Bevezetés a szoftver-ergonómiába

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
Advertisements

Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Primer és szekunder kutatás
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Geometriai transzformációk
A digitális számítás elmélete Előadás:kedd 10:10-11:40, 0/13. terem előadó: Dr. Ruszinkó Miklós Gyakorlat: Kedd 14:15-16:00,
Adminisztratív teendők Kacsuk Péter Egyetemi tanár
Programozási alapismeretek
Adminisztratív kérdések
Vizuális és web programozás II. TRTLB226 Tantárgyfelelős: Lénárt Anett mérnöktanár Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék B137
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Szélességi bejárás , 0.
Programozási alapismeretek
ETR Tanügy DEXTER Informatikai kft.. ETR Képesítési követelmények Tantervek Oktatási Tevékenység Oktatási folyamat Szervezése, lebonyolítása Erőforrások.
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Szabályozási Rendszerek
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Számonkérés Vizsga, vizsgaidőszakban szóbeli Témakörök: tematika sorai Megajánlott jegy: órai feladatok teljesítése.
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
Előadó Abonyi-Tóth Andor Műszaki tanár 1117 Budapest, XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, Tel: (1) /8466 abonyita.inf.elte.hu 2012/2013-as.
Programozási technológia 1
Bevezetés a Számítógépi grafikába - előadás
1 Összefoglalás. 2 A kurzus ? tárgya Szoftver-ergonómia (Bev. -) (Software Ergonomics) Használhatósági módszerek (Bev. -) (Usability Engineering)
2008/2009 tavasz Klár Gergely  Gyakorlatok időpontjai: ◦ Szerda 10:05–11:35 ◦ Csütörtök 10:00+ε –11:30+ε  Gyakvez: ◦ Klár Gergely ◦
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
Bevezetés a Szoftver-ergonómiába 2. Tervezési és vizsgálati módszerek 2.6. A kezelőfelület réteges és fokozatos tervezése.
1 3. Szoftver-ergon ó miai alapismeretek 3.0. Bevezetés a fejezethez 3.1. Az ember-számítógép interakció 3.2. Interakciós stílusok 3.3. A számítógépes.
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Felzárkóztatás, tehetséggondozás
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Operációs Rendszerek Összefoglaló
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy címe: Digitális képanalízis szakirányos tárgy neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) előadó és gyakorlatvezető:
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2009 I. félév Követlemények.
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2012 I. félév Követelmények.
Tájékoztató NGB_ak072 Vállalati kultúrák. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra szerda
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2013 I. félév Követelmények.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2011 I. félév Követelmények.
TÁM-PONT A TESSÉK! Közhasznú Egyesület és a Törökbálinti Kórház mentálhigiénés segítő programja egészségügyi dolgozók számára.
Tájékoztató NGB_ak073 Környezetmenedzsment. Dr. Szigeti Cecília IG 604 Fogadóóra csütörtök ig
Számítógépes szimuláció Első előadás Gräff József.
UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering Vállalati információs rendszerek.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGB_ak012.
Informatika - 1. alkalom szeptember 14. E1 előadó
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
Számítógépes szimuláció
A mesterséges intelligencia alapjai
Tájékoztató AK011 Dr. Szigeti Cecília.
Európai Uniós Alapismeretek
Nappali mesterszakjaink
Hiányzó kreditek (30-60) MBA és Számvitel mesterszak
Tájékoztató NGM_AK004.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
NGB_ak072 Vállalati kultúrák
Vizuális programozás MIN1M1-MIN1M2- MIN6B6IN - MIN6B8IN – MIN4I0N – MIN3H4PFN Követelményrendszer.
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

Bevezetés a szoftver-ergonómiába Krammer Gergely   D.2.704, tel: [372-2500 -] 8502 krammer <kukac> elte <pont> hu http:// krammer.web.elte.hu    A . . ./infokar/szofterg/jegyzet útján elérhető iratok saját célra szabadon másolhatók, nyomtathatók, és anyagi haszon nélkül továbbadhatók.

Bevezetés a szoftver-ergonómiába 2+0, előadás, vizsga Némelyik félévben a vizsga kiváltható: ha mind elfogadható ( 2): megajánlott jegy; ami ha nem tetszik: lehet vizsgázni 2, vagy több (órarenden kívüli) önkéntes zárthelyivel (javító ZH nincs (de lehet vizsgázni) L. még: . . ./infokar/szofterg/szergelo.html

Szoftver-ergonómia gyakorlat Ahogyan az az ETR-ben ki van írva … (a) Egyéni feladat sikeres (  3 ) vizsga után - egyénileg megbeszélt féléves feladat - célszerűen „hozott anyagból”: - egy „komoly” szoftver KEFE-ének vizsgálata - vagy új KEFE tervezése (b) Csoportos vizsgálat; 8-10 fővel; a vizsga „gyenge feltétel” gyakorlati órák: projekt-értekezletek, (  2 mulasztás) Házi feladatok, 1-2 ZH. Sikertelen vizsga esetén gyak. jegy sincs

Szoftver-ergonómia labor Tartja: Polgár Péter

Az előadás tartalma A jegyzet tartalma: Bevezetés: A Szoftver-ergonómia tárgya Tervezési és vizsgálati módszerek Alapismeretek Az előadás: Ezek bejárása „véletlenszerű bolyongással” (elegánsabban: „koncentrikus körökben”).

„Jelzetek” a fejezetek címében Egyes fejezetek címében: Olvasmány (olv) jelentése: ismerete érdem, nem ismerete nem hátrány Tudni illik (t.i.) jelentése: ismerete nem jelent előnyt nem ismerete hátrányt jelent

Ez a tárgy más !!! Nem matematika, nem programozás, nem „g u r u - lás”. Hanem: a programtervezői szakma más szemléletmódja. „A technika van az EMBERÉRT, nem az ember a technikáért”. „Ismerd meg, és tartsd tiszteletben az EMBERT, a szoftver használóját”. „A tervezésnél az EMBER a kiindulópont és a cél”. A program tervezését a KEFE* tervezésével kell kezdeni * KEFE = kezelőfelület, emberi interfész