Középkori szerzetesrendek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Bizánci birodalom.
KATOLIKUS VAGYOK HITTANRA JÁROK.
Az Európán kívüli világ
Az Aranybulla.
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
A szerzetesrendek.
Középkor ,,A sötét középkor’’.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
FERENCES ÉLETÜNK SZENT FERENC KISN Ő VÉREI KÖZÖSSÉGÉBEN.
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
EGYHÁZTÖRTÉNET.
Keresztesek.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A középkori filozófia főbb kérdései
KÖZÉPKORI KULTÚRA I..
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Pécs turizmusa.
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Harc és költészet: a lovagok
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A misszió Oktatás a közép- és dél-amerikai katolikus rendek misszióiban század.
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
A keresztény egyház a korai középkorban
A világ képe az arabokról
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Salamon temploma 11/C.
Európa városi történelme
A román kor (romanika) művészete
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Mikes Kelemen 22/C.
A Rend alapítója 1182–ben született Assisiben.
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Az európai fejlődés a középkorban
 július 1-én született Almásfüzitőn  Diákéveit a váci piarista gimnáziumban töltötte  1945 februárjában testvérével behívót kaptak  Az orosz.
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Szent Bernadette.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
KIHÍVÁS A bemutatót készítette: kihivasottak_6: Zsámboki Csilla Tóth Judit Fári Anna.
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Teszt Mit tudsz a lovagokról? Következő diához - Kattints!
Az adatvédelem szabályozása
Aquinói Szent Tamás.
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Megszentelt Élet Éve
A – nyugati – szerzetesség Kialakulása; Szent Benedek és a bencések; a kolduló rendek.
A középkori Nyugat születése Tk. 21. anyag. Előzmények  A Nyugat-Római Birodalom hanyatlása –a kereskedelem drasztikus visszaesése –a városok gyors hanyatlása.
Készítette:Keresztesi Zsombor Forrás:Wikipédia
Kialakulása, nyugati és keleti
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ A SZERZETESRENDEK.
Magyar Bencés Kongregáció
A reformáció főbb irányzatai
Assisi Szent Ferenc.
A reformáció.
A középkor kultúrája.
JÉZUS ISTENSÉGÉBE VETTET HIT ALAPJAI
Szent Márton.
HILDEGARD VON BINGEN ( )
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
FONTOS SZAVAK EGYHÁZ.
Előadás másolata:

Középkori szerzetesrendek

Szerzetesrenden az egyházuk által jóváhagyott szabályok, regulák szerint élő és általában közös fedél alatt, kolostorban (rendházban, monostorban, zárdában) lakó szerzetesek (barátok), illetve szerzetesnők (apácák vagy nővérek) közösségét értjük. Szinte minden vallásban kialakult ez az istentiszteleti életforma. Elkülönült közösségek voltak. Tagjaik egész életükre engedelmességet, szegénységet, és szüzességet fogadtak.

Ápoló rendek A korszakban igen elterjedtek voltak a szociális feladatokat ellátó, a betegeket ápoló rendek (pl.: Lázár-rend tagjai leprásokat gondoztak) a keresztes hadjáratok során létrejöttek az egyházi lovagrendek, amelyek a szerzetesi és a lovagi eszményt egyaránt tükröző fogadalmat tettek. Ilyenek a templomosok, a johanniták és a teuton lovagrend.

Kolduló rendek Az érett és késői középkor nagy újdonsága volt a kolduló rendek megjelenése A városi szegénység elterjedése olyan új problémákat vetett fel, amelyek megoldása mind a világi hatóságoknak, mind az egyházi vezetésnek komoly nehézséget jelentett . Ezeknek a rétegeknek a megszólítása lett a kolduló rendek feladata. Már a településeken belül építettek kolostorokat. Pl.: karmeliták, szerviták

Fontosabb szerzetesrendek

Bencés-rend Benedek-rend Első keresztény szerzetesrend. Nursiai Szent Benedek alapította 529-ben. A nyugati kereszténység legjelentősebb kolostorát alapították meg Monte Casino hegyén. Minden bencés kolostornak könyvtárral kellet rendelkeznie. A szerzeteseknek elő volt írva az olvasás és a munka Jelmondatuk: Ora et labora!

Ágoston-rend Védőszentjük Szent Ágoston. A gondolkodás szigorú iskolája mellett a hallgatásra, a testi munkára, a zsoltáréneklésre és a szolgálatra (térítés, tanítás, gyógyítás) kötelezték el magukat. XII. sz.

Ciszterciek rendje Szent Bernát alapította a XII. században. Fehér ruhás barátoknak is nevezik őket. Szent Benedek eredeti, elhagyottnak ítélt reguláihoz kívántak visszatérni. Belső fegyelem, keménység és egyszerű életvitel jellemezte. A településektől távolabb telepedtek le. Magas gazdasági kultúrát hoztak létre.

Karthauzi szerzetesek Némasági fogadalmat tettek, ezért néma barátoknak is nevezzük őket. 1120-ban Szent Norbert alapította a premontreirek rendjét.

Domonkos-rend Dominikánus rend Kolduló rend A prédikálás meggyőző erejében hívő Szent Domonkos alapította 1215-ben Toulouse-ban. Első szabályzatuk szerint a domonkosok nem rendelkeznek sem egyéni, sem közösségi vagyontárgyakkal, és koldulással tartják fenn magukat. Tevékenységük és hivatásuk a keresztény hit védelme és terjesztése, amelyet oktatással, igehirdetéssel és prédikálással érnek el

Ferences-rend Assisi Szent Ferenc alapította a XIII. században. Kolduló rend Az egész kereszténységre kiterjedő szervezetté vált. Jelentős szerepre tettek szert az oktatásban Jelentős szerepre tettek szert az oktatásban fontos érdemük volt az arisztotelészi tudományok, új vitaformák és tanítási módszerek elterjesztésében.