek nyíró feszültség: láncok mentén erőhálózat jön létre A fekete egy és a szürke egy-egy erőlánc tagjai, a fehérek nem A (b) ábra egy merőleges hálózatot mutat - idealizáció

Fázisdiagram más megközelítés: folyadék-üveg ; granuláris anyag, szuszpenzió - jam minden dinamika leáll – minden kísérleti időskálán szilárdnak tűnik szimuláció: modell folyadék, súrlódásmentes, véges hatótávolságú taszító kölcsönhatás T hőmérséklet Φ kitöltési hányad Σ nyíró feszültség Lehetséges kontroll paraméter: Megj: Σ nem egyensúlyi tengely effektív hőmérséklet Corey S. O’Hern L. E. Silbert, A. J. Liu, S. R. Nagel (2003)

A J pont körüli vizsgálatok T=0 és Σ=0 α = 2 (harmonikus) α = 1,5 α = 2,5 (hertz) 2D és 3D 50-50% σ és 1,4σ 4 < N < 4096 Potenciális energia minimum (konj. gradiens módszer) T = 0T = ∞ perturbációk V(r ij ) B =Φdp/dΦ p = Σ α p αα /d G = dΣ/dγ

A J pont körüli vizsgálatok 2. Φ c az a kitöltési hányad, ahol p=0 és V(r)≠0 először Különböző kezdeti feltételek→Φ- Φ c a jó változó Potenciális energia minimum (konj. gradiens módszer) T = 0T = ∞ perturbációk 3D monodiszp. 3D bi

Az N→∞ határeset Különböző N-re vizsgáljuk a Φ c eloszlását [P j (Φ c )] 2D bi és 3D mono rendszert látunk; különböző α értékekre

Az N→∞ határeset 2. N~10 után az eloszlás egyre keskenyebb Minden vizsgált rendszerre a félérték – szélesség eloszlás: Ω = 0,55+-0,03 és w 0 = 0,16+-0,04 Legyen Φ* az N határesetben a csúcs helye A Φ 0 (N) csúcsok eloszlása minden vizsgált rendszerre: L≡N 1/d ν = 0,71+-0,08 és δ0 = 0,12+-0,03 3D mono rendszerre a Φ*-ra kapjuk:

A koordinációs szám A J pont egy izosztatikus pont A kontaktusok száma a rendszerben NZ/2 Az egyensúlyra Nd darab egyenlet írható fel, ahol d a dimenzió Azaz izosztatikus körülmények között Z=2d Φ = Φ - c akkor Z=0 Φ = Φ + c akkor Z=Z c Minden rendszerre igaz (potenciáltól, dimenziótól, összetételtől függetlenül), hogy:

A g(r) pár-korrelációs függvény Vizsgáljuk a g(r) függvényt a J pont körül Ezen a ponton először érintkeznek a részecskék A köztük lévő távolság nullához tart g(r) függvényben r = σ ij helyen divergencia Mono rendszerekkel foglalkozunk Φ→Φ c esetén egyre magasabb és keskenyebb csúcsot kapunk A csúcsok helyének eloszlása: ahol a g 0 = 0,9+-0,02 és η = 0,993+-0,002 A félérték-szélesség eloszlása: ahol s 0 = 0,39+-0,04 és Δ = 1,01+-0,005 A δ „oka” a Z ugrása a Φ c helyen

Skálázás Ψ = α -1γ = α – 3/2 ζ = 1/2 Z c = 2d Ω = 1/2 ν = 2/3

Dinamika A dinamikus mátrix és az állapotsűrűség kiszámolható; fölülről közeledünk Φ c -hez Nagy Φ–Φ c -nél Lennard-Jonnes szerű viselkedés ~ω 2

N=256 Ф-Ф c =10 -4,5 2D α = 2 Erőhálózat

Ф < Ф c a kritikus ponthoz hasonlóan itt is hatvány-függvény összefüggések vannak A J nem szokványos kritikus pont, mert a skála-törvényekben a potenciálra és nem a dimenzióra jellemző kitevők vannak fix térfogat van véges méret effektus-fix nyomás: nincs A hosszskála divergenciája? Kritikus viselkedés a J pont körül

Összefoglalás A torlódás fogalma Fázisdiagram A J pont, Ф c eloszlása, a koordinációs szám Párkorrelációs függvényről Skála-törvények

Köszönöm a figyelmet!