Arisztotelész I.e 384-i.e 322.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Matematika a filozófiában
Tudás, közösség, hatalom
Balla Ágnes B. Bürger Kriszta Fehér Zsuzsa
és a legkevésbé teljes az
Aranymetszés képviselői
Görög filozófia.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
Arisztotelész életútja.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
PLATÓN Kakuk Ádám 12.D.
Pitagorasz tétel és életútja.
Táncsics Mihály
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A klasszikus athéni filozófia (Kr. e. V. sz. vége - Kr. e. 322)
PLATÓN (Kr. e ).
Albert Einstein idézetek.
Az antik görög világképek Az első filozófiai/”tudományos” világképek
A MŰVÉSZET: „A SZEMÉLYISÉG KÉPE” Dr.Pető Zoltán, Szeged
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
Buddhista logika és paradoxonok
Megújuló energiaforrás
Pedagógiai antropológia és etika
A KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYI SZAK-TÁJÉKOZTATÁS
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
A világ lényegére vonatkozó eéképzelések az antik természetfilozófiában /2005. tanév II. félév A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév.
2. A görögök és a kozmosz. Korai források: i.e. 8. század Homérosz (kb. i.e tól szájhagyomány) Hésziodosz- Istenek genealógiája Antropomorf kozmosz.
Magyarország természeti kincsei
Szilárd Leó. Tartalom jegyzék Életének kezdete Élete az országokban Németország Anglia Amerika Későbbi tevékenységei.
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
IX.B Első csoport:Haraklanyi Timea Jozsa Szendyke Pap Beáta Román Orsolya Toth Zsofia Vincze Katalin.
Milétoszi filozófusok
Newton és gravitációs törvénye
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Filozófiatörténet előadások 4.
A német klasszicizmus esztétikája: Goethe és Schiller
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Máté András
Nyeste Maja 9/b. Tartalomjegyzék: Tér (3.-5.) Tér (3.-5.) Tudósok (6.-7.) Tudósok (6.-7.) Anyag (8.) Anyag (8.) Érdekességek (9.) Érdekességek (9.) Forrás.
Készítette: Brindzik Milán 9.b
Filozófiatörténet előadások 1I.
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Középkori araboktól származó leletek. Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset.
Micheal Foucault.
Készítette: Prumek Zsanett
Isaac Newton Principia
Készítette: Réczi Laura
Antal Tamás 11.c.  Definíció  Történelme  Érdekességek  Első főtétel.
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Aquinói Szent Tamás.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Az újkori filozófia főbb irányzatai – empirizmus és racionalizmus
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Bevezetés a filozófiába
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

Arisztotelész I.e 384-i.e 322

Arisztotelész görög tudós és filozófus a nyugati kultúra legnagyobb hatású gondolkodói közé tartózik hadvezérként is tehetséges Nagy Sándor nevelője

Ifjúkora Szageriában született, de később Kalkiszban telepedett le 20 évig tanít és tanul az Akadémián Platón a nevelője, majd halála után elhagyja Athént Asszoszba, majd Mütilénében tanít I.e 343-ban Nagy Sándor nevelője lesz

Utódai Feleségétől, Püthiasztól egy lánya született és miután  Püthiasz meghalt nem házasodott újra, viszont született még egy fia, Nikomakhosz, majd utolsó gyermekét Nikanórt adoptálta.

Művei Exoterikus: a nagy közönség számára készültek, dialógus formában (töredékek maradtak fent) Akroamatikus: „hallásra való”, a tanítványai számára készültek, saját felfedezéseit tartalmazzák, fajtái: hüpomnématikus „emlékezet számára írt” szintagmatikus  „megszerkesztett”

A művek osztályzása Tartalmi alapon a következőképpen osztályozhatjuk logikai természet tudományi esztétikai metafizikai etikai

Mi a filozófia? A filozófia fogalmak-lényegek tudománya; minden, ami egyedi, az általánosra vezetendő vissza és belőlük származtatandó.

Filozófiája Platón tanítványa, a filozófia feladatát ő is a dolgok lényegének és végső okainak felismerésében találja melyek megtestesülése a Lényeg. A dolgok lényegét a valóságban kereste. Annyi tudomány előfutárává vált, hogy általában véve „legfontosabb” felfedezéséről nem is beszélhetünk.

Legfontosabbnak nevezhető elképzelései Aktus-potencia és a hülémorfizmus tana és az erre épített mozgás fogalma, a szubsztancia-akcidens megkülönböztetés, és egyáltalán az egész metafizika, ide értve a négyes okság tanát is

Arisztotelész nevéhez kapcsolódik: A metafizika átfogó tanulmányozása mindannak, ami a tudás, a magyarázat és a létezés rendjében alapvető jelentőségű, a valóság tanulmányozása. Formális logika az okok következmények struktúrájával, megalkotásával foglalkozik.

Az Arisztotelianizmus Egy filozófiai irányzat, amely Arisztotelész filozófiájára épít, tagjait azok a gondolkodók összessége teszi ki, akik Arisztotelész filozófiáját követték. Különböző fajtái a görög- a zsidó- és az arab arisztotelészizmus

Készítette Astyilán Tímea Barabás Emőke Morvai Lívia Pető Nóra forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Arisztotel%C3%A9sz#Filoz.C3.B3fi.C3.A1ja