Egyéb különválási folyamatok Fűrészfogas szétválasztás Paradió-jelenség Szalay Szilárd, V. évf.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Stacionárius és instacionárius áramlás
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
A szubsztancia részecskés felépítése és
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektron szabad úthossza
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Szilárdságnövelés lehetőségei
3. A HIDROGÉNATOM SZERKEZETE
A rezgések és tulajdonságaik 3. (III.11)
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Ideális kontinuumok kinematikája
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Mérnöki Fizika II előadás
1.feladat. Egy nyugalomban lévő m=3 kg tömegű, r=20 cm sugarú gömböt a súlypontjában (középpontjában) I=0,1 kgm/s impulzus éri t=0,1 ms idő alatt. Az.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Termikus kölcsönhatás
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Hőtan.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Oldószermodellek a kvantumkémiában A kémiai reakciók legnagyobb része oldószerben játszódik le (jelentőség) 1. Az oldószermodellek elve 2.
Halmazállapot-változások
Halmazállapot-változások 2. óra
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Lavinák 2. Instabilitások lejtőn való áramlásban; mágneses lavinák Lajkó Miklós negyedéves mérnök-fizikus hallgató.
Hangterjedés granuláris anyagokban Gillemot Katalin November 30.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Klasztereződés Mintázatképződés gerjesztett szemcsés anyagban: Klasztereződés Bordács Sándor.
Szemcsés anyag, ha folyik...
Térkitöltés Véletlen pakolások
Deformációlokalizáció, nyírási sávok Pekker Áron
A Van der Waals-gáz molekuláris dinamikai modellezése Készítette: Kómár Péter Témavezető: Dr. Tichy Géza TDK konferencia
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Egyenes vonalú mozgások
Ütközés detektálás Ács Zsombor.
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
E, H, S, G  állapotfüggvények
HŐTAN 7. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Mechanikai hullámok.
Kinetikus Monte Carlo  Bevezetés  Véletlen bolyongás  Residence time algoritmus.
Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Ideális kontinuumok kinematikája.
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.
Függvénykapcsolatok szerepe a feladatmegoldások során Radnóti Katalin ELTE TTK.
Fázisátalakulások Fázisátalakulások
Mechanikai rezgések és hullámok
Problémamegoldás és számításos feladatok a fizikatanári gyakorlatban Egy rezgőmozgással kapcsolatos feladat elemzése Radnóti Katalin ELTE TTK.
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Diffúzió Diffúzió - traszportfolyamat
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Kísérletek „mezoszkópikus” rendszerekkel!
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Folyadék halmazállapot
Hőtan.
Előadás másolata:

Egyéb különválási folyamatok Fűrészfogas szétválasztás Paradió-jelenség Szalay Szilárd, V. évf

Különválasztás Fűrészfogas mechanizmussal Bevezető A berendezés és a jelenség Kaotikus tartomány diffúziós leírása Gyakorlati használat Farkas et al. PRE (2002)

Itt a szétválasztás a cél! Kétkomponensű granulátum Alkalmas csupán keménységben különböző komponensek elválasztására Szétválogat Tetszőlegesen fokozható finomság Bevezető: Miben más, mint az eddigiek?

A berendezés R: betöltési sebesség „f” frekvenciájú „A” amplitúdójú harmonikus rezgetés Doboz kvázi2D

A szétválasztás minősége A minőség javítható: Hosszabb fűrész Lassabb betöltés Fele-fele arányú keverékre! q=0 ha véletlenszerűen megy szét egy-egy komponens q=1 ha tökéletes a szétválás

A jelenség A szétválasztás hajtóereje a kölcsönhatás a padlóval, nem pedig a kollektív viselkedés, Szemcse-szemcse-ütközés lerontja a szétválasztás minőségét (  kevés szemcsét engedünk be egyszerre)

Szimuláció „Nem-kölcsönható” eset: Egyszerre kevés golyó a rendszerben: elhanyagoljuk az ütközéseket Kvázi2D rendszer Kaotikus mozgás Esemény-vezérelt algoritmus Kemény-gömb kölcsönhatás Golyók a falra merőleges középponti tengely körül foroghatnak

Periodikus viselkedés lehetséges… A hozzá vezető tranziens nagyon hosszú Kétszemcse-ütközések úgyis elrontják Azonos szemcsénél létezhet mindkét irányú pálya b: fogak száma c: gerjesztési periódusok száma …de lényegtelen.

A kaotikus tartomány diffúziós leírása Feltétele: Jellemző időskála nagyobb legyen egy ugrás idejénél, így az ütközések a fűrésszel függetlennek tekinthetők Ekkor a fogak aszimmetriája okoz egy eredő driftet Tehát kaotikus rendszer jellemzése csupán két statisztikus paraméterrel: drift-sebesség és diffúziós együttható.

Szimuláció egy konkrét fűrészre 2s, 10s, 20s után Egyenesillesztéssel: v diffúziósebesség D diffúziós együttható

Szétválasztásra jellemző mennyiségek Kiugrás valószínűsége: (egyfajta részecskére) A drift dominál a diffúzióval szemben: a drift-sebesség irányában hagyják el a rendszert Átlagos kipottyanási idő:

Szétválasztás tehát: Geometriai paraméterek olyan változtatása, amelyekre a két részecskének különböző előjelű diffúziós sebesség adódik. Optimális értékek a minőségre:

Szimuláció: Csak a súrlódási együtthatókban különböző golyókra

Gyakorlati használat Adott anyagokra kipróbálni sokféle fűrészt Kiválasztani azt, amire az „u” értékek különböző előjelűek, és minél nagyobbak A kívánt minőséghez megfelelő fűrészhossz választása Egyszerre kevés anyag a rendszerben, de jól párhuzamosítható

A jelenség Kétféle szimuláció Kísérlet Paradió-jelenség Rosato et al. PRL (1987) Knight et al. PRL (1993)

Paradió-jelenség: szimuláció

Paradió-jelenség: kísérlet

Granulátumok méret-szeparációja Rázás hatására nagyobb komponens a granulátum tetejére A két komponens mérete azonos nagyságrendben Spec. eset: egyetlen nagyobb golyó Mechanikai rendszer nemegyensúlyi váratlan viselkedése: Potenciális energia minimalizálódna, ha a nagy golyó lesüllyedne, ehelyett felszáll. Azt várnánk: rázás kimozdítja a metastabil állapotból a rendszert, és az egyensúlyi állapot elérésére segíti. Ehelyett a rendszer egy egyensúlyi állapotból rázásra egy nemegyensúlyi metastabil állapotba kerül.

Feltételezés Hajtóerő: relatív mozgás: kis részecskék könnyen bejutnak a rázás hatására a nagy alatt keletkezett űrbe, viszont ahhoz, hogy a nagy lejjebb kerüljön, egyszerre az összes alatta levő kicsinek távozni kellene alóla, ami kis valószínűségű Általános, nagyon széles körben megjelenő folyamat, így feltesszük, hogy a jelenség kvalitatíve csak gyengén függ a rendszer részleteitől.

Szimuláció Monte Carlo eljárással Kemény-gömb kölcsönhatás Rázás: golyók felemelkednek, és visszaesnek a padlóra, utána nem pattannak fel. Részletes ütközésdinamika helyett véletlenmozgás használata. 2D rendszer, oldalán periodikus határfeltétellel

Hagyományos Monte Carlo az egyensúlyi állapot keresésére Hűtési szimuláció Kezdetben magasabb, végül alacsonyabb hőmérséklet a potenciális energiánál

Rázást korrektül figyelembevevő szimuláció Véletlenszerűen elhelyezett golyók először leesnek. Ezután ciklikusan rázzuk. Részecskék g-nél nagyobb gyorsulásnál elválnak a felszíntől Tipikus rendszerekre T=0, így a visszaesés során felfelé mozgás gyakorlatilag kizárt, a részek csak lefelé és oldalt mozdulhatnak. Ez a potenciális energia csökkenéséhez vezet Így a rendszer a globális egyensúly helyett inkább a lokális energiaminimumot fogja elérni. (metastabil állapot)

Az eredmény: Már adja a tapasztalatot.

50-50 keverékre:

Node a valóságban van még itt valami érdekes Kísérlet! 2mm-es üveggolyók 35mm-es pyrex hengerben. Gerjesztés: másodpercenként egy periódus egy 30Hz-es szinuszjelből

Valójában konvekciós áramlás van itt! A nagy golyó jelenléte nem fontos, azonos golyókra is megjelenik a konvekció Különböző töltésre: Az emelkedés sebessége jobban függ a felszíntől való távolságtól, mint a padlótól

A mérés eredménye: 19, 6, és 2mm-es nyomjelző golyók felszín távolsága a felszíntől, rázások számának függvényében Azonos sebességgel emelkednek! Csak a 2mm-es tud újra lesüllyedni. Lesüllyedés sebessége nagyobb, mint az emelkedésé A felszínhez közeledve egyre gyorsabb az áramlás!

Mérés különböző gyorsulásokra Egymásra skálázhatók: A gyorsulás küszöbértéke, aminél a konvekció kezdődik:

Tehát… …a méretkülönválás egyedüli oka a konvekció: a nagy golyó nem fér be a fal melletti keskeny leszálló áramlásba. … a konvekció oka pedig a kölcsönhatás a fallal! (érdesebb fallal erősebb)

Érdekességek a): a hengerpalást egy keskeny sávján érdesebb felület erősen aszimmetrikus konvekciót eredményez b) tölcsérben az áramlás iránya pont fordított

Összefoglalás Fűrészfogas szétválasztás: kaotikus tartomány leírása diffúziós modellel Paradió-jelenség: szimuláció tanulságai

Köszönöm a figyelmet!