Attitűd, nevelői attitűd

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

Tehetségazonosítás gyakorlata
A tanári munka értékelése
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
„Ezt egy életen át kell játszani”
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A nevelés stílusa.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A gondozás,nevelés egysége
Szociálpszichológia Attitűd Dr
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Az óvodai és iskolai konfliktusok és kezelési lehetőségeik
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Fogalma Szerkezete Az attitűdszerveződés elméletei Mérése
Egyéni döntések a szervezetben
Kultúra és Szocializáció
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A fejlesztő értékelés.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
A konstruktivista pedagógia alapjai
A meggyőző érvelés pszichológiája
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A pedagógus.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
Nevelés és nevelői attitűdök
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az emberi agresszió.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Speciális gyermekvédelem
Kutatásmódszertani dilemmák
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Neveléslélektan Debrecen
Készítette: Kovács Ferencné
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
A fizika tanítása 10. lecke Az óraelemzés szempontjai.
A pszichológiai mérés alapjai
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Értékek.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Szociálpszichológia-2 Attitűd
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

Attitűd, nevelői attitűd

Az attitűd fogalma Az attitűd: „valamely személlyel, tárggyal, jelenséggel, szituációval, emberek csoportjával kapcsolatos értékelő beállítódás, amely viszonyítási alapul (vonatkozási keretül) szolgál, aminek alapján az egyén véleményt alkot, viselkedik, viszonyul” (Szabó 94.).

Az attitűd összetevői Az attitűd három részből tevődik össze: Kognitív összetevő: Ez a tudás, az ismeret szintje. Ez az attitűd tárgyára vonatkozó ismereteket, nézeteket, véleményeket, gondolatokat jelenti. Érzelmi, affektív összetevő: ezek az érzelmi értékek, az attitűd tárgyához való viszonyulást fejezik ki. Viselkedéses szint, konnatív összetevő: Hogyan viselkedünk az attitűd tárgyával kapcsolatban.

Az attitűd funkciói Alkalmazkodási funkció : Elősegítik a társadalmi környezethez való alkalmazkodást. Ha az ember attitűdjei megegyeznek környezete attitűdjeivel, akkor sokkal könnyebben be tud illeszkedni. Önvédelmi (énvédő) funkció: A valóságot az attitűdjeink torzító tükrén keresztül szemlélve nem kell észrevennünk az énünket veszélyeztető tényeket. Értékkifejező funkció : Az attitűdök érzelmi összetevőjük segítségével tükrözik értékeinket. A tudás funkció: Az attitűdök segítik a világban való tájékozódást.

Az attitűdök mérése az önregisztrálás, ilyenkor a személyt magát kérik fel arra, hogy attitűdjeiről számot adjon. külső elbírálók alkalmazása, ilyenkor külső megfigyelőket kérnek fel arra, hogy a vizsgálati személy attitűdjeit megfigyelje. a kérdőíves vizsgálat, az ún. attitűdskálák alkalmazása. Az idők során számtalan attitűd skálát készítettek, a legismertebbek a Bogardus, a Thurstone, a Lickert, és az Osgood féle skálák.

Az attitűdök tárgyuk szerint két csoportba oszthatóak Azok az attitűdök, amelyeknek a tárgya tapasztalatilag nem kiismerhető, viszont érzelmileg erősen megérint. Ilyenek lehetnek például a különböző szektákra vonatkozó attitűdök. Azok az attitűdök, amelyeknek a tárgya tapasztalatilag kiismerhető például: a főiskola székei vonatkozó attitűdök.

Az attitűdök megváltoztatása Minél központibb, fontosabb egy attitűd az ember számára, annál nehezebb őket megváltoztatni Fritz Heider – az egyensúly elve: Ezen elv szerint az emberek arra törekszenek, hogy a kognitív (megismerési) folyamataink egyensúlyba legyenek egymással. Heider abból indul ki, hogy az emberek számára fontos, hogy a szeretett személyekkel hasonló attitűdjeik legyenek.

Osgood – az összhang elve Heiderrel szemben nem kognitív (megismerési) egyensúlyról, hanem kognitív (megismerési) összhangról beszél, ezt nevezzük kognitív kongruenciának. Ha a kognitív összhang hiányzik, a következő folyamatok jöhetnek létre: Átértékelés: Ilyenkor az erősebb intenzitású elemhez igazítjuk a kapcsolatot. Védelmezés: vádaskodó, mentegető ideológia beiktatása, hogy a számunkra fontos kapcsolatot nézeteink különbözősége ellenére is fenntarthassuk. Kétségbevonás: Ilyenkor az állítás forrását vonjuk kétségbe.

Festinger – kognitív disszonancia elmélete Szerinte az emberek ellentmondásmentes világképre törekszenek. A világkép kognitív elemei (tudás eleme) kapcsolatba kerülve egymással lehetnek ellentmondásmentesek (konszonancia állapota) vagy ellentmondásosak ( disszonancia). Disszonancia leginkább olyankor lép fel, ha döntéshelyzetbe kerül az ember, különösen, ha vonzó alternatívák közt kell választanunk.

A nevelői attitűd

A nevelői attitűd dimenziói Érzelmi dimenzió Engedékenység dimenzió

A nevelői attitűdök fajtái Meleg-engedékeny Hideg-engedékeny Meleg-korlátozó Hideg-korlátozó

Meleg-engedékeny attitűd Az ilyen légkörben felnövekvő gyermek: Barátságos Kreatív A feléje irányuló hatásoknak aktív részese és alakítója Agresszívak (proszociális) A legintenzívebb törekvést mutatják a felnőtt modellekkel való azonosulásra

Hideg-engedékeny attitűd A szülő gyermekét érzelmileg elutasítja Gyakran fizikailag bántalmazza gyermekét- előfordul az alibiverés Közönyösen engedékeny magatartás Az ilyen légkörben nevelkedő gyerekeknél gyakori: Függőségi szorongás Nyílt agresszív magatartás Galerik tagjává válhatnak (antiszociális agresszió)

Meleg-korlátozó attitűd Túlszerető, túlóvó szülői magatartás Az ilyen légkörben felnövő gyermek: Iskolacentrikus, még akkor is jól viselkedik, amikor a tanár nincs jelen Konformak Nem kreatívak Rendesek, illedelmesek Visszahúzódóak A lányok jobban tűrik, mint a fiúk, az ilyen szülői magatartást

Hideg-korlátozó attitűd A szülő elutasítja a gyermek függőségi szükségleteit Minimális interakciók jellemzik Az ilyen légkörben nevelkedő gyermek: Visszahúzódóak A felnőttekkel szemben bizalmatlanok Az „én”-felé fordul az agresszió: baleseti hajlam, öngyilkossági kísérletek

Nevelői stílusok Autokrata – vakfegyelem légköre Demokrata – önkéntes fegyelem légköre Laissez-faire (ráhagyó) – anarchikus légkör

Autokrata nevelő jellemzői Minden fontos kérdésben ő dönt A tevékenység egyes lépéseit ő diktálja egyenként: a következő feladati egységek bizonytalanok, a tanulók számára gyakran nem átláthatóak Ő jelöli ki minden tag csoporttag munkafeladatát és a munkatársakat Dicsérete szubjektív és személyes

Autokratikus nevelés következményei Nő a csoporttagok közötti agresszió Gyakori a „bűnbakképzés” jelensége A diákok az ilyen vezető óráin keveset mosolyognak, többnyire apatikusak A teljesítmény a tanár jelenlétében magas A teljesítmény jelentősen csökken, amikor a tanár nincs jelen Nem kedvez a kreativitásnak

Demokrata nevelő jellemzői Fontos kérdéseket a csoport megvitatja a vezető irányításával és bátorításával A tevékenység lépéseit előre felvázolja Elsősorban technikai tanácsokat ad Több alternatívát bemutat A csoport tagjai szabadon dönthetnek kivel akarnak együttdolgozni Dicsérete objektív és reális

A demokratikus nevelés következményei Kevés a csoporttagok közötti agresszió A csoporton belüli feszültség alig van jelen A tanórán nyújtott teljesítmény nincs olyan magas, mint az autokratikus nevelésnél, de jó színvonalú A teljesítmény alig csökken, amikor a tanár nincs jelen Kedvez a kreativitás kibontakozásának

A Laissez-faire nevelő A csoportos vagy egyéni döntés teljes szabadsága jellemzi a vezető részvétele nélkül Kiadja a feladatot és a feladathoz szükséges eszközöket/anyagokat, de a végrehajtásban és megvitatásban nem vesz részt Csak kérdésekre válaszol Nem befolyásolja a csoport történéseket

A laissez-faire nevelés következményei Teljes zűrzavart idéz elő a gyerekeknél A csoport nyugtalan, feszült Az agresszió előfordulása nagyon gyakori A teljesítmény alacsony a tanár jelenlétében és akkor is, amikor a tanár nincs jelen A csoportcélt elveszítve játszik

Tanárközpontú-diákközpontú nevelői stílus A produktivitás hatásosabb, ha a feladat egyszerű és konkrét Jó a közhangulat, ha a csoport a feladat teljesítése iránt elkötelezett Több információt tudnak felidézni az oktatott tananyagból Diákközpontú - A produktivitás hatásosabb, ha a feladat komplex és gondolkodtató és együttműködést igényel a csoport tagjaitól Jó közhangulatot eredményez, ha az elsődleges cél szociális ill. a cél érzelmi katarzis Több pontot érnek el a tananyag iránti érdeklődést vizsgáló tesztekben