„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Borok és borvidékek.
Siófok és környéki hungarikumok
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Hilltop Neszmély Borászat
Készítette: Tóth Evelin
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Sportolás hatása szervezetünkre
AJÁNDÉK BOROK Mészáros Péter Gyöngyös
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Magyar borok a világban
Az ókori sumér étkezési szokások
Franciaország gasztronómiája
NAGYMAROS-BORSKANZEN
Bor, Magyarország borvidékei
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Készítette: Kálmán Aliz.  Elhelyezkedése  Tudnivalók  Természeti képződményei  Kiránduló célpontok  Építészet  Híres szőlőfajtái  Üdülés.
Самовар=Szamovár.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Születésnapi ünneplésre!!! M E G H Í V Ó. A szívedben.... Ő ott fog találkozni veled. (Hallani fogod a kopogtatását.) Díszvendég: Jézus Krisztus Dátum.
Barangolás a borok birodalmában. A pince előtt panoráma teraszt alakítottunk ki, ahol nyáron rosé kóstolót, fröccs kóstolót tartottunk.
A portói bor Sámson Gergely
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Gasztronómia és bor, borbírálati ismeretek
Bianca Származása: Seyve- Villard (Eger 2) x Bouvier Csizmazia József és Bereznai László nemesítette, 1963-ban. Jellemzése: Bõtermõ, fürtje, bogyói.
Magyarország.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Lengyelország.
Villány, május 7. Mester Zoltán
Kattints saját tempódban Kedves barátom, korod előre haladtával egyre jobban kell vigyáznod egészségedre. Remélem, te is nyomon követed a szakmai vizsgálatokat,
A Villányi borvidék Katt..
Svájc.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
Dr. Csuták János borlovag
A Villányi borvidék régen és ma I.
Logo tervezéshez információk
Készítette: Geringer Dzsenifer
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
Francia Köztársaság.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Agrárgazdaságtan előadás április 7.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Készítette: Szatmári Zsófia
A szőlőtermesztés – borvidékek – boripar jellemzői és területiségük hazánkban Jakucs Györgyi
A szőlőtermesztés, borvidékek, boripar jellemzői és területiségük hazánkban Tolnai Gábor Földrajz BSc III. évf.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Kvíz, bor, kávé Agyunk és a nagy hármas. Mit szeret az agyunk? Aludni és melatonint termelni Omega 3-6 zsírsavakat (pl.halolaj, ligetszépe, olíva) Tanulni.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
KÖVETVE A TÖBBFÉLE FELHASZNÁLÁSÚ TERMÉKEK TRENDJÉT Többféle felhasználású termékek pl.: tökéletes a sminkelés, valamint a szépítkezés idejének csökkentésére,
„ÉRTÉKEK, AMIÉRT ÉRDEMES MARADNI”- TOKAJBAN A BORKULTÚRA.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
A gyógyturizmus Általános tudnivalók.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az italfogyasztás új trendjei
8. HEGYVIDÉKI ÖVEZET ÉGHAJLATA.
Előadás másolata:

„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates) A DÉLDUNÁNTÚLI BORVIDÉK: A Déldunántúl területén négy világszínvonalú borokat termelő borvidék található:  Szekszárdi borvidék  Tolnai borvidék  Villány-Siklósi borvidék  Pécsi borvidék

 Szekszárdi borvidék  Az ország déli vidékére jellemző melegebb éghajlat határán, meredek dombok vízfolyásoktól szabdalt keleti és déli lejtőin látható ez a tradícionálisan magyar borokat termő vidék. A Szekszárdi az egyik legrégibb és leghíresebb vörösbor-vidékünk. Legismertebb szőlőfajtája a Kékfrankos. „ A bor az embert sokszor segíti. Erősíti a gyenge gyomrot, felfrissíti a lankadó erőt, gyógyítja a test és a lélek sebeit, elűz bánatot és szomorúságot, örömöt okoz, és barátok között kedvet éleszt a beszélgetésre. ” (St. Ágoston)

 Szekszárdi  Szekszárdi Kékfranfos : Félszáraz, minőségi vörösbor, a klasszikus magyar bortermelés egyik örököse. A Kékfrankos szőlőből készült bor kellemesen finom illatú, gránátvörös színű, bársonyos, telt zamatú °C hőmérsékleten fogyasztva jelentősen növeli a sültek és vadhúsok élvezhetőségét.  Szekszárdi  Szekszárdi Bikavér :: :: Minőségi, száraz vörösbor. A kellemes összhatású, tradícionális Bikavér négy szőlőfajta ízvilágát hordozza magában: Merlot, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc. Optimális fogyasztási hőmérséklete °C. Ajánlják kacsa, liba, marha sültekhez, pörköltekhez, vadételekhez, sajtokhoz.   Szekszárdi Zweigelt :: :: Félédes, minőségi vörösbor. A népszerű Zweigelt szőlőből készült vörösbor gránátvörös színű, kellemesen finom illatú, bársonyos, telt zamatú bor. Magában, vagy édes mártásokhoz, szárnyasból készült fogásokhoz °C-ra hűtve ajánlják.  Szekszárdi  Szekszárdi Kékoportó :: :: Félédes, minőségi rosébor. A Kékoportó Rosé a Szekszárdi borvidék kékszőlőjének gyors feldolgozásával, speciális erjesztésével készült, jellegzetes színű, fűszeres zamatú, bársonyos, félédes bor. Szárnyas ételekhez ajánlják °C-ra hűtve.  Szekszárdi  Szekszárdi Merlot :: :: Ez a bor a Szekszárdi borvidéken termesztett Merlot fajtából készül. Bíborszínű, gyümölcsillatú, és bársonyosan finom zamatú vörösbor. A Szent István Korona Borcsalád tagja. Fogyasztását 16 °C-on vadételekhez, pörköltökhöz ajánlják.

„ A bor a legegészségesebb és leghigiénikusabb valamennyi ital közül. ” (Louis Pasteur)  Tolnai  Tolnai borvidék :Adottságai olyanok, mint a Szekszárdi borvidéké. Főként fehérszőlő fajták teremnek itt ( Chardonnai, Sawignon Blanc, Olasz rizling, Királyleányka). Ezeket kellemes savtartalom, harmónia jellemzi. A kisebb, déli területeken teremnek kékszőlő fajták (Oportó, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet sawignon, Kadarka).  Villány-Siklósi  Villány-Siklósi borvidék :Az ország melegebb vidékén, a lépcsőzetesen töredezett, lankás domboldalon terül el egyik leghíresebb borvidékünk. A vidék karakteres italai közül a leghíresebbek a Villányi Kékfrankos és a Villányi Kékfrankos-Kékoportó Cuvée. Mindkettő száraz, minőségi vörösbor, színük rubinpiros, illatában érett gyümölcsökre emlékeztetnek. Pécsi borvidék :A vidék klímája mediterrán, a Villányi borvidéknél is forróbb, szárazabb. Remek fehér és vörösbor szőlők teremnek itt, illatos, zamatos, fűszeres fehérborok jellemzik leginkább. A vidék kiemelkedő terméke a Pannónia pezsgőcsalád.

„ A bor szervezetre gyakorolt egészségügyi hatása semmiképpen sem csupán az etilalkoholnak, hanem a számtalan alkotórész összhatásának köszönhető. ” (Rombach) Bor és egészség A borok gyógyhatású alkotórészeiről világszerte széleskörű kutatási eredmények tanúskodnak. Bizonyították, hogy a bor mérsékelt fogyasztása jó hatással van az egészségre: növeli a túl alacsony vérnyomást, serkenti a vérkeringést, stabilizálóan és frissítően hat. A keringési panaszokkal küszködő emberek a borfogyasztás révén kivédhetik a keringési zavarokat. A bor egészségügyi hatásai tehát: -Mélyebbé teszi a légzést, hat az asztmatikus légszomj ellen -Segíti a keringési zavarok megszűnését -Növeli a felső bőrréteg vérellátását -Napi fél pohár (1,5 dl) bor 50 %-kal csökkenti az infarktus veszélyét -Normalizálja a vérnyomást Készítette: Tóth Tímea január