Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
A II. világháború és az azt lezáró békerendszerek
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
Úton az újabb háború felé
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Konfrontáció és megegyezés Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán
Az európai integráció története
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
Az I. világháborút lezáró békék
A békeszerződés aláírása
Párizsi kommün.
Gyarmatosítás.
A győztes Európa legfőbb gondjai
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Földünk a második világháború után
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A Krími háború
Politikai és szociálgeográfia I.
AZ ELHIBÁZOTT BÉKE.
Közelgő vihar Út a világháborúba
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
Trianon és hatásai.
A határon túli magyar nyelvűség
1914.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
A diplomácia története
A háború és következményei Magyarországon
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
Az i. Világháború hatása Szegedre
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Európa regionális földrajza
Az I. világháború
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben.
A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Az els ő világháborút lezáró békeszerz ő dések. A nagyhatalmak céljai Anglia: a német gyarmatok megszerzése, és Fr.o. túlzott megerősödését gátolni Franciao.:
A világ az első világháború után
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
Az első világháború és következményei ( )
A Szent Szövetség Európája
A nagyhatalmak.
Digitális témahét 7. osztály történelem
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Az első világháború.
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A háború után.
Szövetségi rendszerek
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege

A gabonatermelés alakulása az 1. vh. alatt

A konferencia megnyitása: Versailles, 1918. január 18. 27 állam részvétele a tárgyalásokon, de a veszteseket nem hívták meg „tízek tanácsa”: az 5 nagyhatalom(USA, N-Br,Fro., Olaszo., Japán) min.elnöke és külügyminisztere: A „4 nagy” személyiség: USA (Wilson elnök), Clemenceau (francia min.elnök) Lloyd George (brit min.eln.) Orlando (olasz min.eln.)

A megtárgyalandó 5 nagy kérdés: 1. Németország 2. Osztrák-Magyar Monarchia 3. az „ orosz kérdés” 4. a Török Birodalom 5. a német gyarmatok sorsa Kimondták: a háborúért egyedül Németo.-t és szövetségeseit terheli a felelősség

A nagyhatalmak céljai: Anglia: Németo. gyarmatait megkapni, tengeri hatalmát megszüntetni, Eu-ban gátolni Fr.o. túlzott megerősödését. Franciao.: Németo. Teljes körű és hosszú távú meggyengítése Olaszo.: Területeket akart Monarchiától, az Adriai-tengert „beltengerré” kívánta tenni USA: Távol-keleti, dél-amerikai, szibériai területeken volt érdekelt

1.Németország: Versailles, 1919. jún. 28. Elzász-Lotharingia Franciaországé lett Fr.o. megszállja a Ruhr-vidéket Területveszteség kb. 15% A Saar-vidéket 15 évre nemzetközi felügyelet alá helyezték A Rajna-vidék bal partját teljesen, jobb partját 50 km-es sávban demilitarizálták Danzig (Gdansk) szabad város lett Hadsereg max. 100 000 fő, tilos a sorozás Át kellett adni a német hadiflottát Jóvátétel fizetése(1921-ben:132 millió aranymárka) Megtiltották a német ajkú Ausztriával való egyesülést

2. Ausztria: Saint Germain, 1919. szeptember 10. Megszűnt a Habsburg-monarchia Trieszt, Isztria, Dél-Tirol elvesztése (Olasz.o-é) Katonai korlátozások: hadsereg, fegyverkészlet maximálása Anschluss tilalma (Németo.-gal való egyesülés)

Európa új határai

Új államok, az O-M Monarchia felbomlása

Az utódállamok etnikai összetétele

3. Az „ orosz kérdés” Wilson 6. pontja értelmében „ minden nemzet maga dönt politikai fejlődéséről” A bolsevik Oroszo.-t nem fogadták el győztes hatalomnak, nem tekintették legitim, demokratikus kormánynak, így nem hívták meg a tárgyalásokra.

4. Törökország – Sévres, 1920. aug. 10. Területeit felosztották A tengerszorosokat nemzetközi ellenőrzés alá helyezték 1923. júl. 24-én újabb szerződés a szultanátus eltörlése miatt 1923 Musztafa Kemál vezette mozgalom célhoz ért: Kikiáltották a parlamentáris köztársaságot Megszüntették az ország széttagoltságát

5. Németország elvesztette minden gyarmatát Új államok: Lengyelország: szabad, egységes állam (1774), Területeket kapott Németo.-tól, Galícia, Bukovina egyes részeit, orosz birod.-tól Csehszlovákia: Csehország és Szlovákia politikai egysége. Megkapta: Felvidéket, Szudéta-vidéket, Kárpátalját Szerb-Horvát-Szlovén Királyság,Jugoszlávia 1929-től, Románia: bővült Erdéllyel, Partiummal, bánáti, K-alföldi területekkel, Besszarábia, Bukovina, Dél-Dobrudzsa területeivel

További jelentős események: 1921-22: washingtoni konferencia a távol-keleti kérdések megoldására 1919: a wilsoni pontok alapján létrehozták a Népszövetséget, amely elvileg a béke megtartására szolgáló szervezet lett volna. „ ez nem béke, ez csupán fegyverszünet 20 évre” ( Foch marsall, francia főparancsnok)

A modern Törökország létrejötte

A kisebbségvédelem, a Népszövetség